Feteşti – un nume de rezonanţă pe harta vinului românesc

Ziarul Atac, 25 martie 2013, Ora 00:04

  • print
  • |
fetesti-un-nume-de-rezonanta-pe-harta-vinului-romanesc-29967-1.jpg

Fetească albă - soi românesc a cărui existenţă în cultură se pierde adânc în istorie. Face parte din categoria soiurilor de înaltă calitate, cu o largă răspândire, din podgoriile din România.

În Centrul Viticol Feteşti îşi găseşte foarte bine locul de peste 60 de ani, caracterizându-se prin acumulări de zaharuri de peste 220 g zahăr/litru.

Vinul de Fetească Albă - recolta 2008 a obţinut medalia de argint la Concursul de Vinuri BACHUS 2012 Vrancea şi a fost în atenţia specialiştilor încă din primele zile de vinificaţie. Dar oricât de bine a fost pregătit, fără beneficiul microclimatului acestui plai viticol, nu am fi putut obţine acest vin de aleasă fineţe, catifelat.

Caracterul puternic de soi, adică tipicitatea, a fost dată de o fermentare la temperatura de 16-18° C, care se regăseşte în hruba din Feteşti. În acest fel, vinul a dezvoltat o interesantă aromă secundară care pe fondul fineţii specifice a oferit vinului o salvare cu totul remarcabilă.

E de amintit că felul cum a fost avut în atenţie, a fost finisat ani la rând special pentru a fi pus la dispoziţia exigenţilor noştrii cumpărători şi iubitori ai vinului din Feteşti.

Am fost invitaţi să prezentăm câteva soiuri de vin autohtone la salonul Vintest Bucureşti în toamna anului 2012. Organizatorii salonului după ce au degustat din vinurile noastre ne-au rugat să participăm cu ele la concurs.

Feteasca albă recolta 2008 a fost medaliat şi este prima medalie de argint obţinută de un vin din Crama Feteşti. Celelalte soiuri au obţinut diploma de onoare.

Din respect pentru ialomiţeni şi în mod deosebit pentru populaţia din Feteşti, îi invităm la sala de prezentare, pentru o degustare gratuită din acest vin medaliat.

Se cuvine să spunem că fără pasiunea de viticultură şi vinificaţie a ing. Poienaru Ştefan şi a ing. Pleşca Tudor, judeţul Ialomiţa nu ar fi existat pe harta viticolă a României.

Crezul meu ca specialist enolog care mă ocup de viticultură şi vinificaţie de 40 ani la nivelul judeţului Ialomiţa cât şi la nivel naţional, este că odată cu intrarea pe rod a 30 de hectare de vie tânără prin proiect european, vom realiza cel mai bun Muscat Ottonel sec.

Aceasta este o promisiune și odată pusă în aplicare ne dorim să se mândrească cu rezultatele toţi locuitorii ialomiţeni, în slujba cărora suntem.

Ing. Mihai Marin

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
13:28
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou