Scapă rapid de transpirația în exces

Ziarul Atac, 27 iunie 2013, Ora 12:47

  • print
  • |
scapa-rapid-de-transpira-ia-in-exces-32030-1.jpg

Transpirația excesivă (hiperhidroza sau hipersudorația) se manifestă cu precădere în sezonul cald, dar la unele persoane poate fi prezentă pe tot parcursul anului.

Afectează frecvent axilele, palmele și tălpile, fața și toracele (hipersudorație localizată), însă vara este prezentă, la anumite persoane, și pe suprafața întregului corp (generalizată). Apare la adulți cu precădere, dar poate crea disconfort uneori încă din adolescență.

Care sunt motivele pentru care apare acest fenomen? Poate transpirația să fie semnul vreunei boli?

Transpirația este un fenomen normal prin care organismul uman își reglează temperatura (termoreglarea) și cu ajutorul căreia o parte din toxine se elimină prin piele. Transpirăm mai intens în zonele în care există o densitate mai mare a glandelor sudoripare: axile, palme și tălpi.

Cauza transpirației în exces poate fi necunoscută (idiopatică), dar hiperhidroza se poate asocia unor tulburări metabolice (diabet), endocrinologice (afecțiuni tiroidiene), însoțește modificările hormonale corelate cu ciclul menstrual sau perioada de menopauză la femeie.

Cum tratăm transpirația în exces?

Prima etapă constă într-o anamneză riguroasă și un examen clinic efectuate de către medic, pentru a identifica situațiile care provoacă transpirația în exces, zonele unde se manifestă, dar și investigații de laborator sau consulturi inetrdisciplinare (endocrinologie, psihiatrie).

Dacă fenomenul are o intensitate redusă, este idiopatic și nu există boli asociate, putem apela cu succes la antiperspirante din categoria dermatocosmetice, în mod deosebit pentru zona axilelor. Acestea acționează pe termen scurt (pe parcursul unei zile), mecanismul fiind acela de a reduce activitatea glandelor sudoripare, prin prezența clorurii de aluminiu. Există și preparate cu acțiune prelungită, prescrise de medic. Au însă inconvenientul apariției reacțiilor iritative locale sau alergice.

În anumite situații se pot administra și medicamente care să reducă hipersudorația (betablocante, anticolinergice, antidepresive) numai la indicația medicului specialist! Alte metode, nu foarte eficiente, specifice numai anumitor zone, cu limitări și contraindicații sunt inotoforeza, chirurgia sau folosirea radiofrecvenței.

Leacuri naturiste împotriva transpiraţiei

Care este cea mai eficientă metodă pentru a scăpa rapid și fără riscuri de transpirația din axile, palme sau tălpi, zonele care ne creează discomfort maxim în interacțiunile zilnice?

Injectarea de toxină botulinică inhibă pe termen lung activitatea moderată sau intensă a glandelor sudoripare din axile, palme și tălpi, prin blocarea activității terminațiilor nervoase simpatice asupra glandelor sudoripare . Manevra terapeutică este complet nedureroasă în axile, se efectuează prin microinjecții pe zona afectată, cu ac fin, după aplicarea de gheață sau a unei creme anestezice. Pacientul poate simți un ușor disconfort la tratamentul palmelor sau tălpilor.

Pentru identificarea corectă a zonei cu maximă activitate a glandelor sudoripare, atât în axile, cât și pe palme și tălpi, înainte de injectare de marchează aria cu iod, talc și apoi se injectează in punctele cu activitate de secreție sudoripară. Rezultatul se instalează treptat, începând de la 3 zile postinjectare, efectul maxim apare până în 2 săptămâni .

Transpirația zonei tratate este combatută cu ajutorul toxinei botulinice pentru 6 până la 9 luni, în funcție de particularitățile individului și cauza hiperhidrozei, iar reacțiile adverse sunt practic nule, dacă procedura este efectuată corect!

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
00:15
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou