Cum au "zburat" 3 milioane de euro din bugetul Craiovei! Megaafacerea "Proiectarea"

Florentina Șerbănescu, 17 februarie 2023, Ora 09:09

  • print
  • |
cum-au-zburat-3-milioane-de-euro-din-bugetul-craiovei-megaafacerea-proiectarea-47493-1.jpg

În urmă cu un an, Gazeta de Sud scria despre megaafacerea „Proiectarea" de la Primăria Craiova: un acord cadru pe patru ani, cu o valoare maximă de 32 de milioane de euro, încheiat de Municipalitate pentru servicii de proiectare şi orice alte servicii conexe necesare aprobării, autorizării şi executării lucrărilor la diferite obiective. „Semnăm un acord cadru de proiectare care cuprinde tot ce se poate face în Craiova, în următorii 20 de ani", explica edilul Olguţa Vasilescu. Ce s-a făcut în 2022? Primăria a încheiat 19 contracte subsecvente de proiectare, în valoare de 3 milioane de euro cu TVA. Niciunul nu a ajuns în etapa de licitaţie a lucrărilor de execuţie. Câteva au fost prinse în bugetul pe anul 2023, pentru altele se caută finanţare. 

Primăria Craiova s-a dovedit extrem de generoasă în 2022 cu proiectanţii pe care îi are la dispoziţie în baza unui acord cadru atribuit anul trecut, în februarie (două loturi de servicii) şi martie (un lot). Nu mai puţin de 3 milioane de euro au ieşit sau vor ieşi din vistieria Craiovei pentru proiecte întocmite pe hârtie. Aţi văzut cum zboară hârtiile de pe un birou atunci când se deschide uşa şi geamul şi se face curent?

Aşa au zburat şi milioanele de euro din bugetul local. Nu ştim dacă pe geam, asta se va vedea în anii următori. Cert e doar că proiectanţii contractaţi de primărie au venit cu teancul de hârtii, apoi au trecut pe la casierie. În ceea ce priveşte proiectările, acestea au vizat 19 obiective de investiţii. Niciunul nu a ajuns însă în etapa de licitaţie a lucrărilor de execuţie. Câteva au fost prinse în bugetul pe anul 2023, unele vor fi finanţate prin PNRR, iar pentru altele se caută o sursă de finanţare. 

Ar fi însă timp, dacă este să ne luăm după spusele edilului Olguţa Vasilescu de la momentul semnării acordului cadru pe 4 ani pentru servicii de proiectare şi orice alte servicii conexe necesare aprobării, autorizării şi executării lucrărilor la diferite obiective. „O să semnăm un acord-cadru de proiectare, care cuprinde tot ce se poate face în Craiova în următorii 20 de ani, drumuri, pasaje, şcoli, grădiniţe, totul.

Acordul va fi pe patru ani, dar ne gândim la viitor", anunţa Olguţa Vasilescu. Valoarea maximă estimată a acordului: 32 de milioane de euro. Serviciile au fost împărţite în trei loturi şi acoperă o paleta vastă: reabilitări sau extinderi la imobile deţinute de municipalitate (şcoli, grădiniţe, licee, locuinţe sociale etc.), construcţii noi (parcări, punct intermodal de transport, policlinici) şi amenajări de spaţii verzi, scrie libertatea.ro.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
10:31
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou