ȚEPELE care subminează economia națională: EVAZIUNE și CECURI fără acoperire

Cristian Blănuţă, 22 iulie 2014, Ora 08:14

  • print
  • |
tepele-care-submineaza-economia-nationala-evaziune-si-cecuri-fara-acoperire-41933-1.jpg

Banca Nationala a Romaniei (BNR) avertizeaza ca sumele refuzate la plata de banci din cauza cecurilor sau biletelor la ordin fara acoperire sunt in crestere. Mai grav, noul cod al insolventei nu mai incrimineaza o serie de fapte ale administratorilor, care pot cere sau declara insolventa pe baza unor raportari nereale, generand risc de falimente in lant in economie.

Raportarile de la Centrala Incidentelor de Plati din BNR arata ca valoarea sumelor refuzate la plata de banci a crescut in iunie fata de mai cu 42 de milioane de lei, deci cu 9%, de la 469 de milioane de lei la 511 milioane de lei. Conform BNR, in cele mai multe cazuri de refuz  la plata a fost vorba de bilete la ordin, care au insumat 490 de milioane de lei, fata de 453 de milioane de lei in luna anterioara.

 

De asemenea, numarul cecurilor refuzate la plata a crescut cu 33% in iunie, ajungand la 21 de milioane de lei, fata de 15,8 milioane de lei in luna precedenta. Toate aceste incidente de plati genereaza, in final, cereri de insolventa si blocaj financiar, periclitand economia nationala.

 

Insolvente pe banda rulanta
Efectele tepelor la plata asupra economiei romanesti se vad si in statisticile la nivel european. Conform unui raport Coface, Romania contabilizeaza 40% dintre insolventele din Europa de Est, iar noul cod al insolventei doar va inrautati situatia.

 

Astfel, daca initial se prevedea ca administratorii judiciari  puteau fi condamnati de la trei la 12 ani de inchisoare pentru gestiune frauduloasa, iar pentru declararea de creante fictive sau raportari contabile nelegale pedeapsa era de un an de inchisoare, aceste fapte nu mai sunt incriminate.  Autoritatile ar putea interzice pur si simplu plata cu cecuri sau cu bilete la ordin, instituind obligativitatea transferului bancar, dar nu o fac, lasand firmele tepare sa blocheze economia.

 

Si pentru ca nu mai incaseaza cat si-a propus, tocmai din cauza teparilor si a insolventelor, statul va aduna bani la buget tot de la populatie prin noi taxe si impozite.

Sursa: National

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
06:58
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou