CCR: Legea Big Brother, declarată neconstituțională

Mălina Andrei, 21 ianuarie 2015, Ora 14:25

  • print
  • |
ccr-legea-big-brother-declarata-neconstitutionala-45266-1.jpg

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis în şedinţa de miercuri, 21 ianuarie, că Legea securităţii cibernetice, este necontituţională. Din cei 9 judecători, 8 au fost pentru declararea neconstituţionalităţii, iar 1 împotrivă.

Legea securității cibernetice a fost declarată neconstituțională, miercuri, de magistrații Curții Constituționale, unul dintre motive fiind lipsa avizului CSAT.

CCR a decis cu majoritate de voturi că legea este neconstituțională în ansamblul ei, reținând că întreg actul normativ suferă de deficiențe sub aspectul respectării normelor de tehnică legislativă, coerentă, claritate, previzibilitate, precum și sub aspectul respectării procedurii legislative prin lipsa avizului CSAT.

Pe 19 decembrie 2014, Senatul, în calitate de cameră decizională, a votat în unanimitate Legea securităţii cibernetice. Ulterior, la presiune opiniei publice, grupul parlamentar PNL a atacat legea la Curtea Constituţională.

"Prin această lege, în mod mascat, se restrâng drepturile şi libertăţile cetăţeanului, prin permiterea accesului la infrastructură cibernetică şi la datele conţinute, în baza unei simple motivări comunicate de instituţiile abilitate şi nominalizate prin lege, fără existenţa unei aprobări judecătoreşti conform Codului de procedura penală şi cerinţelor adoptate de Curtea Constituţională prin deciziile 440/ 2014 şi 461/ 2014, deci legea nu este armonizată la cerinţele Curţii Constituţionale. Legea încalcă dispoziţiile art. 148, alin (2) şi următoarele din Constituţia României, prin netranspunerea corectă a reglementărilor comunitare în materie", se preciza în sesizarea depusă la CCR.

Legea securătăţii cibernetice este a treia lege de tip Big Brother respinsă de CCR, după legea retenţiei datelor şi legea cartelelor PrePay.

Vezi AICI legea declarată neconstituţională de CCR!

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
12:17
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou