Sfatul nutriţionistului pentru Postul Crăciunului

Ziarul Atac, 18 noiembrie 2012, Ora 20:37

  • print
  • |
sfatul-nutritionistului-pentru-postul-craciunului-27977-1.jpg

Postul Crăciunului a început de miercuri, 14 noiembrie, şi se încheie în 24 decembrie. Cei care postesc pot mânca doar produse vegetale, fără carne şi produse lactate, însă în toate zilele de sâmbătă şi duminică au dezlegare la peşte şi preparate din peşte şi la vin.

Nutriţionistul Lygia Alexandrescu ne recomandă, pe perioada Postului Crăciunului, să consumăm cât mai multe fructe şi legume locale, dar pe care să nu le preparăm în ulei, cu exces de sare sau cu pliculeţe cu condimente pentru mai mult gust. Totodată, nu este indicat să combinăm cerealele cu laptele de soia.

Lygia Alexandrescu este de părere că nu ar trebui să renunţăm la cele cinci mese pe zi, dintre care trei principale şi două gustări cu legume şi fructe proaspete, pe perioada postului.

De asemenea putem opta pentru legume locale, de toamnă, adică ultimele roşii şi ultimii ardei graşi, varză etc, însă nici pe acestea nu trebuie să le gătim în mult ulei, pentru mai mult gust, ci la cuptor, la aburi sau pe grătar, iar uleiul trebuie adăugat la sfârşit pentru a nu fi tratat termic.

Este recomandat să folosim minimul de sare şi sunt interzise pliculeţele cu condimente.

La micul dejun, putem consuma cerealele integrale în combinaţie cu fructe şi nicidecum cu lapte sau iaurt de soia, pentru că astfel s-ar combina carbohidraţi cu proteine, ducând la îngrăşare.

Trebuie să avem grijă ca cerealele alese să nu conţină zahăr adăugat şi să consumăm cât mai multă apă în timpul zilei, altfel cerealele vor duce la constipare şi vor avea un efect negativ asupra organismului.

În Post ar trebui să renunţăm la vicii precum fumatul sau consumul de alcool pentru ca procesul de detoxifiere să fie cât mai eficient, dar şi Postul ţinut cu sfinţenie.

Nutriţionistul, alături de alţi specialişti, ne propune şi câteva reţete vegetale, bune pentru menţinerea siluetei:

- borş de legume de toamnă (cu morcov, sfeclă roşie, rădăcini de ţelină, pătrunjel şi păstârnac, dovlecel, ceapă, cartofi, varză, borş şi cimbru)

- pate de vinete cu ardei copt (vinetele şi ardeii copţi se amestecă la robot, se adaugă usturoi zdrobit, ulei şi cimbru, se pot pune şi roşii coapte decojite şi tocate mărunt, pătrunjel sau orice altă plantă aromatică), foarte gustos în combinaţie cu o pâine integrală

- vinete umplute cu legume (tăiate pe jumătate şi scobite, date cu sare grunjoasă să-şi lase zeama, umplute cu un amestec din propriul miez, morcov ras, ciuperci şi ceapă călite, date cu pesmet şi pregătite la cuptor), fel care se poate consuma atât cald, cât şi rece

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
07:42
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou