Ambasadorul SUA: Suspendarea preşedintelui va avea efecte serioase dacă nu e constituţională

Ziarul Atac, 4 iulie 2012, Ora 18:40

  • print
  • |
ambasadorul-sua-suspendarea-presedintelui-va-avea-efecte-serioase-daca-nu-e-constitutionala-26863-1.jpg

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, ambasadorul SUA, a declarat, miercuri, că suspendarea preşedintelui Traian Băsescu în sine nu va afecta imaginea României, însă vor fi consecinţe serioase dacă va fi făcută într-un mod neconstituţional.

"Nu sunt un expert în privinţa asta şi nu ţin partea niciuneia dintre părţi, dar pot să vă spun în mod absolut că, dacă suspendarea este făcută într-un mod care pare manipulator sau prin încălcarea Constituţiei, prin ocolişuri pentru că oamenii devin frustraţi de procesul constituţional, aceasta va avea un foarte serios efect asupra modului cum este văzută în întreaga lume aplicarea legii în România", a afirmat ambasadorul Gitenstein.
El a subliniat că imaginea României în ochii nu numai ai SUA, dar şi ai pieţelor financiare care sunt foarte importante în prezent, depinde nu numai de modul cum se va ajunge la suspendare, dar şi de ce se va întâmpla în timpul perioadei de suspendare a preşedintelui.

Totodată, Gitenstein a evidenţiat că este "un lucru foarte serios" îndepărtarea din funcţie a unui preşedinte ales, iar în SUA au existat de asemenea trei încercări în acest sens, însă niciuna nu a reuşit.
"Este un lucru foarte serios de a îndepărta un demnitar de rang înalt ales de popor din funcţia sa, dar acest lucru se poate întâmpla, iar în anumite circumstanţe chiar ar trebui să se întâmple. Şi în SUA avem un proces legat de asta, au fost trei încercări serioase de a face acest lucru, dar niciuna nu a reuşit. Dar nu înseamnă că nu pot fi şi circumstanţe când ar trebui să se întâmple asta şi că ar putea fi cazul şi aici, în România", a mai spus ambasadorul SUA.
Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat că este important de ştiut în acest moment dacă este constituţională Ordonanţa de Urgenţă adoptată miercuri de Guvern privind modificarea Legii de funcţionare a Curţii Constituţionale a României.

"Cred că ar fi bine de ştiut dacă această ordonanţă este sau nu constituţională. Este foarte important să ştim acest răspuns. Eu nu îl cunosc pentru că nu sunt expert în Constituţia României", a spus Gitenstei.
"Cred că în orice democraţie ceea ce este esenţial este dacă voinţa majorităţii este exercitată sau nu într-un mod care să fie conform cu legea fundamentală. Constituţia este, prin natura sa, în unele momente, împotriva majorităţii şi de aceea Curtea Constituţională trebuie să spună că s-a depăşit o linie roşie,că s-a violat un principiu fundamental", a arătat ambasadorul Gitenstein.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
08:54
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou