Fostul șef al Fujitsu România, personajul cheie al tuturor încrengăturilor din dosarul Microsoft.

Mălina Andrei, 1 octombrie 2014, Ora 14:25

  • print
  • |
fostul-sef-al-fujitsu-romania-personajul-cheie-al-tuturor-increngaturilor-din-dosarul-microsoft-43685-1.jpg

Printre afaceristii cu relații sus-puse în toate partidele politice, se numără și Claudiu Florică, fostul șef al Fujitsu România, al cărui nume apare cel mai des în dosarul Microsoft.

Însă în referatul procurorilor DNA, Florică este menţionat de 78 de ori, drept personaj cheie al tuturor încrengăturilor dintre politicieni și afaceriștii care au câștigat milioane de euro din bani statului român.

Lansarea în lumea bună a oamenilor de afaceri s-a facut pentru Claudiu Florică la începutul anilor 2000, dar recunoșterea a venit abia în aprilie 2004. La acea vreme, Florică, şef al Fujitsu România, partenerul Microsoft, a fost implicat în contracte cu statul. Atunci apare și singura fotografie cu el, în Palatul Victoria, urmărind cu atenție parafarea primul acord al statului român cu parteneri ai Microsoft, care le dă dreptul instituţiilor din administraţia publică să folosească produsele companiei americane. În prim-plan se află, în stânga, vicepreşedintele companiei Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, Marcus Dekan, iar în dreapta se află ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului Eugen Bejinariu. În plan secund, între Dekan şi Bejinariu, se află Dan Nica - ministru al comunicaţiilor în 2004, iar în dreapta se află Claudiu Florică - pe atunci director al reprezentanţei Fujitsu România.
În 2004, s-au semnat doua contracte, primul de 54,5 milioane de dolari, iar al doilea de aproape 20 de milioane de dolari, notează B1.ro.

Pentru marea reușită din 2004, contractul gras cu statul român, Claudiu Florică a "muncit" din greu. Încă din 2003, reprezentantul firmei Fujitsu Siemens Computers în România a cooptat în combinatia lui mai multe persoane ce puteau să-i înlesnească drumul pina la oameni politici, şi chiar către membri ai Guvernului nastase printre care Dan Nica, Șerban Mihăilescu, Ion Morar, Eugen Bejinariu.

„În octombrie 2003, Claudiu Florică a călătorit la Roma împreună cu ministrul Dan Nica pentru a stabili cu acesta termenii şi modalitatea în care urma să se încheie acest contract de licenţiere şi pentru a dovedi în acelaşi timp managementului Microsoft România", este declarația unui martor citat în referatul DNA.

„Acest megacontract a fost iniţiat, negociat şi controlat de CLAUDIU FLORICĂ în perioada 2001 - 2002, când a avut în acest sens întâlniri directe cu Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu şi alţi angajaţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării, factori de decizie privitori la acest proiect", mai spune martorul.

Puterea combinatorului postdecembrist Florică era atât de mare, spun procurorii, încât negocia direct cu miniștrii banii și contractele, iar milioane de dolari, bani pregătiți pentru mită erau rulați prin firme off shore și bănci din Elveția.

Rețeta de succes din 2003-2004 s-a repetat în 2009, cand contractele Microsoft erau aproape de expirare. Așa că Florică a început din nou cooptarea afaceriștilor și politicienilor, de acestă dată din tabăra aflată la putere.

În anul 2009, când s-au semnat contracte de 90,1 milioane de euro și de 13,9 milioane de euro cu Microsoft, numele lui Florică apare în legătura cu partenerii care au semnat hârtiile. Jurnaliștii au descoperit că în toate contractele gigant semnate de-a lungul timpului cu compania Microsoft şi partenerii săi cu guvernul este implicat într-un fel sau altul şi românul Claudiu Florică, care a ocupat de-a lungul anilor mai multe funcții de manager în cadrul unor companii de IT, informează B1.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
03:28
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou