Sebastian Ghiță și-a dat 20 de milioane de euro pe mâna Elenei Udrea

Ziarul Atac, 17 noiembrie 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
sebastian-ghita-si-a-dat-20-de-milioane-de-euro-pe-mana-elenei-udrea-44358-1.jpg

Firmele lui Sebastian Ghiţă au câștigat de la Agenţia pentru Protecţia Mediului un contract IT de 20 de milioane de euro prin procedură de licitaţie restrânsă accelerată, declanșată în 2009, exact atunci când Elena Udrea era ministru interimar la Mediu.

Beneficiarul celor 20 de milioane de euro este un consorțiu format din companiile Asesoft Internaţional, TeamNet Internaţional şi Star Storage. Primele două erau controlate în anul 2009 direct de Sebastian Ghiţă, actual deputat PSD de Prahova.

Informația pe scurt:

1. PSD iese de la guvernare în septembrie 2009. Elena Udrea este numită ministru interimar la mediu
2. În octombrie 2009, în funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM) este numit Constantin Ghioc, pe care îl găsim până în 2008 angajat la firmele lui Sebastian Ghiţă.
3. În noiembrie 2009, în plină campanie electorală la prezidenţiale, este publicat anunţul de licitaţie restrânsă accelerată pentru Implementarea Sistemului Integrat de Mediu. Beneficiar : ANPM.
4. Valoarea contractului: 70.721.273 lei (la care se adauga TVA), adică în total aprox 20 de milioane de euro.
5. Câteva firme contestă procedura, pe motiv că le-a fost îngrădit accesul la licitaţie, dar fie renunţă, fie le sunt respinse contestaţiile.
6. În octombrie 2010 este anunţat câştigătorul licitaţiei: asociereaAsesoft International-Teamnet International-Star Storage.
7. Elena Udrea: Nu ministrul mediului se ocupa de organizarea de licitații la nivelul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, ci conducerea ANPM. Ei erau ordonatori de credite, ei aveau propriile lor proiecte de dezvoltare.
8. Fostul angajat al lui Ghiţă, Ciprian Constantin Ghioc, nu putea fi numit legal fără să fie propus de ministru, iar licitaţia nu putea fi declanşată fără aprobarea ministerului, care era ordonatorul principal de credite.

Când Ghiță a ieșit oficial din ambele afaceri, în aceeași zi din februarie 2011, Teamnet și Aseosoft se transformaseră deja în corporații, funcționând pe principiul divizării operațiunilor în firme satelit. Imediat, Ghiță a fost înlocuit în acționariate de un offshore cipriot pe care tot el îl deținea, dar, ulterior, structurile de proprietate ale celor două holdinguri s-au schimbat, fiecare în felul ei: grupul Asesoft a fost preluat de rudele lui Ghițăși Teamnet - de prietenii lui Ghiță.

A treia companie, Star Storage, este un mai vechi partener al Teamnet International, ambele participând împreună și în consorțiul care s-a angajat, tot la sfârșitul lui 2009, sa creeze portalul eRomania pentru 10 milioane de euro.

Procedura de "licitatie restrânsă accelerată" a fost demarată sub ministrul interimar, Elena Udrea, care a ocupat această funcție în întervalul octombrie - decembrie 2009, după retragerea PSD de la guvernare pe fondul campaniei prezidențiale din acel an.

Autoritatea contractantă este Agenția Natională pentru Protectia Mediului (ANPM), instituție la care, în timpul interimatului Elenei Udrea, a fost numit vicepresedinte un fost angajat al lui Sebastian Ghiță, originar din Ploiești: Constantin Ciprian Ghioc. Înainte, același Ghioc fusese consilier principal la corpul de control al ministrului cand Ministerul Mediului era condus de Nicolae Nermirschi (PSD).

ANGAJATII LUI GHIȚĂ

În prezent, sub guvernul Ponta, Ciprian Ghioc îndeplinește funcția de director general al Autorității de Management (AM) a POS Mediu - organismul care stabileşte strategia de alocare a fondurilor europene pentru sectorul de mediu, subordonat Ministerului Mediului. Soția lui Ciprian Ghioc, Mirela, este directoare în holdingul Asesoft International și beneficiară a unui împrumut privat de 30.000 RON, acordat chiar de fondatorul corporației IT, mogulul Sebastian Ghiță.

Și Ciprian Ghioc a lucrat ani de zile în grupul Asesoft Internațional: el a fost directorul Asesoft Smart (una dintre firmele holdingului) din septembrie 2003 până în noiembrie 2008, când PSD a intrat la guvernare alături de PDL. Acela e momentul în care Ghioc a fost propulsat într-un post public, fiind apoi menținut și avansat în structura ministerului chiar și după ce PDL a rămas singur la guvernare, cu Udrea șef intermar la Mediu.

Când Ciprian Ghioc a fost numit din funcția de consilier principal în cea de vicepreședinte la ANPM, instituția respectivă avea postul de președinte vacant, ca urmare a retragerii PSD de la guvernare. Practic, Ghioc a fost șeful de facto al ANPM, iar situația a rămas neschimbată până în martie 2010. Decizia de numire a lui Ciprian Ghioc în fruntea ANPM este semnată de fostul prenier PDL, Emil Boc, și contrasemnată de Daniela Nicoleta Andreescu, fost secretar general al guvernului și o prietenă asumată a cuplului Elena Udrea-Dorin Cocos.
În 2009, Ciprian Ghioc raporta în declaratia de avere si un venit lunar de 84.000 de lei în calitate de director tehnic la Avitech Co, iar sotia un venit de 34.000 de lei în calitate de director economic la 2K Telecom, controlată în 2009 de Sebastian Ghită și acum de fratele acestuia, Alexandru Ghiță.

Decizia de numire în funcție a lui Ciprian Ghioc

Directorul Ciprian Ghioc a fost cercetat preliminar în cazul "Tahal", un dosar-mamut de corupție, instrumentat de DNA. Pe scurt, toate subsidiarele din România ale grupului israelian Tahal, precum și înalți funcționari din cadrul AM POS Mediu, sunt judecați pentru fapte de corupție și deturnare de fonduri europene. Firma lui Florin Jianu, actualul ministru al IMM-urilor, a livrat servicii de consultanță pentru accesare de fonduri europene chiar subisdiarelor Tahal acuzate penal. Între timp, ministrul Jianu a ieșit din societatea respectivă, dar la patru luni după ce procurorii au declanșat urmărirea penală împotriva acesteia în dosarul "Cosma-Păvăleanu", din cauza unor tranzacții repetate cu două firme fantomă..

Din postura actuală de șef AM POS Mediu, Ciprian Ghioc și-a mai pus semnătura pe un contract atribuit în septembrie 2012 unei alte firme din rețeaua Ghiță. Mihail Fâcă, fost președinte ANPM până la ieșirea PSD de la guvernare în 2009, susține că nu el l-a numit pe Ciprian Ghioc vicepreședinte al instituției: "Pe vremea mea, vicepreședinte era o doamnă, tot de la PSD, care a plecat atunci cu noi din aparatul guivernamental". Fost deputat PSD de Prahova, Mihail Fâcă este acum secretar de stat la Ministerul Mediului și, în același timp, un apropiat al lui Sebastian Ghiță. Cei doi administrează împreună și filiala din Ploiești a asociației patronale UGIR 1903.

LICITAȚIE "RESTRÂNSĂ ACCELERATĂ"

Anunțul de participare a fost publicat la 10 noiembrie 2009, cu puțin înainte de alegerile prezidențiale, când atenția publică era concentrată pe cu totul alte subiecte, nu pe modul de impărțire a marilor contracte.

La licitatie s-au inscris trei participanti: asocierea Asesoft International-Teamnet International-Star Storage, asocierea Siveco România -Romair-Adasa Sistemas precum si Ness Romania.

Obiectul contractului: Implementarea Sistemului Integrat de Mediu. Valoarea contractului: 70.721.273 lei (la care se adauga TVA), adica in total aprox 20 de milioane de euro.

Anuntul de atribuire a fost publicat un an mai târziu, pe 21 octombrie 2010. Câștigătorul licitației a fost declarat asocierea Asesoft -TeamNet - Star Storage.

Durata contractului: 24 de luni. Proiectul a fost finanţat de la bugetul de stat şi prin credite externe.

sursa: RISE Project

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
18:57
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou