Sănătate în fructe şi legume

Ziarul Atac, 25 iunie 2012, Ora 22:01

  • print
  • |
sanatate-in-fructe-si-legume-26715-1.jpeg

Săptămânalul „Atac de Maramureș" împreună cu bucătarul Mihai Tămaș continuă seria rețetelor culinare de succes atât pentru apetitul cât și pentru sănătatea dumneavoastră. De această dată vă vom arăta cum să consumați două dintre cele mai benefice fructe pentru organism, avocado și rodia, și nu numai.

De ce sunt atât de benefice pentru sănătatea voastră? Dacă întrebați cinci nutriţionişti diferiţi să vă facă o listă cu câteva alimente minune pentru voi, veţi avea surpriza de a obţine răspunsuri diferite. Este perfect normal, deoarece fiecare aliment asigură altceva pentru corpul vostru: unele sunt bogate în proteine sau fibre, însă lipsite de vitamine şi minerale, altele conţin vitamine, minerale sifitonutrienți care luptă împotriva unor afecţiuni, însă fără să asigure şi necesarul de proteine. Ideea este să consumaţi o varietate de alimente, care să vă asigure necesarul zilnic de nutrienţi. Următoarele alimente constituie un bun punct de plecare.

Avocado: previne cancerul, bolile de inimă şi diabetul. Este bogat în grăsimi, însă conţine grăsimile mononesaturate care reduc riscul de apariție a cancerului, a bolilor de inimă şi a diabetului. El ajută la regenerarea sanguină şi celulară, stabilizează glicemia şi este perfect în problemele cardiovasculare. De asemenea, are un conţinut ridicat de fibre şi luteină, unantioxidant benefic pentru sănătatea ochilor şi a pielii.
Ce poate ieşi din combinaţia unei legume cu un fruct? Avocado şi spanac. O salată foarte sănătoasă şi gustoasă, graţie şi unui dressing special. Se spală bine spanacul şi se lăsă puţin să se scurgă de excesul de apă, pe un şerveţel de hârtie de bucătărie. Avocado se taie pe jumătate, pe lângă miezul mare, apoi de pe fiecare jumătate se curăţa coajă de la suprafaţă, complet necomestibilă. Se pune spanacul apoi într-un bol mare, fiecare jumătate de avocado se taie în feliuţe subţiri, cu un cuţit ascuţit bine, se adaugă rucolă. Morcovul se taie pe din două, apoi fiecare jumătate se taie în franjuri cât mai subţiri. Se amesteca şi morcovul franjuri cu spanacul, avocado şi rucolă.

Se face dressingul: se amestecă cele două linguri de ulei de măsline extravirgin cu zeamă de la jumătate de lămâie şi cu un praf de sare şi cu piper negru măcinat manual pe loc. Tot în dressing se pun şi seminţele de dovleac, pentru a deveni în mod uniform cleioase. Se amestecă bine ingredientele cu dressingul, apoi, la final, se mai potriveşte gustul. Gustul final trebuie să fie uşor acrişor, reconfortant, avocado să ofere legătura cremoasă între ingrediente, iar morcovul să fie uşor tare, crocant.

Rodiile: previn bolile de inimă şi cancerul. Au de trei ori mai mulţi antioxidanţi decât vinul roşu şi ceaiul verde, iar sucul lor este folosit pentru reducerea plăcilor ateromatoase. Oferă protecţie împotriva bolilor de inimă. Experţii au constatat că un consum regulat şi de durată a sucului de rodii încetineşte procesul de îmbătrânire şi protejează organsimul de cancer. Rodiile reprezintă una dintre cele mai bune surse de antioxidanţi, potasiu, acid folic şi şi fier.

Sucurile de legume sunt deosebit de importante pentru sănătate deoarece reprezintă o sursă sigură de hrană crudă. O dietă bazată pe crudităţi este ceea ce avem cu toţii nevoie zilnic, iar sucul preparat din legume reprezintă o modalitate la îndemână de a obţine cantităţi importante de principii alimentare crude şi hrănitoare. Sucurile de fructe sunt cu siguranţă bune pentru sănătatea dumneavostra, dar au un dezavantaj faţă de sucurile din legume, acela că au tendinţa să crească nivelul de insulină când sunt consumate. Sucurile din legume nu cresc nivelul insulinei, excepţie de la acesta regulă făcând cele obţinute din morcovi şi sfeclă, acestea comportându-se ca sucurile din fructe.

Poate vă întrebaţi de ce este de preferat sucul de legume consumului de legume întregi? Pentru că există studii care au arătat că tubul digestiv nu poate absorbi toate substanţele nutritive din legumele ingerate, în timp ce sucul de legume facilitează absorbţia princiipiilor alimentare. De asemenea sucul de legume vă permite să consumaţi o cantitate mai mare de legume decât aţi face în mod obişnuit. Prin introducerea sucului de legume în alimentaţie veţi fi mai aproape de recomandările nutriţioniştilor vis-a-vis de cantitatea de legume pe care ar trebui să o consumaţi zilnic. Restul din legumele folosite rămas după preparerea sucului, adică pulpa, poate fi amestecată cu sucul obţinut şi consumată ca un supliment de fibre. Acestea contribuie la buna funcţionare a tubului digestiv prin stimularea tranzitului şi servesc drept fertilizator pentru bacteriile prezente în colon care sintetizează o serie de vitamine indispensabile.

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
04:20
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou