5 paşi pentru a ignora sfatul cuiva, fără să-i răneşti sentimentele

Diana Ionescu, 29 ianuarie 2013, Ora 18:14

  • print
  • |
5-pasi-pentru-a-ignora-sfatul-cuiva-fara-sa-i-ranesti-sentimentele-1.jpg

Ne place mai mult să dăm sfaturi decât să primim, nu-i aşa? Primim sfaturi binevoitoare, ni se fac reproşuri...Te-ai întrebat vreodată de ce oamenii se enervează aşa de tare când nu le iei în considerare sfatul?

Sfatul este, prin definiţie, ceva care se oferă. Este doar o sugestie. Şi totuşi, dacă nu răspunzi în mod "corespunzător", persoană care îţi da sfatul se poate simţi ofensată. Dr. David J. Lieberman oferă câteva soluţii psihologice referitoare la acest subiect.

1. Arată apreciere faţă de sugestia primită
Mulţumeşte acelei persoane pentru sugestie şi spune-i că te vei gândi la aceasta. Chiar dacă nu eşti de acord cu sfatul primit şi consideri că e o idee proastă să procedezi aşa, oferă-i acelei persoane demnitatea de a simţi că te vei gândi la propunerea să. Te-ar putea surprinde chiar să constaţi, în final, că avea dreptate.

2. Oferă două motive pentru care eşti de acord cu ce ţi se propune şi unul pentru care nu eşti de acord
După o zi sau două oferă-i persoanei respective două motive pentru care consideri că are dreptate şi apoi unul pentru care consideri că ideea ei nu este întru totul potrivită. Ţine minte, acea persoană nu are nimic de câştigat din asta, astfel că îţi oferă sfatul spre binele tău - pe ea o face să se simtă bine doar faptul că va contribui la ceva anume - şi se va supăra doar atunci când va simţi că nu ai suficientă încredere în judecata să. Această fază elimina complet sentimentul că tu o respingi.

3. Mulţumeşte-i că te-a pus pe gânduri
Spune-i că deja ai decis să mai faci o schimbare, iar sugestia ei iniţială este ceea ce te-a pus pe gânduri, ceea ce ţi-a dat o idee nouă. Acum, acea persoană va simţi că face parte din procesul de luare a deciziei şi nu se va mai supăra că ideea ei iniţială nu a fost luată în considerare.

4. Cere-i opinia şi în altă problemă
Pentru a întări strategia, continuă prin a-i cere respectivei persoane părerea în legătură cu o altă problemă - care are sau nu legătură cu situaţia iniţială. Dacă este posibil, alege ceva ce ai putea face uşor să faci sau să nu faci în funcţie de răspunsul primit. Acest comportament concretizează, în mintea acelei persoane, faptul că tu o respecţi şi că în sfatul său a fost vorba doar de o anumită idee cu care nu ai fost de acord.

5. Lasă să se înţeleagă că şi alţii ţi-au sugerat acelaşi lucru
Dacă ţi se pare o sugestie la care nici măcar nu vrei să te gândeşti şi nici nu vrei să dai impresia că acest lucru ar fi posibil vreodată, atunci spune următorul lucru:"ştii că eşti a treia persoană care mi-a spus asta în ultimele câteva săptămâni? Te ascult, dar chiar nu-mi pare de imediata actualitate". Lăsând-o să înţeleagă că şi alţii ţi-au sugerat acelaşi lucru, acea persoană va simţi mai puţin pregnanta respingerea ideii sale, pentru că, de fapt ideea nu a fost a ei - şi alţii au spus acelaşi lucru şi tu nu i-ai luat în considerare nici pe ei.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
01:36
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou