5 greşeli pe care le facem în bucătărie şi cum putem scăpa de ele

Diana Ionescu, 8 aprilie 2013, Ora 15:40

  • print
  • |
5-greseli-pe-care-le-facem-in-bucatarie-si-cum-putem-scapa-de-ele-30134-1.jpg

Chiar si cei mai priceputi bucatari fac greseli in bucatarie. Desi unele dintre ele nu afecteaza pe nimeni, sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le repari, pentru a avea grija de tine si de cei care mananca alaturi de tine. Mai jos sunt 5 dintre greselile pe care aproape toata lumea le face si solutiile acestora.

1. Curatarea tigailor de fonta cu apa, detergent si bureti de vase
Ai terminat de gatit si de mancat si urmeaza partea cea mai neplacuta - curatatul vaselor. Foarte multi dintre noi alegem sa curatam vasele cu apa calda, detergent si bureti de vase, insa acest lucru este total nerecomandat atunci cand vine vorba de tigaile de fonta. Desi poti crede ca acest mod de a curata vasele nu este atat de daunator, fonta din care sunt facute unele tigai poate fi stricata, iar gatitul nu va mai avea aceleasi rezultate.
Solutia este ca dupa ce gatesti sa torni o cantitate mica de ulei in tigaie (daca nu a mai ramas deloc din timpul gatitului) si sa adaugi sare mare de bucatarie. Pentru a curata tigaia poti folosi un servetel de hartie sau o laveta. Sarea din vas se va murdari. iar tigaia va ramane curata. La final arunci sarea si poti folosi tigaia data viitoare cand gatesti fara sa mai fie nevoie sa o speli.

2. Dezgheti carnea la temperatura camerei
Trebuie sa pregatesti cina si ingredientele tale se afla inca in congelator. Primul lucru pe care il faci este sa scoti carnea si sa o lasi sa se dezghete. Cei mai multi dintre noi lasa pachetul inghetat la temperatura camerei insa acest lucru nu este favorabil deoarece alimentele pot dezvolta bacterii. Temperatura la care calitatea carnurilor se schimba este de 5 grade.

Solutia este ca atunci cand dezgheti pachetul de carne sa il asezi intr-un vas cu apa rece. Apoi trebuie sa ai grija sa schimbi apa la fiecare jumatate de ora, in asa fel incat aceasta sa nu ajunga la temperatura camerei. Daca bucatile de carne sunt foarte subtiri, le poti lasa in apa calduta. Mai poti dezgheta carnea si punand-o in cuptorul cu microunde, la programul special stabilit pentru dezghetare. Cu toate astea, trebuie sa gatesti carnea imediat dupa dezghetare.

3. Gatesti o cantitate prea mare de mancare in aceeasi tigaie
De cate ori nu ai descoperit ca fursecurile tale s-au lipit intre ele sau ca ca bucatile de carne au devenit una singura? Problema sta in faptul ca pui o cantitate prea mare in acelasi vas. Cand prajesti alimentele, poti vedea ca tigaia se umple de grasime si ca gatitul dureaza mult mai mult din aceasta cauza. Acelasi lucru se intampla si cu mancarurile gatite la cuptor.

Solutia este sa gatesti in runde. Suna simplu, dar asta este tot ceea ce trebuie sa faci. Desi pare sa dureze mai mult timp, este doar o impresie gresita. Aglomerarea alimentelor in vasele de gatit scade temperatura la care acestea ar trebui sa fie gatite si le face moi si lipicioase in loc de crocante si proaspete.

4. Gatesti la temperatura gresita
Indiferent ce gatesti, intotdeauna poti gresi temperatura. O temperatura mai mica sau mai mare decat cea potrivita poate afecta hrana pe care o prepari. Atunci cand gatesti la o temperatura prea mare, alimentele pot ramane crude in interior, iar carnea, ouale si legumele nu vor fi asa cum te astepti. Atunci cand gatesti la o temperatura prea mica este posibil ca alimentele sa nu capate savoarea pe care o cauti. Legumele au cel mai mult de suferit atunci cand sunt lasate la foc pentru prea mult timp, devenind moi si neplacute.

Solutia este sa inveti ce fel de cuptor sau aragaz folosesti si sa stabilesti temperatura in functie de alimentele pe care le gatesti. Desi la inceput vei da gres foarte usor, cu putina atentie iti vei da seama de cum trebui sa reglezi temperatura aparatelor tale de gatit. Daca ai o plita de gatit, pune hartie de copt pe ea si cateva felii de paine. In functie de cat de tare se prajesc feliile de paine iti poti da seama care sunt punctele mai incalzite sau mai reci ale plitei tale.

5. Gatesti cu tipul de ulei gresit
Probabil stii deja ca uleiul ars este foarte daunator. La fel cum si pastrarea uleiului pentru refolosire poate avea rezultate dintre cele mai rele. Folosirea uleiului de masline pentru prajit nu este cea mai buna alegere, asa cum uleiul de susan sau de cocos pot da alimentelor arome la care nu te-ai astepta. Uleiul trebuie ales nu in functie de nivelul de ardere pe care il are ci pentru aroma pe care o da alimentelor.

Solutia este ca tu sa alegi uleiul potrivit pentru fiecare tip de mancare. Daca iti plac aromele asiatice, uleiul de susan este unul perfect pentru tine. Pentru arome intense, este de preferat sa folosesti unt, pe cand uleiul de nuca de cocos poate da o aroma asemanatoare cu cea a alunelor.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
05:37
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou