Declarația summitului NATO. Planul ALIANȚEI

Cristian Blănuţă, 7 septembrie 2014, Ora 11:59

  • print
  • |
declaratia-summitului-nato-planul-aliantei-43083-1.jpg

Preşedinţia şi Ministerul Afacerilor Externe au publicat textul declaraţiei Summitului NATO din Ţara Galilor, în care sunt prezentate planurile de reacţie ale Alianţei, stabilite ca urmare a acţiunilor agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei.

Declaraţia adoptată de şefii de stat şi de guvern participanţi la reuniunea Consiliului Nord Atlantic din Ţara Galilor reafirmă faptul că cea mai mare responsabilitate a NATO este "să protejeze şi să apere teritoriile împotriva unui atac, aşa cum prevede Tratatului de la Washington". 

Articolul 5 al tratatului de la Washington este considerat cel mai important punct asupra cărora au căzut de-acord marii lideri ai lumii, la summitul din Ţara Galilor.

Potrivit documentului, cea mai mare responsabilitate a NATO este să protejeze şi să apere teritoriile şi populaţiile noastre împotriva unui atac, aşa cum, de altfel, a anunţat şi Barack Obama la finalul lucrărilor summitului.

"Înainte de toate, am căzut de acord asupra misiunii principale a Alianţei. Articolul 5 pune pe primul loc datoria noastră faţă de ceilalţi. Un atac armat împotriva unei ţări NATO va fi considerat un atac împotriva tuturor. Ne vom apăra fiecare aliat!", a spus Obama.

Potrivit documentului, pentru ca NATO să fie pregătită să răspundă "rapid şi ferm" la noile provocări de securitate, a fost aprobat Planul de acţiune al Alianţei pentru creşterea nivelului de reacţie.

Acest plan reprezintă un pachet de măsuri necesare pentru a răspunde schimbărilor mediului de securitate atât de la graniţele NATO, cât şi mai îndepărtate" şi care "răspunde provocărilor Rusiei".

Una dintre măsuri este crearea unei Grupări Multinaţionale de Forţe cu un Nivel de Reacţie Foarte Ridicat, care va putea fi dislocată în câteva zile pentru a răspunde provocărilor ce apar, în special la periferia teritoriului NATO.

"Am căzut de-acord în privinţa unui nou plan de pregătire. Alianţa îşi va aduce la zi planul defensiv. Vom crea o nouă forţă ultrarapidă de răspuns care să poată fi deplasată în cel mai scurt timp. Vom accentua gradul de prezenţă al alianţei în centrul şi estul Europei", a continuat liderul american.

În plus, va fi sporită capacitatea NATO de a întări rapid şi eficient pe Aliaţii estici "prin pregătirea infrastructurii, pre-poziţionarea echipamentelor şi mijloacelor de aprovizionare şi desemnarea bazelor specifice".

În ceea ce priveşte contribuţia statelor la bugetul Alianţei, se menţionează că s-a stabilit că ţările care nu alocă 2% din PIB vor stopa orice reducere a contribuţiei şi îşi vor fixa ca obiectiv atingerea acestui prag, precum şi sporirea cheltuielilor pentru apărare în termeni reali pe măsură ce PIB creşte. 

Este menţionată şi apărarea antirachetă, reafirmându-se faptul că aceasta are exclusiv un scop defensiv.

De asemenea, apărarea cibernetică devine parte a sarcinii de bază a NATO privind apărarea colectivă. "O decizie pentru stabilirea situaţiei în care un atac cibernetic ar putea să conducă la invocarea art. 5 va fi luată de Consiliul Nord-Atlantic de la caz la caz", potrivit declaraţiei.

Sursa: b1.ro

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
13:13
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou