Energoconstructia capuseaza bani europeni

Ziarul Atac, 22 mai 2011, Ora 21:39

  • print
  • |
energoconstructia-capuseaza-bani-europeni-1.jpg

SC Energoconstructia SA a pus la cale o metoda infailibila de capusare a banilor publici si a fondurilor europene nerambursabile, pentru a-si rotunji conturile, fara prea multe batai de cap. Aceasta consta in adjudecarea unor licitatii, prin inducerea in eroare a autoritatilor contractante, urmata de subcontractarea lucrarilor intr-o proportie mai mare decat permite legea. Respectiv, cu retinerea unor comisioane de 20% din costul lucrarilor si inregistrarea unor profituri pe cat de substantiale, pe atat de nejustificate. Pentru clarificarea suspiciunilor ce fac subiectul acestei investigatii am incercat patru zile la rand sa luam legatura cu presedintele director general al Energoconstructia, Lucian Naidin, insa demersul nostru s-a izbit ca de un zid de asistenta personala a acestuia. Desi duduia ne-a incredintat sub cuvant de onoare ca l-a anuntat pe directorul Naidin in legatura cu demersul nostru jurnalistic, "marele om" nu a dorit cu niciun chip sa ne bage in seama si sa ne prezinte punctul sau de vedere.

Energoconstructia este o firma mare de constructii, care s-a privatizat prin controversata metoda MEBO, angajatii care s-au inscris devenind patroni, in functie de participatia la capitalul social. Si, asa cum s-a intamplat fara exceptie, cei mai smecheri dintre smecheri au ajuns mai patroni decat restul gloatei. In capul listei tartorilor se pozitioneaza Lucian Naidin (cu 20,24% din actiuni), Constantin Tabacaru (15,89%), Ana Olarescu (10%), Emilian Cazacu (6%), urmati de AVAS (9,46%), SIF Muntenia (1,76%) si restul actionarilor persoane fizice. Firma dispune, potrivit ultimelor cifre publicate de Registrul Comertului si Ministerul Finantelor Publice, de 1511 angajati, de la un total de 2132 inregistrat in 2008. De asemenea, si profitul a scazut cu circa 75-80%, poate si pe fondul crizei pe care o traverseaza tara noastra.

Necazurile au inceput anul trecut

In ultimii ani, Energoconstructia se afla intr-un continuu declin, datoriile societatii catre stat ajungand la inceputul anului trecut la peste 30 de milioane de lei. De asemenea, nu putine au fost cazurile cand salariatii n-au fost platiti cu lunile, ceea ce i-a determinat sa iasa in strada, organizand ample actiuni de protest. In ciuda acestei situatii, actiunile celor doi sefi n-au contenit sa se majoreze, Naidin sarind de la 18,2% din actiuni la 20,24%, iar Tabacaru de la 14,55% din actiuni la 15,89%. Cu toate acestea era clar ca, pentru revenirea pe linia de plutire, Energoconstructia trebuia sa implementeze o noua strategie.

Metoda infailibila pentru accesul la borcanul cu miere

Energoconstructia participa la licitatiile cele mai importante, printr-un departament foarte bine pus la punct. Numai ca, pentru incasarea banilor pusi la bataie, trebuie sa finalizeze lucrarile cu utilajele si angajatii de care dispune. Iar acest efort implica multe costuri, dari catre stat, impozite si tot felul de taxe. Plus bataile de cap de rigoare. Asa se face ca Energoconstructia a patentat o noua metoda de a ajunge la borcanul cu miere al fondurilor publice si al finantarilor europene, pe care o vom demonta in continuare, pas cu pas.


5 pentru Infern

La unele licitatii nu se mai inscrie Energoconstructia SA, ci capusa Energoconstructia - Filiala Bucuresti SA. Autoritatile contractante n-au nimic de comentat cu privire la acest aspect, avand convingerea ca in spatele respectivei filiale se afla societatea-mama, cu dotarile si specialistii ei. Numai ca lucrurile nu stau deloc asa.

Energoconstructia - Filiala Bucuresti este o societate comerciala extrem de profitabila, gandita in vara anului 2003 si avandu-i drept actionari pe omninecunoscutii Tiberiu Mitarca (cu 99,95% din actiuni) si Traian Caluser (cu numai 0,05%). Si un numar de doar 5 angajati. Societatea castiga licitatii dupa licitatii, oferind preturi sub cele normale, dupa care le subcontracteaza in totalitate unor terti (desi n-ar avea voie sa subcontracteze mai mult de 9% din lucrari) care n-au nici cea mai mica legatura cu firma-mama. Iar pe baza acestei potlogarii retin un comision de minimum 20%, fara sa depuna prea mari eforturi. Frumoasa afacere. Si extrem de banoasa.

Lucian Naidin este de profesie economist, avand o avere estimata la 8-9 milioane de euro. Prin SC Energo Bet, acesta mai controleaza firmele Energo Prest Progresu, Energoplast Group, Energo Beton, dar si altele de mai mica importanta.


Demontarea mecanismului de fraudare a banilor europeni

Anul trecut, SC Ecoaqua SA Calarasi a difuzat un anunt de intentie pe site-ul Sistemului Electronic de Achizitii Publice, privind licitatia deschisa pentru "Extinderea si reabilitarea retelelor de distributie si a sistemului de canalizare, inclusiv statii de pompare apa uzata din aglomerarile Budesti si Oltenita". Data limita a depunerii ofertelor: 26 mai 2010. Suma pusa la bataie: 23.748.830 lei, inclusiv TVA, adica aproximativ 5,65 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile.

La licitatie s-au prezentat 19 ofertante, dintre care invingatoare a iesit Energoconstructia - Filiala Bucuresti SA, care s-a inscris cu pretentii financiare mai mici cu aproape 1,6 milioane de euro fata de pretul de pornire al licitatiei.

Imediat dupa ce a castigat controversata licitatie, Energoconstructia - Filiala Bucuresti a apelat la subcontractori, retinandu-si un comision de 20% si subcontractand lucrarile intr-o proportie mult peste limita admisa de 9%.

Cei cinci angajati ai Energoconstructia - Filiala Bucuresti, pusi pe fapte mari si profituri pe masura, cunosteau foarte bine ca ar fi fost ilegal sa subcontracteze mai mult de 9% din lucrari. Iar din acest motiv au recurs la o stratagema extrem de abila. Intre ei si adevaratii executanti n-au fost incheiate subcontracte de executare a lucrarilor, ci aparente "Contracte de detasare a fortei de munca" ori, cel mult, "Contracte de prestari servicii". Vezi Doamne, Energoconstructia - Filiala Bucuresti ar fi solicitat detasarea unor muncitori care sa le sape la canale, iar nu executarea in totalitate a lucrarilor, cum s-a intamplat in realitate.


Semnal de alarma

Pe acest subiect ar mai fi inca multe de comentat dar, deocamdata, ne oprim aici. In speranta ca organele abilitate ale statului vor lua act de cele sesizate de reporterii ATAC si macar vor audia partile implicate in acest scandal. Dintre care organe abilitate n-ar trebui sa lipseasca Departamentul de (asa-zisa) Lupta Antifrauda, din subordinea premierului Romaniei, care are ca principala atributie descoperirea unor astfel de posibile fraude europene. Iar in cazul in care nu vor intelege s-o faca, si noi ne rezervam dreptul legitim de a informa in continuare opinia publica, cu privire la astfel de suspiciuni de sifonare a banilor publici sau europeni. Cu stima.

Dan Coste

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
23:12
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou