Corupția de la Anticorupție (6)

Alin Cătălinoiu, 4 aprilie 2023, Ora 23:12

  • print
  • |
coruptia-de-la-anticoruptie-6-47751-1.jpg

 

Corupția de la Anticorupție (6)

În numerele anterioare ale publicației noastre am adus la cunoștința opiniei publice despre stări de lucruri negative cu evidente conotații penale din activitatea personalului Direcției Generale Anticorupție, structură specializată a Ministerului Afacerilor Interne, având ca atribuții oficiale prevenirea și combaterea corupției în rândurile personalului M.A.I..

Semnalările noastre au fost tratate cu indiferență de către conducerea Direcției Generale Anticorupție reprezentată de către chestorul șef de poliție Liviu VASILESCU, personaj în cazul căruia este dificil de identificat vreo justificare pertinentă a prezenței sale în acea funcție, în condițiile în care acesta nu posedă studii de specialitate polițienească, a fost încadrat în instituția poliției din sursă externă iar profunzimea gândirii sale și viteza de procesare a informației pe care le posedă, sunt apreciate de către colegii săi, a fi la un nivel jenant de redus față de necesitățile și cerințele statutului oficial pe care (încă) îl posedă. 

Despre polițistul Liviu VASILESCU au existat permanent suspiciuni că ar fi afectat interesele și/sau activitatea instituției poliției ca urmare a faptului că avea preocupări pe linia divulgării de informații, atât din categoria celor clasificate secrete de stat cât și a celor secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicității, pe care le cunoștea datorită atribuțiilor de serviciu, în scopul obținerii unor foloase necuvenite pentru sine și/sau pentru alții prin folosirea acelor informații.

Numirea sa în funcția de director al Direcției Operațiuni Speciale și crearea posibilității de a folosi în mod discreționar personal specializat în activități de investigații, de filaj și cu caracter tehnic, i-au asigurat un acces deosebit la informații care pot fi apreciate că sunt de mare valoare.

Sub acoperirea motivării că activitățile pe care le efectuau polițiștii din Direcția Operațiuni Speciale (D.O.S.) aveau caracter secret, a fost creată posibilitatea ca aceștia să efectueze numeroase activități despre care inclusiv în spațiul public sunt vehiculate informații că au avut (și) alți beneficiari decât cei oficiali.

Despre polițistul Liviu VASILESCU se cunoaște că ar fi comunicat în afara cadrului oficial, informații ,,pe mână scurtă”, fapt care i-ar fi asigurat o atitudine binevoitoare din partea reprezentanților acelor parteneri instituționali ai Direcției Operațiuni Speciale, care au apreciat atât disponibilitatea sa de a coopera cu ei inclusiv cu încălcarea procedurilor, cât și faptul că datorită vulnerabilităților pe care le posedă de mult timp, nu era în situația de a nu se conforma cererilor care îi erau adresate, indiferent de natura acestora și de felul în care erau formulate.

Conform Comunicatului nr. 376/VIII/3 din 04 aprilie 2023 al Direcției Naționale Anticorupție, 

,,Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în anul 2020, în legătură cu încheierea unor contracte de achiziție publică privind achiziționarea unor echipamente pentru dotarea poliției naționale.”.

Potrivit informațiilor vehiculate în spațiul public, în cauza în care se efectuează cercetări, este vizat  inclusiv chestorul șef de poliție Liviu VASILESCU, (încă) directorul general al Direcției Generale Anticorupție despre care se afirmă că are șanse mari pentru ca încă în următoarele ore să facă obiectul unor măsuri preventive.

Raportat la această posibilitate, în situația în care față de chestorul șef de poliție Liviu VASILESCU vor fi luate măsuri preventive, aceasta nu va mira pe nimeni deoarece informațiile care anterior apariției acestei situații erau vehiculate în spațiul public privind preocupările sale, se consideră că justifică luarea unei asemenea măsuri.

În concluzie, așteptăm să vedem dacă cătușele aflate în dotarea Poliției Române, sunt potrivite dimensiunilor mâinilor chestorului șef de poliție Liviu VASILESCU.

Apreciem că este potrivit ca investigația începută în cazul său să fie continuată cu cea privind achizițiile publice efectuate în perioada în care ocupa funcția de director al Direcției Operațiuni Speciale, deoarece sub aspectul necesității, utilității, oportunității și costurilor la care acestea au fost efectuate, este posibil ca faptele pentru care sunt efectuate cercetări în cauza în care a fost emis comunicatul nr. 376/VIII/3 din 04 aprilie 2023 al Direcției Naționale Anticorupție, să pară joacă de copii de grădiniță.

Până la luarea unei decizii procedurale în ceea ce îl privește pe chestorul șef de poliție Liviu VASILESCU, ne reînnoim îndemnul ,,Go VASILESCU”!

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
09:46
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou