Marian Vanghelie, arestat preventiv pentru 30 de zile în dosarul de corupție

Mălina Andrei, 14 martie 2015, Ora 14:48

  • print
  • |
marian-vanghelie-arestat-preventiv-pentru-30-de-zile-in-dosarul-de-coruptie-45946-1.jpg

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis arestarea preventivă a primarului Marian Vanghelie, în dosarul în care este acuzat de de luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani. Sâmbătă, în jurul orei 8.30, primarul a fost dus la Arestul central al Poliţiei.

Decizia de astăzi nu este definitivă, astfel că avocaţii lui Vanghelie vor contesta decizia cel mai probabil. Recursul se va judeca în zilele următoare tot la Înalta Curte.

Procurorii DNA îl acuză pe Marian Vanghelie de luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani. Aceştia spun că pentru a convinge anumite persoane să dea declaraţii în favoarea sa, Marian Vanghelie se lăuda că va apela chiar la ajutorul preşedintelui Klaus Iohannis, pe care edilul îl considera capabil să influenţeze cercetările în acest caz.

Mai mult, procurorii susţin că o parte din şpaga primita de Vanghelie ar fi mers la Mircea Geoană, mai exact în renovarea sediului sau de campanie de la alegerile prezidenţiale din anul 2009. Numai că fostul preşedinte al PSD spune că procurorii au facut o confuzie şi ca el nu a beneficiat de un sediu de campanie separat. Şi tot interceptările procurorilor arată cum Vanghelie dorea să intervină în justiţie pentru a nu fi dat în vileag.

Din 2007 şi până în prezent, Vanghelie l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Dumitru Marin să obţină ilegal contracte de lucrări publice cu primăria Sectorului 5 în valoare totală de 2 miliarde de lei. La schimb, spun anchetatorii, edilul s-a ales cu un comision de 20% care a fost plătit prin intermediul unor interpuşi. Mai mult, o parte a „comisionului" a fost plătită prin cedarea a două imobile noi în favoarea unor apropiaţi ai lui Vanghelie. Apropiaţi care la audierile de la DNA i-au luat apărarea edilului prin declaraţii mincinoase.

Marian Vanghelie a fost arest şi pentru că a încercat să intervină la preşedintele Klaus Iohannis, reiese din precizările făcute astăzi de DNA, referitoare la dosarul primarului de la sectorul 5.

Procurorii scriu că "încercarea de a determina o persoană să dea declaraţii nereale organelor judiciare, promiţându-i că va interveni pentru închiderea dosarului şi indicând persoanele la care urma să se facă intervenţia pentru a face afirmaţiile credibile, reprezintă un caz de arestare potrivit art. 223 alin. 1 lit. b din Codul de Procedură Penală."

Aşa se explică apariţia, în referatul procurorilor, a interceptărilor în care Marian Vanghelie vorbea despre o discuţie cu realizatorul TV Rareş Bogdan, care urma să intervină la Klaus Iohannis.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
12:28
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou