Cum i-a convins pe procurori un șofer, prins de Poliția Rutieră cu o alcoolemie record, să-l facă scăpat. A primit și permisul înapoi

Anca Bratu, 20 aprilie 2023, Ora 08:52

  • print
  • |
cum-i-a-convins-pe-procurori-un-ofer-prins-de-politia-rutiera-cu-o-alcoolemie-record-sa-l-faca-scapat-a-primit-i-permisul-inapoi-47832-1.jpeg

Un bărbat prins de Poliția Rutieră în timp ce conducea cu o alcoolemie record a scăpat de dosarul penal după ce a găsit o cale prin care a reușit să-i impresioneze pe procurori. Anchetatorii au ajuns chiar să-l compătimească pentru faptul că „a fost nevoit" să se urce la volan cu o alcoolemie de 1,41 la mie, în sânge, scrie gandul.ro.

Bărbatul a fost oprit de un echipaj al Poliției Rutiere, anul trecut, în noaptea de 7 spre 8 octombrie 2022, pe strada Babadag din Tulcea. Acesta conducea un Volkswagen Touran și era singur în mașină, iar când a deschis geamul lateral, polițiștii rutieri au constatat că mirosea puternic a alcool.

Șoferul a fost testat cu aparatul alcooltest, iar rezultatul a fost 0,63 mg/l alcool pur in aerul expirat. Bărbatul a fost apoi condus la Serviciul de Ambulanță, unde i s-au luat două probe de sânge, la interval de o oră, așa cum cere procedura. Rezultatul analizelor a relevat că acesta consumase o cantitate uriașă de alcool, în condițiile în care prima probă, luată la ora 02:15, a indicat o îmbibîție de 1,41 la mie alcool pur în sânge, în timp ce la a doua, medicii au calculat o îmbibație de 1,25 la mie alcool pur.

La audieri, tulceanul a povestit că, la data de 7 octombrie, a ajuns acasă de la serviciu, unde îl aștepta fiica sa, în vârstă de 9 ani, pe care o are în grijă ca tată singur, fiind divorțat. Obosit, ar fi băut 200-250 ml de whisky, după care s-a culcat. Undeva în jurul orei 01:30, acesta ar fi fost trezit de copil, care acuza o durere puternică de măsea.

Ca urmare, deși era conștient că băuse, a decis să se urce în mașină și să caute o farmacie cu program nonstop. Acesta a menționat că nu se simțea deloc băut, în condițiile în care, în caz contrar, ar fi chemat un taxi. A fost, însă, oprit de un echipaj al Poliției Rutiere, după ce a apucat să parcurgă în jur de 800 de metri, și a fost verificat cu alcooltestul.

Magistrații i-au dat „a doua șansă"

După ce i-au luat permisul pe loc, polițiștii au întocmit pe numele lui un dosar penal, care a intrat în administrarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea, iar pe parcursul cercetărilor, bărbatul a jucat o carte care, în cele din urmă s-a dovedit câștigătoare.

Acesta nu a contestat probele, nu a cerut recalcularea alcoolemiei și s-a declarat, în permanență, vinovat. Singura lui mențiune a fost aceea că voia să cumpere pastile ca să aline suferința fetiței sale, pe care o durea măseaua. În plus, el a atașat la dosar și o programare la dentist, care, la rubrica observații, avea mențiunea „urgent". În plus, a menționat și faptul că este de acord să facă muncă în folosul comunității.

Impresionat de povestea șoferului, procurorul de caz a întocmit un referat prin care a propus renunțarea la urmărirea penală pe numele șoferului. Decizia a fost judecată de instanța Judecătoriei Tulcea, care, anul acesta, la data de 12 aprilie, a admis propunerea Parchetului.

Magistrații au explicat că au luat această decizie deoarece „inculpatul a arătat că își menține declarația dată în calitate de suspect și nu mai are alte aspecte de adăugat, cu precizarea că își asumă și regretă fapta săvârșită".

"De asemenea, acesta a susținut că este dispus să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității. Din analiza probelor administrate în cauză și a împrejurărilor care au precedat, însoțit și succedat fapta comisa, rezultă că aceasta a adus o minimă atingere valorilor apărate de lege. (...)

La adoptarea soluției se are în vedere şi apărarea inculpatului, în sensul că deplasarea cu autovehiculul a fost necesară în scopul de a procura pastile de la farmacie pentru fiica sa minoră, ce acuza dureri dentare. Mai mult, analizând extrasul de cazier judiciar emis pe numele inculpatului, se constată că acesta se află la primul conflict cu legea penală, iar pe parcursul cercetărilor a avut o sinceră şi cooperantă. Astfel, considerăm că acesta merită o șansă, prin adoptarea unei soluții de renunțare la urmărire penală", au arătat magistrații Judecătoriei Tulcea.

Bărbatul a rămas doar cu o suspendare pentru 180 de zile a permisului de conducere, sancțiune care a început să curgă din momentul în care documentul i-a fost reținut de polițiști, astfel că permisul i-a fost deja restituit.

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
18:21
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou