Încă un sef de la ICR cu chirie de peste 5000 de euro! Cât plătește România pentru locuințele institutului angajaților din străinătate

Anca Bratu, 9 februarie 2023, Ora 09:29

  • print
  • |
inca-un-sef-de-la-icr-cu-chirie-de-peste-5000-de-euro-cat-plate-te-romania-pentru-locuintele-institutului-angajatilor-din-strainatate-47432-1.jpg

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) plătește lunar 51.633 de euro pentru chiriile personalului diplomatic român aflat în misiune la filialele din străinătate ale Institutului Cultural Român (ICR). Șefa reprezentanței din Londra, actrița Catinca Maria Nistor, conduce topul celor mai scumpe apartamente, cu cel de 6.500 de lire sterline. E urmată de directorul ICR din Tel Aviv, scrie libertatea.ro.

Pe 16 noiembrie 2022, senatorul PSD Florian Bodog i-a adresat o serie de întrebări ministrului de externe, Bogdan Aurescu, referitoare la sumele suportate de statul român pentru a închiria apartamentele în care locuiesc angajații ICR din străinătate.  Ministrul i-a răspuns pe 19 ianuarie și a făcut publice bugetele alocate lunar pentru 11 dintre cele 19 reprezentanțe pe care România le are în afara țării. Informația a fost semnalată inițial de site-ul inpolitics.ro.  În restul de opt filiale niciun angajat nu stă în chirie. Este vorba despre institutele din Beijing, Budapesta, Szeged, Lisabona, New York, Praga, Roma și Veneția. 

Cele mai mari chirii sunt la Tel Aviv, Paris și Londra

Potrivit cifrelor oferite de MAE, cele mai costisitoare chirii sunt cele ale personalului ICR Tel Aviv. Pentru cei patru angajați, statul român plătește lunar 11.516 euro. Tot patru angajați are și ICR Paris, al doilea în topul banilor alocați pentru chirii, cu 10.453 de euro în fiecare lună.  A treia cea mai mare sumă, 6.478 de euro, merge la filiala din Londra și acoperă doar chiria directoarei Catinca Maria Nistor, singurul dintre cei cinci angajați pentru care MAE plătește chirie. 

De altfel, dintre cei opt directori ICR din străinătate pentru care statul a închiriat locuințe, a șefei din Londra este cea mai scumpă. 

În total, ministerul plătește lunar 24.572 de euro pentru cele opt locuințe ale directorilor institutelor de cultură din străinătate. A doua cea mai mare chirie este cea a șefului de la Tel Aviv, Martin Ladislau Salamon, care e la post din 2018 și căruia în martie 2022 i s-a reînnoit mandatul pentru încă patru ani. MAE plătește pentru el 5.234 de euro pe lună. 

Aflată tot la al doilea mandat, Doina Marian, directoarea ICR Paris, stă într-o chirie de 3.300 de euro pe lună. Adjunctul său, Cezar Preda, a închiriat un apartament de 2.670 de euro. Doar alți doi directori adjuncți mai stau în chirie. Este vorba despre cei de la Chișinău, Narcis-Ionuț Afrăsinei, și Bruxelles, Adriana Pietrăreanu, pentru care MAE plătește 1.620, respectiv 1.050 de euro. 

Pentru cei 12 referenți din filialele ICR care stau în chirie, MAE achită lunar un total de 17.810 euro pentru chirii. 

Există cazuri în care chiria plătită pentru un referent al ICR este mai mare decât cea a directorilor. De pildă, unul dintre cei doi referenți de la Paris stă într-un apartament pentru care MAE dă 3.700 de euro, în timp ce pentru chiriile directorului și directorului adjunct plătește 3.300, respectiv 2.670 de euro. Dar există și un caz în care șoferul stă într-o locuință mai scumpă decât a referentului - 1.677 versus 1.477. Este vorba despre ICR Stockholm. 

La polul opus, cele mai mici chirii sunt plătite pentru doi dintre cei trei referenți de la Chișinău: 750 și 500 de euro. În timp ce al treilea locuiește într-o chirie cât a celorlalți doi la un loc, adică 1.200 de euro. 
O discrepanță mare se observă și în cazul referenților de la ICR Paris. Dacă pentru unul dintre ei statul român plătește 3.700 de euro, pentru celălalt costurile sunt de aproape cinci ori mai mici - 783 de euro.

1,4 milioane de euro plătește România lunar pentru chirii

În răspunsul oferit de ministrul Aurescu la interpelare se motivează că MAE asigură, prin lege, spații de locuit personalului trimis în străinătate și membrilor de familie potrivit funcției îndeplinite și ținând seama de specificul activității. 
Astfel, în cazul directorilor ICR, ministerul trebuie să le asigure un spațiu de locuit cu un număr de dormitoare raportat la membrii familiei care îi însoțesc în misiune, o cameră de zi, un birou și un spațiu de protocol pentru primirea invitaților. Ministrul de externe a făcut publică și suma totală pe care statul român o plătește lunar pentru cele 657 de spații de locuit închiriate pentru toți cei care reprezintă România peste hotare. Suma se ridică la aproximativ 1.468.553 de euro.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
03:48
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou