Best Dental

O asociație de procurori îi cere demisia Predoiu! Ministrul de justiție a vorbit despre achitarea lui Hosu fără să existe o sentință

Anca Bratu, 31 ianuarie 2023, Ora 11:14

  • print
  • |
o-asociatie-de-procurori-ii-cere-demisia-predoiu-ministrul-de-justitie-a-vorbit-despre-achitarea-lui-hosu-fara-sa-existe-o-sentinta-47367-1.jpeg

Asociația de procurori Inițiativa pentru Justiție (AIJ) îi cere demisia ministrului Justiției, Cătălin Predoiu (PNL), după ce acesta a vorbit despre achitarea definitivă a lui Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT Giorgiana Hosu, fără să existe o sentință în acest sens. Declarația lui Predoiu a avut loc la Europa FM în 18 ianuarie, iar termenul pentru o eventuală sentință definitivă este stabilit în 7 februarie, scrie G4media.

"Graba cu care a corectat jurnalistul arată că ministrul are un interes aparte în legătură cu respectiva cauza penală", au transmis procurorii.

AIJ, condusă de procurorul militar Bogdan Pîrlog, susține că rămânerea în funcția de ministru al Justiției a lui Cătălin Predoiu reprezintă "o vulnerabilitate serioasă în ceea ce privește tocmai justiția".

Aceștia mai spun că ministrul Justiției a declanșat procedura de numire a procurorilor de rang înalt, pentru mandate de 3 ani, iar faptul că un rol determinant i-ar reveni lui Predoiu, "care discută soluții în dosare penale în curs de judecată", este de natură să producă efecte negative pe termen lung, mai arată procurori

  Comunicatul Asociației Inițiativa pentru Justiție

"Atragem atenția că recentele manifestări publice ale ministrului Justiției, domnul Cătălin Predoiu, în legătură cu soluția unui dosar penal aflat încă în faza de judecată constituie un semnal că, la cele mai înalte niveluri de putere în stat, persistă vechile obiceiuri de amestec al clasei politice în justiție. 

Menționăm că, în interviul acordat la Europa FM, în data de 18.01.2023, în cadrul emisiunii „Piața Victoriei", ministrul Justiției a întrerupt jurnalistul intervievator cu precizarea că inculpatul la care se făcea referire în întrebare a fost achitat, urmată de alte considerații pe aceeași temă, care nu făceau obiectul întrebării („am putea spune că doamna Hosu și-a dat demisia de onoare, cu adevărat de onoare, pentru o ipoteză care nu s-a realizat, în final"), după care, în data de 19.01.2023, a emis un comunicat de presă prin care a clarificat că informația privind achitarea inculpatului respectiv o avea din surse neoficiale.

Faptul că însuși ministrul Justiției iese public, din proprie inițiativă, cu informație privind achitarea unui inculpat aflat în faza de judecată nu constituie, așa cum acesta încearcă să inducă prin comunicatul de presă, o prezentare a unei informații neverificate, raportat la care simpla recunoaștere și prezentare de scuze către public ar putea fi suficiente.

Domnul Cătălin Predoiu, în calitatea sa de ministru al Justiției, nu are atribuții legate de informarea publicului în legătură cu soluțiile instanțelor, ci atribuții legate de buna funcționare a justiției, în condiții de independență, sens în care ar trebui să se abțină de la a purta discuții pe tema soluțiilor ce urmează a se da în dosare aflate în stare de judecată.

Prezentarea cu atâta siguranță, de către un ministru al Justiției cu multă experiență, a informației că un inculpat a fost achitat, cu o grabă surprinzătoare de a „corecta" un jurnalist, întrerupându-l, denotă, pe de o parte, faptul că sursele neoficiale care l-au informat sunt nu doar credibile, ci chiar unele pe al căror cuvânt se poate baza, iar pe de altă parte, faptul că ministrul are un interes aparte în legătură cu respectiva cauza penală.

În aceste condiții, „eroarea" la care face referire comunicatul de presă din 19.01.2023 pare a fi neverificarea dacă ceea ce s-a discutat s-a și întâmplat până la data interviului.

Față de această situație și de consecințele asupra imaginii justiției, apreciem că rămânerea în continuare a domnului Cătălin Predoiu la conducerea Ministerului Justiției constituie o vulnerabilitate serioasă în ceea ce privește tocmai justiția.

Subliniem că, în contextul în care, de curând, ministrul Justiției a declanșat procedura de numire a procurorilor de rang înalt, pentru mandate de 3 ani, faptul că un rol determinant i-ar reveni domniei sale, care discută soluții în dosare penale în curs de judecată, este de natură să producă efecte negative pe termen lung.

Prin urmare, având în vedere prejudiciul adus de domnul Cătălin Predoiu imaginii justiției, îi solicităm acestuia ca, într-un gest de onoare, să își prezinte demisia din funcția de ministru al Justiției.

De asemenea, solicităm respectarea independenței justiției de către toți membrii clasei politice și, ca o minimă dovadă în sensul că la nivelul puterii politice se dorește descurajarea practicilor de amestec în justiție, luarea de măsuri pentru îndepărtarea din funcțiile politice de decizie în domeniul justiției a oricăror persoane care, prin acțiunile lor, contribuie la decredibilizarea justiției și subminarea independenței sale".

 

 

 

 

EDITORIAL

Şapte ani de pârnaie dacă strigi: „Jos Guvernul!”

Şapte ani de pârnaie dacă strigi: „Jos Guvernul!”

Şapte ani de pârnaie dacă strigi: „Jos Guvernul!”       Demult, pe vremea lu’ dom’ Iliescu, pe când se potcovea puricele cu 9 ocale la fiecare picior şi sărea până la cer, au existat nişte judecători curajoşi care au dat o sentinţă năucitoare pentru demnitarii acelei vremi. Pe ...

ziare

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
06:07
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou