Toni Greblă a fost reținut de DNA pentru că ar fi încercat să vândă ilegal 50 de capre

Mălina Andrei, 10 martie 2015, Ora 16:51

  • print
  • |
toni-grebla-a-fost-retinut-de-dna-pentru-ca-ar-fi-incercat-sa-vanda-ilegal-50-de-capre-45882-1.jpg

Fostul judecător CCR Toni Greblă a fost reţinut marţi de procurorii DNA pentru o nouă acuzaţie. Un avocat a făcut un autodenunţ privind un contract de vânzare-cumpărare de capre. Greblă voia să vândă animalele, ca să ascundă astfel calitatea sa de proprietar al fermei, având în vedere că deţinea şi funcţia de judecător şi putea evita astfel o stare de incompatibilitate.

Procurorii i-au adus la cunoștință lui Toni Greblă acuzațiile din dosar și vor cere miercuri înaltei Curți de Casație și Justiție să dispună în cazul acestuia măsura arestului la domiciliu.

"S-a emis ordonanța de reținere pe 24 de ore mergându-se pe ideea că s-au schimbat lucrurile, în sensul că ar fi încercat să-și vândă caprele, pe care nu le are, prin persoane interpuse. Sunt aceleași acuzații care se știau, fără discuție." - a declarat, după audierea lui toni Greblă, avocatul acestuia, Petre Buneci.

Întrebat de jurnaliști dacă fostul judecător și-a recunoscut faptele de care este acuzat de DNA, avocatul a infirmat.

"Păi n-avea ce să-și recunoască, că n-a dat telefon la nimeni. De cine a fost sunat, n-au avut asemenea discuții, numai că, asta-i situația. Procurorii asta spun, că să meargă umilirea până la capăt, e data 24 de ore, ca să meargă cu propunerea de arestare, arest la domiciliu." - a mai spus avocatul lui Toni Greblă

Toni Greblă, reţinut pentru fapte de corupţie, a continuat activitatea infracţională şi după percheziţiile făcute la ferma acestuia, iar în perioada februarie - martie a încercat să preconstituie un contract simulat de vânzare-cumpărare, pentru a putea să vândă animalele din fermă, se arată într-un comunicat de presă remis marţi de DNA.

Potrivit procurorilor, din probele administrate a rezultat că, după percheziţiilor făcute la ferma lui Toni Greblă, acesta şi-a continuat activitatea infracţională şi a făcut demersuri de valorificare a foloaselor necuvenite obţinute din infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

"În acest sens, în perioada februarie-martie 2015, inculpatul Toni Greblă a efectuat, prin intermediari, şi în mod nemijlocit, demersuri de preconstituire a unui contract simulat de vânzare-cumpărare, prin care să ascundă calitatea de proprietar al animalelor din fermă, în vederea valorificării acestora (acesta nefiind încheiat din motive independente de inculpat)", arată DNA.

Toni Greblă a venit, marți, la DNA pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție, el declarând că este convins că adevărul va ieși la iveală, pentru că el nu a "devalizat banul public", iar unele acuzații sunt "interpretări fantasmagorice". "O parte dintre acuzații sunt niște interpretări fantasmagorice, nu a apărut nimic nou în dosar, ba dimpotrivă, probele confirmă punctul meu de vedere", a spus Toni Greblă, la intrarea în sediul Direcției Naționale Anticorupție.

Fostul judecător al Curții Constituționale a adăugat că anchetă va continuă, cum este normal, și s-a arătat sunt convins că adevărul va ieși la iveală. "Nu am furat din banul public, nu am devalizat banul public, unele acuze păr de-a dreptul ... mă rog, nu vreau să le comentez", a mai spus Toni Greblă.

În ceea ce privește relația să cu omul de afaceri din Gorj Ion Bircina, care îi este și fîn, fostul judecător de la Curtea Constituțională a spus că este o relație pe care și-o asumă.

"Poate uneori a fost nepotrivită, dar de aici până la fapte penale e cale lungă. Nu am decât să mă prezint la DNA de câte ori sunt chemat, apoi justiția, dacă va fi cazul, se va pronunța", a adăugat Toni Greblă.

Acuzat că a sprijinit exporturi ilegale în Federația Rusă, în timp ce Moscova impusese un embargou în acest sens, procurorii spun că Toni Greblă - fost prefect de Gorj, fost senator PSD și fost președinte al Comisiei Juridice din Senat - l-ar fi sprijinit pe finul său, omul de afaceri de etnie romă Ion Bircina, pentru că firma acestuia să obțină mai multe contracte. În schimbul favorurilor, fostul judecător constituțional ar fi primit o mașină de 56.000 de euro și rochii pentru soție.

În 2 februarie, procurorii DNA au cerut aviz de la Senat pentru arestarea preventivă și trimiterea în judecată a lui Toni Greblă, în dosarul în care a fost acuzat inițial de trafic de influență, constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea de operațiuni financiare că acte de comerț incompatibile cu funcția, în scopul obținerii de bani sau bunuri necuvenite.
Acuzațiile i-au fost aduse la cunoștință judecătorului

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
18:12
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou