Instanța supremă va da astăzi decizia finală în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis

Mălina Andrei, 21 ianuarie 2015, Ora 12:40

  • print
  • |
instanta-suprema-va-da-astazi-decizia-finala-in-dosarul-de-incompatibilitate-al-lui-klaus-iohannis-45259-1.jpg

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) se pronunță miercuri în cazul recursului Agenției Naționale de Integritate (ANI) la decizia prin care i s-a dat câștig de cauză președintelui Klaus Iohannis în procesul de incompatibilitate.

Instanță supremă urmează să decidă definitiv dacă președintele Klaus Iohannis a fost sau nu în incompatibilitate în perioadA în care a deținut funcția de primar al municipiului Sibiu.

În 24 aprilie 2013, Agenția Națională de Integritate anunța că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are și calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acționarilor SC Apa Canal SĂ Sibiu, din 5 august 2010 și SC Piețe SĂ, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Decizia ANI a fost contestată de Iohannis la Curtea de Apel Albă-Iulia, care în septembrie 2013 i-a dat câștig de cauza și a dispus anularea hotărârii.
Curtea Constituțională a decis, în 16 decembrie 2014, că articolul în bază căruia Klaus Iohannis și alți aleși locali au fost declarați incompatibili este constituțional.

"Funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu (...) funcția de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăți comerciale de interes național", prevede articolul 87 alineatul 1, literă f) din Legea 161/2003 în bază căruia inspectorii de integritate au constatat că actualul președinte este în stare de incompatibilitate.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
10:09
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou