Un mare maestru al clarobsurului: Rembrandt

Ziarul Atac, 30 octombrie 2009, Ora 21:56

  • print
  • |
un-mare-maestru-al-clarobsurului-rembrandt-1.jpg

Rembrandt (n. 15 iulie 1606, Leiden - d. 4 octombrie 1669, Amsterdam) a trăit într-un timp în care cultura, ştiinţa, comerţul şi influenţa politică a Olandei au atins apogeul. Autorul a peste 600 de picturi, 300 de gravuri şi 2000 de desene, cu siguranţă rămâne în memoria noastră ca unul dintre cei mai prolifici artişti cît şi unul dintre cei mai desăvârşiţi maeştrii în tehnica clar obscurului.

În 1620 se înscrie la universitatea din Leiden, dar renunţă la aceasta pentru că vrea să se facă pictor. Primele studii de pictură le face în atelierul lui Jacob van Swanenburgh unde îşi desăvârşeşte tehnica picturii. Apoi în atelierul artistului Pieterzoon Lastman, care era destul de influienţat de Caravaggio, şi unde deprinde să reliefeze stările sufleteşti la figurile umane reprezentate. În atelierul acestuia sunt atraşi foarte mulţi clienţi, motiv pentru care Rembrandt se stabileşte în Amsterdam, pentru că acest oraş i se oferă condiţii mai bune pentru cariera sa artistică decât în Leiden.

La Amsterdam, negustorul de artă Hendryck van Uylenburg îi propune să-şi deschidă un atelier la el. Prin intermediul acestuia, Rembrandt obţine o primă comandă importantă, realizând "Lecţia de anatomie a doctorului Tulp". În 1634 se căsătoreşte cu Saskia van Uylenburgh, verişoara negustorului de artă. Prin căsătorie, Rembrandt pătrunde în cercurile marei burghezii din Amsterdam, Saskia, fiind şi fiica primarului, îi aduce şi o zestre de 40.000 de florini. După 8 ani îi moare soţia în urma unei boli grave, în timp ce Rembrandt termina tabloul "Rondul de noapte".

După ceva vreme o întâşneşte pe Hendrickje Stoffles, care este educatoare la copilul său Titus şi totodată îngrijitoarea maestrului. Îi devine iubită, iar autorităţile îl acuză că nu se căsătoreşte oficial cu aceasta. Trăieşte cu ea nouă ani, după care, răpusă de o boală moare. După trei ani de zile se stinge şi fiul lui Rembrandt. Situaţia materială a artistului devine din ce în ce mai precară, tablourile sale fiind scoase la licitaţie sau pur şi simplu vândute pentru a-şi achita datoriile. Rembrandt se stinge din viaţă la 14 octombrie 1669 într-o casa mică din cartierul Rozengracht. Este înmormântat în Westerkerk, într-un mormânt oarecare. (Viorica Romaşcu)

 


 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
08:58
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou