Primarul Mihai Chirică și alți 30 de funcționari au fost duși la audieri, după perchezițiile DIICOT

Anca Bratu, 14 decembrie 2022, Ora 12:09

  • print
  • |
primarul-mihai-chirica-i-alti-30-de-functionari-au-fost-du-i-la-audieri-dupa-perchezitiile-diicot-47139-1.jpg

Procurorii DNA au descins încă de la primele ore ale dimineții la Primăria din Iași. Ei sunt însoțiți de un echipaj de jandarmerie. Sunt suspiciuni de corupție în privința primarului Mihai Chirică. Primăria din Iași a emis un punct de vedere privind perchezițiile din această dimineață. DNA a confirmat că a descins la instituția din Iași. Procurorii mai au în vizor și alte două locații. Sunt noi percheziții la primăria din Iași. DIICOT a demarat o acțiune de amploare la instituția din oraș. Mihai Chirică și alți 30 de funcționari au fost duși la audieri, scrie Evz.ro.

Update 3: Procurorii DIICOT au anunțat că au fost făcute 24 de descinderi la sediul Primăriei, la locuințele unor persoane, dar și la sediul unor fime din oraș. Primarul Mihai Chirică și alți 30 de funcționari publici au fost duși la secție pentru a da declarații. Pe lista celor care au fost duși la secție se află și numele viceprimarului Gabriel Harabagiu şi omului de afaceri Cristin Zămosteanu.

Update 2: DIICOT a demarat percheziții la Primăria din Iași. Peste 50 de angajaţi de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate au înconjurat clădirea. Angajații primăriei nu înțeleg ce acte mai cer procurorii pentru că acestea s-ar afla în posesia lor de mai bine de un an. „Documentele pe care au venit cei de la DIICOT să le ridice, le aveau deja de la angajaţi trimise cu un an în urmă. Acum au venit să facă un show mediac", au spus angajații primăriei pentru BZI.

Mascații au descins în mai multe birouri ale unor funcționari importanți din Primărie. Printre acestea se numără și cel al viceprimarului Gabriel Harabagiu și al primarului Mihai Chirică. Cei doi oficiali nu au răspuns când au fost contactați de presa locală.

Update 1: DNA a confirmat că au fost făcute perchiziții în trei locații din orașul Iași. Este vorba de primăria din oraș și domiciliile ale unor persoane fizice, dar și sediile unor firme. Anchetatorii au transmis că este vorba de infracțiuni de corupție comise de primarul Mihai Chirică în primul său mandat. „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Iași efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2018 - 2020, în legătură cu eliberarea unor documente privind autorizarea construcției, edificarea, tranzacționarea și intabularea unui imobil din municipiul Iași".

Update: Primăria din Iași a transmis primul punct de vedere față de evenimentul din această dimineață. Instituția a informat că procurorii DNA au cerut să primească o serie de documente suport care vizează eliberarea unor acte de urbanism emise în perioada 2015 - 2020. Este vorba de autorizaţiile de construire emise pe parcursul anului 2015 pentru imobilul din zona Moara de Vânt, o altă autorizaţie din anul 2019, un proces verbal emis în anul 2019 și un certificat de atestare a edificării construcţiei emis în anul 2020. 

Primăria a mai precizat și că Mihai Chirica a trimis, pe 7 martie 2022, două sesizări. Acestea făceau referire la săvârșirea unor fapte cu „potențial infracțional referitoare la certificatul de atestare a edificării construcției menționat către Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Iași și, respectiv, către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. Sesizările trimise instituțiilor statului au fost însoțite de întreaga documentație menționată". 

Procurorii au început perchezițiile la Serviciul de Urbanism și la Serviciul Registratura-Comunicare, conduse de Vasile Tiron. Procurorii vor să aibă acces la toată arhiva Serviciului de Urbanism care este ținută în cladirea CIC din spatele Primăriei. DNA a așteptat ca primarul Mihai Chirică să se întoarcă din vizita în Israel. Edilul a fost însoțit și de Vasile Tiron.

La începutul descinderii, DNA a sigilat birourile de la Urbanism și Comunicare și a scos toți angajații pe holuri. Jandarmii stau și păzesc intrările pentru a nu pătrunde nimeni. Procurorii au ajuns înaintea lui Chirică la sediul Primăriei din Iași. Primarul a fost văzut intrând în instituție în jur de ora 9.00. Primele informații arată că este vorba de o speță mai complexă anchetată de procurorii DNA. În acest caz ar fi implicați cei mai mari dezvoltatori imobiliari din oraș.

De ce au descins procurorii DNA la Primăria din Iași

Informațiile din presa locală susțin că unul din subiectele descinderii o reprezintă Afacerea Vixen. Este vorba de un bloc construit în zona Moara de Vânt pe o autorizație de casă. Subiectul anchetei DNA este reprezentat de edificarea falsificata a acestui imobil. Primarul a semnat personal edificarea în luna februarie a anului 2020.

Edilul și-a dat acordul deși, a fost prezentat un act de respingere a recepției, tocmai pentru că se construise un bloc în loc de două case. Chirică a trecut peste datele prezentate de propriii subordonați și a semnat actul. În 2022, după anchetele de presă și descinderile procurorilor la poarta Primăriei, același Mihai Chirica refuză să autorizeze mansardarea aceluiași imobil. Primarul din Iași a declarat, în acea perioadă, că „Acest dezacord este similar unui autodenunț: fără edificarea pe care primarul însuși a semnat-o și pe care acum tot el o contestă, acest bloc n-ar fi fost intabulat și apartamentele n-ar fi fost scoase la vânzare", informează Reporter Iași.

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
02:12
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou