Bani, alcool și carne, ȘPAGA pentru certificatul de handicapat

Cristian Blănuţă, 19 septembrie 2013, Ora 08:52

  • print
  • |
bani-alcool-i-carne-paga-pentru-certificatul-de-handicapat-34272-1.jpg

Fostul preşedinte al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, Viorica Oniga, primea ca mită pentru eliberarea în mod fraudulos a unor certificate de încadrare în grad de handicap sume de bani, dar şi cadouri constând în parfumuri, băuturi alcoolice, bibelouri, genţi de damă, precum şi carne. Cel puțin asta arată procurorii anticorupţie în rechizitoriul prin care Oniga a fost trimisă în judecată, alături de mai multe persoane foste membre ale Comisiei.

"Învinuitul Mihalcea Gheorghe i-a dat inculpatei Oniga Viorica, în mod direct, produse alimentare, constând în carne de vită şi peşte, pe care le-a plasat în interiorul autoturismului proprietatea familiei inculpatei, atunci când aceasta era preluată de la locul de muncă de fiul sau soţul său", se arată în documentul menţionat, potrivit Agerpres.

Potrivit anchetatorilor, între anii 2006-2008 inculpata Georgeta Neacşu i-a dat Vioricăi Oniga, pentru obţinerea pe nedrept a unor certificate de încadrare în grad de handicap, pentru fiecare dosar, cadouri constând în parfumuri, băuturi alcoolice, bibelouri, genţi de damă, de fiecare dată acestea valorând circa 300-400 lei.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a 13 inculpaţi în legătură cu eliberarea în mod fraudulos a unor certificate de încadrare în grad de handicap de către Comisia de evaluare Prahova.

Potrivit unui comunicat al DNA, printre persoanele deferite justiţiei se află şi Viorica Oniga, în stare de arest preventiv, preşedinte al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova la data faptelor, acuzată de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată, complicitate la înşelăciune, fals intelectual, toate în formă continuată.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată pentru fapte similare: Ioana Borcan, membru al Comisiei de evaluare, Georgeta Oprea şi Sorin Octavian Gabor, ambii în stare de arest preventiv, Georgiana-Nicoleta Irimia, Lucian Ion Manea, Gheorghe Mihalcea, Mariana Pascu, Georgeta Neacşu, Viorica Arsenie, Lia Aluna Dumitrescu, Alexandrina Dumitru, Rodica Claudia Manea.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în perioada 2006-2012, în schimbul unor sume de bani şi în baza unor acte medicale falsificate, mai multe persoane au obţinut fără drept încadrarea în grad de handicap şi eliberarea certificatelor care atestă acest fapt de către membrii Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova.

DNA precizează că, urmare a folosirii acestor certificate, persoanele beneficiare au încasat în mod injust, de la bugetul de public, suma de peste 3 milioane de lei, cu titlu de indemnizaţii de handicap, bugete complementare, indemnizaţii de însoţitor şi alte facilităţi prevăzute de lege pentru această categorie de persoane.

'Inculpata Oniga, în calitate de preşedinte al Comisiei, a primit de la inculpaţii Gabor, Neacşu, Oprea, Mihalcea, Pascu, Arsenie şi Dumitrescu, sume de bani şi bunuri în cuantum de 122.600 de lei. Banii au fost primiţi pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a dispune încadrarea în grad de handicap şi eliberarea certificatelor medicale care să ateste acest fapt pentru mai multe persoane, fără ca acestea să sufere de afecţiuni care să le permită încadrarea în gradul de handicap stabilit', arată DNA.

La rândul său, în calitate de membru al Comisiei de evaluare, Ioana Borcan, în perioada 2010-2012, a primit de la inculpata Neacşu suma de 13.500 de lei, în scopul încadrării în grad de handicap şi eliberării certificatelor care să ateste acest fapt pentru mai multe persoane care nu sufereau de bolile menţionate în cuprinsul certificatelor, nu puteau fi încadrate în gradul de handicap stabilit şi nu puteau beneficia de facilităţile prevăzute de lege pentru aceste categorii de persoane.

În acest context, în perioada de referinţă, în schimbul primirii unor sume de bani pentru sine sau pentru alte persoane, inculpaţii - Gabor (26.000 de lei), Irimia (21.000 de lei), Neacşu (79.950 de lei), Manea (91.500 de lei), Mihalcea (22.400 de lei), Pascu (71.570 de lei), Dumitrescu (6.400 de lei), Dumitru (126.600 de lei), Arsenie (900 de lei) - au intermediat obţinerea în mod fraudulos a unor astfel de certificate de handicap, lăsând să se înţeleagă că au influenţă, direct sau prin intermediar, asupra persoanelor cu funcţie de decizie, respectiv inculpatele Oniga şi Borcan.

De asemenea, inculpatele Irimia şi Manea au falsificat mai multe înscrisuri - scrisori, referate, adeverinţe medicale, bilete de externare din unităţi sanitare - care au fost folosite la întocmirea dosarelor pentru obţinerea certificatelor.

Consiliul Judeţean Prahova s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de peste 3 milioane lei, iar Consiliul Local Ploieşti s-a constituit parte civilă, fără a preciza, până la finalul cercetărilor, suma cu care se consideră prejudiciat.

În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile identificate în proprietatea inculpaţilor Oniga, Neacşu şi Oprea.

Sursa citată precizează că procurorii au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale derulate în legătură cu eliberarea certificatelor de încadrare în grad de handicap.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Prahova.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
09:07
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou