Un fost președinte "sărac" și "cinstit"! Iată cât încasează lunar

Anca Bratu, 23 februarie 2023, Ora 11:46

  • print
  • |
un-fost-pre-edinte-sarac-i-cinstit-iata-cat-incaseaza-lunar-47523-1.jpg

Ion Iliescu a fost primul președinte al României, după căderea dictaturii comuniste în 1989. El s-a retras din viața publică în 2004, la finalul ultimului său mandat, lăsând locul lui Traian Băsescu. De la acel moment, Ion Iliescu a apărut din ce în ce mai rar în spațiul public, preferând să-și petreacă timpul departe de tumultul scenei politice. La vârsta de 93 de ani, fostul șef de stat își petrece timpul la pensie, bucurându-se de beneficiile pe care le încasează datorită funcțiilor publice pe care le-a ocupat, scrie evz.ro.

Fostul președinte Ion Iliescu și-a început cariera politică în cadrul Partidului Comunist, ocupând diferite funcții, de-a lungul anilor. A fost prim-secretar al UTC, membru în CC al PCR şi delegate în Marea Adunarea Naţională, iar mai apoi ministru. Intrând în conflict cu familia dictatorului Nicolae Ceaușescu, a fost marginalizat și, mai apoi, exclus din viața politică. A revenit în prim-plan în decembrie 1989, fiind ales președinte al României, poziție pe care a ocupat-o din 1990 până în 1996, iar mai apoi, din 2000 până la finalul lui 2004.

Deși a asigurat tranziția de la comunism la democrație, Ion Iliescu este o figură controversată a politicii românești. El a fost acuzat pentru represiunea împotriva protestanților din Piața Universității, din anii '90, de aducerea minerilor la București, dar și pentru refuzul de a-l primi pe regele Mihai în țară, în primele luni după revoluție.

Acum, la vârsta de 93 de ani, Ion Iliescu își duce viața ca aproape orice pensionar. E drept, unul lipsit de grijile zilei, dat fiind privilegiile pe care le-a obținut datorită funcțiilor ocupate. Locuiește într-o casă de protocol, primită ca fost președinte, beneficiază de o pensie destul de consistentă, dar și de o indemnizație.

Pentru mulți pensionari, Ion Iliescu este o persoană de invidiat, aceștia închipuindu-și că fostul președinte câștigă sume colosale de bani. E adevărat că, prin comparație cu marea majoritate a celor care s-au retras din activitate, veniturile fostului președinte sunt foarte mari. Dar, raportat la pensiile speciale pe care le încasează magistrații, lucrurile stau cu totul altfel. 

Estimativ, Ion Iliescu încasează, în fiecare lună, în jur de 2.000 de euro. Este vorba despre pensia de stat la care se adaugă și indemnizația de fost președinte. Mai exact, pensionarul Iliescu încasează pe cupon, 3.916 lei, conform Click.ro. Pe lângă pensie mai primește alți 5.331 de lei ca indemnizație pentru ocuparea funcției supreme în stat. În total, suma lunară a fostului președinte se apropie de 2.000 de euro. 

În anii '90, Ion Iliescu a devenit foarte popular și datorită sloganului „sărac și cinstit" prin care s-a delimitat de acuzațiile de corupție aduse politicienilor. Acum, spre finalul vieții, se pare că fostul președinte a rămas fidel acestei devize. Conform unei declarații de avere mai vechi, Ion Iliescu deține doar un apartament, achiziționat în anul 1996, cu o suprafață de 156 de metri pătrați. În rest, trăiește din veniturile pe care le primește de la stat. Nu are afaceri și nici alte surse de venituri deși, mulți s-ar fi așteptat să ducă o viață de nabab, datorită poziției și influenței pe care a avut-o în societatea românească. 

Prin comparație, cu beneficiarii de pensii speciale, sesizăm că Ion Iliescu nu este nici pe departe cel mai bine plătit pensionar din România. Acest privilegiu îl are un alt pensionar, a cărei identitate nu este cunoscută. De altfel, veniturile pensionarului Iliescu nici nu se compară cu pensiile speciale încasate de magistrați sau chiar politicieni.

Conform unor declarații mai vechi ale Ralucăi Turcan, din perioada în care ocupa funcția de ministru al Muncii, cea mai mare pensie din România depășește cu mult 78.000 de lei. Din această sumă, cea mai mare parte, în jur de 73.000 de lei provine din legile speciale, în vreme ce doar 5.200 de lei este obținută din contributivitate.

 

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
20:44
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou