Scorpia de la DIICOT, Regina Vămilor?

Ziarul Atac, 11 iunie 2012, Ora 00:44

  • print
  • |
scorpia-de-la-diicot-regina-vamilor-26433-1.jpg

Informaţii publicate doar de o anumită parte a presei de peste Prut relevă faptul că justiţiarul desemnat să păzească frontiera europeană împotriva fenomenului de contrabandă cu ţigări şi alte produse accizabile are legături strânse cu marea mafie, ce obţine profituri uriaşe din această activitate. În fapt, se bănuieşte chiar că arestările de faţadă ale unor aşa zişi contrabandişti, în fapt mici speculanţi mânaţi în România de spectrul sărăciei lucii din ţara lor, au rolul doar de a îndepărta din piaţă concurenţa privind comerţul cu ţigări neaccizate, adevărata afacere fiind controlată atent de oameni cu funcţii cheie, bine înfipţi în instituţiile statului.

 

Reţea transfrontalieră

 

Informaţiile prezentate mai jos sunt susţinute de jurnalişti din Republica Moldova, care citează surse din cadrul serviciilor secrete şi din structurile care veghează frontiera cu România.

Astfel, mai multe articole din "Moldova Suverană" a anului 2010, care citează informaţii ale serviciilor secrete române şi moldovene, o plasează pe Iulia Diaconu în fruntea reţelei transfrontaliere, care se ocupă cu introducerea în România şi Uniunea Europeană a unor cantităţi enorme de ţigări, destinate alimentării conturilor unor "puternici ai zilei". Contrabanda a ajuns să facă concurenţă principalelor firme de producţie şi comercializare legală a produselor tabagice.

Filiera este descrisă de către sus-numita publicaţie că funcţionează conform următoarei ierarhi - Iulia Diaconu, şefa DIICOT Iaşi, Flavius Onofrei, ofiţer în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Iaşi, despre care jurnaliştii basarabeni spun că ar fi amantul procuroarei, Gheorghi Plai, unchiul şefei DIICOT şi fost şef al Poliţiei Române, din partea română, şi oligarhul basarabean Vladimir Plahotniuc, Marian Lupu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, şi premierul Vlad Filat, din partea moldovenească.

 

O afacere de sute de milioane de euro

 

Practic, potrivit jurnaliştilor de la "Moldova Suverană", tirurile cu ţigări de firmă, falsificate în fabrici clandestine din Republica Moldova intră în ţară, de circa patru ani (de când Iulia Diaconu a început să controleze serviciile secrete şi structurile judiciare din Iaşi), sunt preluate de la Vama Sculeni sau Albiţa de maşinile Poliţiei de Frontieră Iaşi şi escortate către punctele de desfacere, de unde sunt preluate de contrabandişti locali sau, în cele mai multe cazuri, chiar de către firmele distribuitoare de ţigări în mod legal. Acestea ar fi fost şantajate la modul politic cel mai înalt să accepte să vândă prin intermediul reţelelor lor, publice, ţigările de contrabandă ce conţin timbre falsificate alături de propriile lor produse.

Surse proprii au constatat situaţia reală din piaţă şi anume că, la solicitarea achiziţionării a trei pachete de ţigări similare, de la chioşcuri, vânzătorul a dat cumpărătorului două pachete originale şi unul falsificat. De altfel, acest lucru a fost constatat şi cu ocazaia unei şedinţe desfăşurată sub patronajul Prefecturii Iaşi, la care au participat toate instituţiile statului cu atribuţii în combaterea contrabandei, de la care a lipsit doar DIICOT Iaşi. Prefectul de la acea vreme, Dragormir Tomaşeschi, a arătat celor prezenţi mai multe pachete de ţigări achiziţionate chiar de către el de pe piaţa legală, două dintre pachetele de aceeaşi marcă fiind originale, iar unul contrafăcut.

La un calcul estimativ, pornind de la premisa că o treime din cuantumul ţigărilor comercializate în mod public, prin reţele de distribuţie, este reprezentată de produse contrafăcute, vândute la preţuri aşa zis accizate, rezultă că profitul din această mega-afacere se ridică la ordinul sutelor de milioane de euro. Aceşti bani se presupune că alimentează şi conturile unor funcţionari publici sau politicieni, care concurează, fiecare prin poziţia sa socială, la bunul mers al "afacerii".

 

Interceptaţi de servicii

 

În "Moldova Suverană" din data 24.11.2010 se precizează, citând informaţii deţinute de către DGIPI (serviciul de informaţii al Ministerului de Interne) că în primăvara anului 2010 "pe o colină a Iaşului, în vila comisarului şef Gheorghi Plai, a avut loc o întâlnire de taină între Melinte Leonardo (şeful Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni - n.r.), Flavius Onofrei, Diaconu Iulia şi secretarul de stat (de la acea vreme - n.r.) din MAI, Dan Valentin Fătuloiu. Melinte şi Onofrei i-au oferit ultimului o sumă de ordinul sutelor de mii de euro pentru a primi protecţie şi pentru a nu fi deranjaţi de controalele ministrului. Întâlnirea ar fi fost consmenată în rapoartele DGIPI, care ar fi realizat interceptări ambientale". Date fiind funcţiile celor implicaţi în această întâlnire, în mod normal, concluziile raportului au rămas secrete pentru autorităţile care ar fi trebui să reacţioneze faţă de ceea ce se structurează ca o Mafie instituţionalizată.

 

Scandalul corupţiei din Vamă

 

În urmă cu un an, întreaga opinie publică a fost puternic bulversată de arestările de senzaţie care s-au făcut la un nivel macro în rândurile ofiţerilor Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi al funcţionarilor Vămilor din Albiţa, Siret, Nădlac etc. Întrebarea cea mai la modă, care se punea la toate posturile de televiziune, era structurată în jurul încercării stabilirii identităţii "Reginei" ca fiind persoana deosebit de influentă care manevra din umbră traficul de ţigări. La acea vreme ochii tuturor erau aţintiţi către Sorin Blejnar, şeful ANAF din acea perioadă, însă despre care nu s-au relevat dovezi elocvente.

Avem motive să credem că personajul denumit de toată lumea "Regina", cu ample influenţe la nivelul Parchetului general, al MAI şi al structurilor cele mai înalte ale serviciilor secrete era şi este procurorul şef al DIICOT Iaşi, Iulia Diaconu?

 

Cât de bogată este Iulia Diaconu?

 

Unul dintre cei mai temuţi magistraţi din ţară luptă de la egal la egal cu milionarii a căror nume apar prin topurile încomite de presa de specialitate. Cu siguranţă că este vorba de cel mai bogat magistrat din ţară. Asta, deoarece, în acte deţine o avere evaluată când la 13 milioane de euro, când la 17 milioane de euro, iar de alţii chiar la 19 milioane de euro.

Este vorba de şefa DIICOT, Iulia Diaconu, pe care colegii din sistemul de justiţie o numesc, numai pe la colţuri, "scorpie". 

 

Vilă cu Mercedes la poartă

 

Este clar că Iulia Diaconu se lăfăie într-un munte de bani pe care până şi ei îi este greu să-l ascundă. Vila şi-a construit-o pe strada Moara de Vânt, în spatele unui gard, după care abia se poate trage cu ochiul. În curte, tronează un Mercedes CLS, autoturism a cărui preţ de catalog, este de peste 50.000 de euro. Peste drum, în parcarea cimitirului Petru şi Pavel, a fost trasă cealaltă maşină a familiei Diaconu, o Toyota Land Cruiser de culoare verde.

Să spicuim însă câte ceva din declaraţiile de avere pe care şefa de la DIICOT a fost oligată să le depună, pentru a fi publicate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii. Iulia Diaconu şi soţul acesteia, Paul, sunt stăpâni peste atâtea terenuri, încât magistratului ieşean nu i-au ajuns rubricile din formularul tipizat al declaraţiei de avere şi a fost nevoită să scrie şi în afara "casetei". Aşa se face că în declaraţia şefei DIICOT apar aproximativ 20 de suprafeţe de teren, situate în diferite zone ale municipiului Iaşi, dar şi în comunele limitrofe. Terenurile au fost achiziţionate prin contracte de vânzare cumpărare, într-un singur caz fiind vorba de un act de donaţie. Mai precis, după cum se arată în declaraţia de avere a Iuliei Diaconu, ar fi vorba de 4.000 de metri pătraţi, situaţi în intravilanul municipiului Iaşi, pe care i-a dobândit în urma unei donaţii.

{efa DIICOT precizează în aceleaşi formulare că deţine vila de pe Moara de Vânt, plus încă un imobil pe Aleea Sadoveanu. Mai mult, aceasta deţine şi o casă de vacanţă, pe care o stăpâneşte din 2007.

Tot magistratul Iulia Diaconu a avut multă bătaie de cap cu ratele, deoarece a trebuit să achite două credite, unul în valoare de 3,5 milioane de euro (!!!) contrcatat de la Volksbank, şi unul de peste 1.760.000 de euro (!!!), contractat de la Piraeus Bank.

În ediţiile care urmează vom arăta cum şi-a clădit averea familia Paul şi Iulia Diaconu.

Tudor LEAHU

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
01:19
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou