Efectele uimitoare ale consumului de broccoli

Mirela Ene, 4 noiembrie 2013, Ora 00:00

  • print
  • |
efectele-uimitoare-ale-consumului-de-broccoli-35542-1.jpg

Broccoli este o legumă renumită pentru efectele sale benefice asupra organismului. Înrudită cu varză şi conopida, broccoli este o sursă bogată de vitamina A şi C, fier şi calciu şi săracă în calorii.

Oferă o nutriţie excepţională şi ajută la menţinerea unei vieţi sănătoase şi longevive. Broccoli este o sursă excelentă de vitamina A, B2, acid folic şi vitamina C (de 2 ori mai multă vitamina C decât într-o portocală) şi bogată în fier şi potasiu.

Este o legumă cu un conţinut crescut de calciu, aproape un echivalent al laptelui în alimentaţie. Conţine seleniu şi compuşi cu sulf, cu importante efecte antioxidante şi anticancerigene. Conţine de asemenea un compus fitochimic (sulforaphane) care distruge o bacterie - - răspunzătoare de apariţia gastritei şi a ulcerelor gastrice. Acest compus împreună cu alţii - indoli - au proprietăţi importante anticancerigene utile în prevenirea cancerului de san, cancerului gastric, a melanomului malign, a leucemiilor.

Studii efectuate pe celule tumorale din cancerul de san au arătat că sulforaphane opreşte chiar înmulţirea celulelor canceroase intervenind în stoparea diviziunii celulare. Sulforaphane este un compus care stimulează şi enzimele de detoxifiere din ficat, ajutând la curăţarea mai rapidă a substanţelor cancerigene din organism.

O cană de broccoli fiert conţine 74 mg de calciu plus 123 mg de vitamina C care îmbunătăţeşte semnificativ absorbţia calciului, totul cu doar 44 calorii. Prin comparaţie o portocală nu conţine calciu, are 69 mg de vitamina C şi cu 50% mai multe calorii.

Pentru a putea beneficia de cât mai multe vitamine, săruri minerale şi enzime cu rol terapeutic, este bine ca broccoli să fie utilizat sub formă de suc proaspăt (obţinut cu storcătorul electric). Gustul sucului de broccoli poate fi ameliorat cu suc de lămâie. Se face astfel o cură, mai mult sau mai puţin îndelungată, în funcţie de afecţiune şi de gravitatea acesteia.

Substanţele cu sulf pe care le conţine, precum şi vitaminele au un rol deosebit în stoparea înmulţirii haotice a celulelor canceroase, contribuind la prevenirea şi chiar vindecarea unor tipuri de cancer că: cel de esofag, laringe, stomac, prostata, colon şi plămâni.

Consumul de legume din familia cruciferelor, îndeosebi de brocoli, are efecte benefice asupra artrozei.

Această proprietate este legată de sulforafan, compus eliberat în organism după consumarea acestui tip de legume, printre care se numără varza (verde, roșie sau creață), varza de Bruxelles, conopida, napii, ridichiile și mai ales brocoli, potrivit agerpres.ro.

Cercetători de la Universitatea East Anglia (Norwich) au făcut experiențe pe cartilagii de articulații umane, țesuturi de bovine și șoareci hrăniți cu alimente bogate în sulforafan. Rezultatele tuturor testelor au arătat că această substanță, prin acțiunea asupra enzimelor și altor proteine de mare risc, blochează procesul de distrugere a cartilagiilor, țesutul care constituie prima țintă a artrozei.

ATENȚIE! Broccoli conţine subtanțe goitrogene (pot induce formarea gușei - mărirea tiroidei) care interferă cu funcţionarea tiroidei. Persoanele cu probleme tiroidiene existente sau netratate ar trebui să evite consumarea acestei legume.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
08:21
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou