Exerciţii pentru dezvoltarea minţii

Ziarul Atac, 1 februarie 2013, Ora 19:00

  • print
  • |
exercitii-pentru-dezvoltarea-mintii-1.jpg

În societatea contemporană, am ajuns să ne lăsăm dominaţi de minte.

Osho spunea: Mintea este un frumos slujitor, un periculos stăpân. Uneori uităm ce simţim, pierdem contactul cu inteligenţa emoţiilor noastre şi cu inteligenţa inimii noastre şi lăsăm logica şi raţiunea să ne domine viaţa.

Avem aproximativ 60 de mii de gânduri pe zi, dintre care peste 90% sunt gânduri automate, reflexe, programe inconştiente şi instincte. Poate vă regăsiţi şi voi în situaţia de agitaţie mentală şi permanent dialog interior din care nu puteţi ieşi şi care vă consumă energia inutil.

Dar cum transformăm mintea din dominator în instrumentul minunat de care avem nevoie? Iată câteva exerciţii mentale, care vă vor ajuta:

1. Când vă simţiţi copleşite de gânduri pe care simţiţi că nu le puteţi controla, luaţi-vă 2 minute şi respiraţi abdominal. În general, folosim cam 30% din capacitatea plămânilor respirând superficial.

Respiraţia abdominală se face prin degajarea muşchilor abdomenului până la abdomenul inferior la inspiraţie şi contractarea lor la expiraţie.

La început, până căpătăm obişnuinţa acestui tip de respiraţie, contractarea şi relaxarea abdomenului se face intenţionat odată cu respiraţia, dar în timp devine mai uşor. Respiraţia lentă, abdominală este cea care linişteşte bătăile inimii şi încetineşte fluxul incontrolabil de gânduri.

2. Conştientizaţi-vă trăirile emoţionale. Când abundenţa de gânduri nu vă dă pace, centraţi-vă pe corp. Ce spune corpul meu? Ce simt?

Mintea, de multe ori, ne joacă feste. Crede că ştie mai bine ce are de făcut, creează imagini care nu sunt reale şi ia decizii cu care apoi ne trezim în impas.

Negocierea dintre ceea ce spune mintea şi ceea ce ne spun emoţiile este cheia. Coborând cu atenţia din minte în inimă putem căpăta antrenamentul de a face alegeri, în loc de a lua decizii.

3. Mintea se linişteşte din dialogul permanent pe care-l poartă cu sine atunci când atenţia îţi este îndreptată spre corp. Exerciţiile fizice, orice formă ar căpăta ele, sunt cele mai bune remedii ca să te împrieteneşti cu corpul tău.

Cu condiţia ca, atunci când faci mişcare, să ai atenţia centrată pe corp, pe ceea ce simţi, nu să te pierzi în gânduri, din nou. Să fii prezentă.

4. Din capitolul "Varsă tot!": dimineaţa, sau seara, ia-ţi jumătate de oră în care să scrii într- un caiet tot ce-ţi trece prin cap. Toate gândurile, fără să le analizezi, fără să le judeci.

E ca şi cum ai vărsa un vas plin de apă. Faci loc în acel vas să se umple cu altceva, eventual mai constructiv. Nu e vorba de un jurnal, pentru că jurnalul înseamnă că-ţi propui să scrii despre ceva, despre ziua respectivă sau altceva. În schimb, e vorba despre a vărsa din minte tot balastul, toate gândurile care te preocupă şi cărora nu le găseşti rezolvare.

5. Poţi să spui STOP! Ţine de tine să iei frâiele în mâini. Ţine de tine să alegi dacă mintea ta de domină sau dacă o laşi să-şi facă de cap. Atunci când te surprinzi din nou în oceanul de gânduri neconstructive care fac scenarii, şi atât, spui STOP! Şi respiri.

6. Dezvoltă-ţi creativitatea. Este o mare diferenţă între tipurile de gândire. Gândirea creativă, constructivă nu judecă, nu pune etichete, caută soluţii, face conexiuni neaşteptate între lucruri şi nu controlează. În schimb, gândirea reactivă este cea care ne dă de furcă.

Acest tip de gândire toacă scenarii, judecă şi se victimizează, se învârte în aceleaşi repere, e dominată de frică şi are tendinţa de a controla tot. Una e să spui STOP şi să respiri oprind puţin acest mod de a gândi, dar e nevoie să pui ceva în loc. Antrenându-ţi creativitatea (şi aici găseşti câteva idei), vei putea înlocui încet gândirea negativistă şi reactivă cu ceva pozitiv şi constructiv.

7. De multe ori, gândurile care ne macină şi care nu ne dau pace sunt legate de noi însene. Dacă vi se întâmplă asta, să amestecaţi în minte tot felul de gânduri de victimizare, de auto-reproş, de supărare pe sine şi neacceptare, după ce spuneţi STOP, puneţi un gând bun în loc.

De fiecare dată când vă surprindeţi că gândiţi ceva negativ despre voi însevă, înlocuiţi acel gând cu unul pozitiv. "Iar n-am ştiut să refuz sarcina aceea grea şi ciudată! Ce prostie!" - înlocuiţi de exemplu cu "Da, dar o să învăţ ceva nou şi mi-a dat-o pentru că ştie că se poate baza pe mine. Data viitoare când n-o să am timp, o să îi spun."

8. Găsiţi şi practicaţi tehnici de eliberare a stresului şi relaxare. De la respiraţie, vizualizări, practici meditative, la yoga sau alte tehnici similare.

sursa: Avantaje.ro

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
19:11
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou