Cinci milioane de euro pentru Silviu Mototolea Secretarului General Adjunct al PNL București

Constantin Georgescu, 8 ianuarie 2024, Ora 14:43

  • print
  • |
cinci-milioane-de-euro-pentru-silviu-mototolea-secretarului-general-adjunct-al-pnl-bucure-ti-48093-1.jpg

Cum au ajuns cinci milioane de euro la firmele controlate de un șef PNL din Capitală

Patru firme afiliate Secretarului General Adjunct al PNL București, Silviu Mototolea, au primit în ultimii zece ani contracte publice de cinci milioane de euro. Mare parte din bani au fost dați fără licitații și au ajuns în conturile unor companii controlate direct sau indirect de politician. Banii i-a dat un institut medical din București care tratează pacienții într-o clădire în care instalația electrică e nerenovată de zeci de ani. 

În timp ce documentam seria de investigații “Sănătatea care ne arde” am trimis sute de cereri de informații publice spitalelor din România. Le-am cerut date despre cât de vechi sunt instalațiile electrice, dacă acestea au fost schimbate vreodată și când, sau dacă au existat investiții în reabilitarea clădirilor. Ne-am uitat la instalațiile electrice pentru că zeci de români au murit arși în incendii izbucnite în spitale, care au plecat de la aceste instalații. 

Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie (INRMFB), care deține o clădire de patrimoniu în centrul vechi al Bucureștiului, ne-a răspuns că nu a renovat instalația electrică și că nu știe cât de veche este aceasta. Însă, au adăugat reprezentanții Institutului, unitatea spitalicească a avut un contract pentru renovări, de mai multe milioane de euro, cu o firmă. Am aflat că este una din companiile afiliate lui Silviu Mototolea. 

Secretar general adjunct al PNL București, Mototolea este abonat la banii publici prin intermediul mai multor companii afiliate: Una a lui, una a soției sale și cu alte două are legături indirecte. 

Cele patru firme au luat, din 2013, peste cinci milioane de euro de la INRMFB. Firmele afiliate grupării Mototolea au primit bani de la Institut pentru renovări, catering sau alte servicii. Multe dintre ele au fost acordate direct, fără licitație. Un raport realizat de ONG-ul anticorupție Expert Forum a constatat că două dintre companiile conectate de Silviu Mototolea au primit de la Institut 13 contracte fără licitație.

„Cumpărarea directă e cea mai netransparentă procedură„

L-am întrebat pe Septimius Pârvu, coordonator de programe la think-tankul Expert Forum, ce sunt de fapt cumpărările directe: „În sine cumpărarea directă e cea mai netransparentă procedură, pentru că e ca și cum te-ai duce la supermarket, iei de pe raft și cam asta e totul, adică documentația e mult mai puțină decât în cazul oricărei proceduri competitive. În momentul în care faci multe proceduri din acestea sub prag, cumpărări directe, există riscul unei lipse de transparență, există riscul de a lucra cu anumite firme, pentru că nici măcar nu trebuie să ceri trei oferte, pur și simplu te duci, alegi din catalog și asta este. Și atunci apare acest potențial risc de monopol în care o instituție lucrează majoritar cu o firmă. Trebuie menționat că există și o altă componentă, în care poate firma respectivă își face foarte bine treaba și atunci instituția respectivă are tot interesul să se ducă acolo.

Actualul manager al Institutului ne-a povestit că știa și era de notorietate faptul că instituția a dat contracte publice unui grup de firme controlat de Silviu Mototolea. Managerul a mai menționat că, după ce a preluat conducerea, a lansat licitații publice prin sistemul electronic de achiziții, iar firmele conectate la Mototolea nu au mai câștigat. Contractele grupării Mototolea datează de pe vremea când Institutul era condus de fostul manager, Horia Lăzărescu, care a fost secretar general adjunct al PDL Sector 2 și donator al partidului. În 2014, PDL a fost absorbit de PNL, formațiune politică pe care o servește acum Mototolea. 

Cine este Silviu Mototolea 

A intrat în eșaloanele superioare ale PNL în 2021 și acum este secretar general adjunct al filialei București și membru în biroul permanent al filialei Sector 4 a partidului. A devenit cunoscut după ce a fost numit în 2020, în timpul Guvernului Ludovic Orban, în consiliul de administrație al Romfilatelia, companie deținută de stat prin Poșta Română. A ocupat această funcție timp de doar câteva luni. Afacerile oamenilor din anturajul lui Mototolea au prins însă avânt: contracte de milioane de lei cu statul.

Recent, Mototolea a fost implicat în scandalul concertului amânat susținut de Robbie Williams la București. Conform ziarului Libertatea, un ONG condus de Silviu Mototolea – Academia Viitorului Rromani Pact – a primit aprobare pentru desfășurarea festivalului “Summer in the City” și a unui concert al naistului Gheorghe Zamfir, deși exista o cerere depusă pentru un alt eveniment, în aceeași perioadă. Investigația Libertatea a scos la iveală că mai mulți liberali de frunte, inclusiv viceprimarul PNL Stelian Bujduveanu, au încercat să convingă organizatorul care depusese primul cererea pentru locația țintită de Mototolea. În cele din urmă, concertul lui Gheorghe Zamfir a avut loc în septembrie, pe stadionul Arcul de Triumf și a marcat, conform lui Mototolea, “lansarea Asociației Academia Viitorului Rromani Pact.” La concertul organizat de asociația care își propune să producă “un impact real în viețile copiilor din mediile defavorizate”, biletele au costat și 650 de lei.

Începuturile: Metoda “Maradona SRL” de luat bani publici

Silviu Mototolea a deschis conducta de bani de la institutul bucureștean de recuperare în 2013, când compania La Maradona Impex SRL, al cărei reprezentant era, a primit 1,3 milioane de lei. Firma era deținută de Ion Mototolea și este înregistrată la fosta adresă de domiciliu a liderului PNL. Tot Ion Mototolea îl cheamă și pe tatăl politicianului.. Rapid, compania a mai primit un contract de 1,6 milioane de lei. În paralel, a vândut sute de produse alimentare Institutului, pentru care a încasat zeci de mii de euro. SRL-ul fusese inițial deținut împreună cu Marin Mototolea, fost primar al unei comune din Giurgiu, judecat într-un dosar de corupție.

Șeful banilor de la Institut, cu „daună totală” la ANAF

Penelistul Silviu Mototolea a luat trei milioane de lei de la Institut și prin Moto & Si Construct, companie controlată direct de el. Înființată de politician în martie 2015, compania a primit aproape imediat contracte de la INRMFB. În primul an de funcționare, a luat un milion de lei pentru instalare de aparate de aer condiționat, lucrări de tapetare sau finisare. Totul era făcut cu un singur angajat iar traiectoria afacerii e clasică: depinde de contracte atribuite direct, cifra de afaceri a firmei fiind aproape egală cu cea a contractelor primite de la stat.  

În 2018, Mototolea iese din firmă. Se opresc nu doar contractele cu Institutul de Balneologie, ci chiar activitatea companiei. SRL-ul acumulează datorii la stat de aproape 400.000 de lei și e declarată insolvabilă de către ANAF. Practic, firma care a făcut bani aproape exclusiv din afaceri cu statul nu și-a plătit taxele la buget. 

Beauty salonul de construcții publice 

Pe strada Maria Lăzărescu, din cartierul bucureștean Apărătorii Patriei, am găsit un cochet salon de înfrumusețare care are legătură cu Silviu Mototolea. Dacă te tunzi la salon, primești un bon din partea unei companii de construcții. Deși nu e acționarul ei, Silviu Mototolea are trecut numărul de telefon pe site-ul firmei care a primit, și ea, 16 milioane de lei de la același Institut. 

Înființată în decembrie 2014, firma s-a numit inițial Mosimo Beauty și avea ca obiect coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare. După doar un an, semna două contracte pentru diverse lucrări de construcții în valoare de peste 700.000 de lei cu INRMFB, iar banii statului deveneau sursa principală de venit. 

Milioanele de lei au curs constant de la Institut. În 2020, firma a câștigat licitația de 12 milioane de lei pentru refacerea fațadei clădirii din strada Sf. Dumitru, din București. În imobilul monument istoric, construit înainte de primul Război Mondial, sunt tratați pacienții care au nevoie de recuperare medicală. 

Din 2018, asociat unic al firmei care a luat milioanele este Cristina Mototolea, care are domiciliul la aceeași adresă la care a locuit în trecut Silviu Mototolea. Pe Facebook, Silviu Mototolea apare taguit de Cristina Mototolea cu următoarea descriere: ”cel mai bun, atent, rabdator, ambitios, frumos, destept si sincer frate!”. Reporterii Context.ro nu au putut să confirme relația de rudenie dintre Silviu și Cristina, iar cea din urmă nu a dorit să răspundă întrebărilor noastre. 

Bani publici până la adânci bătrâneți

În timp ce căutam date de contact ale grupului Mototolea, am descoperit că firma Cristinei a fost înregistrată în sistemul electronic de achiziții publice cu un număr de telefon la care se pot face rezervări la Mosimo Bistro, un restaurant deținut de o altă companie controlată de familia Mototolea: XAN Concept.

În asociere cu XAN Concept, Mosimo a câștigat trei licitații organizate de Compania Națională de Investiții, în valoare totală de 14 milioane de lei. Două dintre ele sunt pentru construirea de baze sportive în mediul rural.

La fel ca soțul politician, Florina Mototolea controlează o firmă hrănită cu bani publici. Compania soției a primit tot fără licitație șase contracte de peste 2,6 milioane de lei de la Institutul de Balneoclimatologie, pentru diverse lucrări: a instalat uși culisante pe sistem de cartele, a amenajat suprafețe de teren și un bazin de kinetoterapie. Datele oficiale arată că lucrările erau făcute în timp ce firma avea un singur angajat.

Silviu Mototolea nu a răspuns solicitărilor unui punct de vedere transmise de reporterii Context.ro în mai multe rânduri.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
20:37
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou