Darius Vâlcov, audiat la DNA după cele 100 de tablouri găsite de procurori

Mălina Andrei, 27 martie 2015, Ora 12:36

  • print
  • |
darius-valcov-audiat-la-dna-dupa-cele-100-de-tablouri-gasite-de-procurori-46123-1.jpg

Darius Vâlcov a ajuns, vineri, la DNA pentru a fi audiat. Fostul ministru al Finanţelor a fost plasat, joi, în arest la domiciliu, instanţa respingând cererea procurorilor de arestare preventivă. Joi, procurorii Direcţiei au făcut mai multe percheziţii în Bucureşti şi la Slatina şi au ridicat nu mai puţin de 100 de tablouri ce i-ar aparţine acestuia.

După ce au fost găsite într-un seif două tablouri, o pictură, bani şi 3 lingouri de aur, procurorii DNA au mai descoperit, la perchezitii, 100 de tablouri în patru locaţii din Bucureşti şi judeţul Olt, la persoane de încredere ale fostului ministru al Finanţelor.

Unele tablouri au fost ascunse sub paturi, în dulapuri, altele zidite în pereţi.

Procurorii au ajuns la concluzia că Darius Vâlcov nu era un mare cunoscător de artă, dar prin investiţia făcută a identificat o posibilitate de a ascunde provenienţa banilor cu care le-a achiziţionat.

Tablourile sunt semnate de pictori străini, printre care și Pablo Picasso, sau artiști români, Corneliu Baba sau Grigorescu.

Operele de artă ar fi fost achiziționate de la două case de licitații din București iar Darius Vâlcov intenționa să deschidă o galerie de artă în Capitală.

În acest scop, Vâlcov luase și un spațiu în București, demarând amenajarea lui, însă, după începerea anchetei procurorilor, el a luat măsuri urgente de depozitare a tablourilor și ascundere a lor la patru persoane de încredere.

Graba cu care au fost ascunse tablourile este demonstrată și de faptul că ele au fost găsite în locuri improprii, pe sub paturi sau prin dulapuri.

Cele mai multe dintre tablouri au fost cumpărate pentru Vâlcov de Lucian Petruț Sușală (fost șofer al lui Darius Vâlcov, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firmă administrată de Primăria Slatina).

Anchetatorii consideră că Darius Vâlcov nu era un cunoscător de artă, însă a identificat în cumpărarea de tablouri o posibilitate de a ascunde proveniența banilor primiți ca mită, care ar fi devenit "curați" odată cu deschiderea galeriei de artă.

Aceste opere de artă se adaugă bunurilor găsite anterior într-un seif și atribuite tot lui Vâlcov: 90.000 de dolari, 1,3 milioane de lei, trei lingouri de aur în greutate totală de trei kilograme, un tablou inscripționat "Renoir", un tablou inscripționat "Jean Cocteau" și o pictură pe lemn inscripționată "Aurel Acasandrei".

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, județul Olt, căruia i-a propus ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA).

În urma acestor înțelegeri, Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ două milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
08:54
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou