Piedone are cale liberă spre Primărie -Toate efectele condamnării sunt desființate retroactiv

Mihai Ghezea , 21 iunie 2023, Ora 14:29

  • print
  • |
piedone-are-cale-libera-spre-primarie-toate-efectele-condamnarii-sunt-desfiintate-retroactiv-47936-1.jpg

Piedone are cale liberă spre Primărie - Toni Greblă: Toate efectele condamnării sunt desființate retroactiv

Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5, poate reveni în funcție după ce a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție. Odată cu desființarea hotărârii de condamnare de la Curtea de Apel București, care a fost temeiul încetării mandatului, Piedone poate cere repunerea în funcție, confirmă fostul prefect al Capitalei Toni Greblă, actual președinte al Autorității Electorale Permanente.

„Ca urmare a condamnării la o pedeapsă cu executare, prefectul, adică eu la acea dată am constatat încetarea de drept a mandatului, în temeiul legii. ÎCCJ a desființat efetele hotărârii de condamnare cu efect retroactiv, astfel încât primarul Piedone, dacă dorește, are dreptul să-și reia mandatului, cu atât mai mult cu cât funcția este vacantă. Nu există nicio restricție legală. Hotărârea ÎCCJ este definitivă, executorie și opozabilă tuturor, inclusiv prefectului și consiliului local”, a declarat Toni Greblă pentru STIRIPESURSE.RO.

Potrivit articolului 160 din Codul Administrativ, „(1) Mandatul primarului încetează, de drept, în următoarele cazuri: (...) d) condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei.” Acest articol a stat la baza încetării mandatului odată cu decizia definitivă pronunțată de Curtea de Apel București în 2022.

Piedone a apelat însă la calea extraordinară de atac a recursului în casație, iar ÎCCJ a admis recursul și l-a achitat pentru că „fapta nu a fost săvărșită cu vinovăția prevăzută de lege”. Instanța de recurs a stabilit și anularea tuturor efectelor hotărârii de condamnare, efectul fiind unul retroactiv. Dispare astfel temeiul încetării mandatului de primar, Piedone având posibilitate să fie repus în funcție la cerere, fără complicații suplimentare, ținând cont și de faptul că Guvernul nu a organizat alegeri în sector.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
17:08
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou