Justiție în slujba dreptății vs. Justiție în slujba baronilor

Valeriu Daniel, 26 mai 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
justitie-in-slujba-dreptatii-vs-justitie-in-slujba-baronilor-40499-1.jpg

Mihaela Cozmaciuc. Procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București. Cu o avere enormă, făcută în doar câțiva ani. Pe de altă parte, cu acțiuni discutabile, care au contribuit la hotărâri care au costat statul român sume enorme.

Ca exemplu, dintr-un singur foc, forțând legea, a produs bugetului de stat pierderi de cel puțin 10 milioane de euro, conform unei expertize autorizate. Beneficiarul acestui gest „justițiar" a fost Sorin Stănescu, același personaj care a băgat în faliment Institutul Pasteur, pe care a pus mâna printr-o inginerie bătătoare la ochi. Cel puțin moral, în conflict de interese, din cauza soțului, avocat al unor potentați ai zilei, precum Dan Voiculescu și firmele sale, cu procese sensibile, care se desfășoară inclusiv la Curtea de Apel București. În relații bune, probabil, cu Inspecția Judiciară, care evită sau cel puțin întârzie să răspundă unor întrebări de bun simț privind anumite gesturi profesionale ale procurorului respectiv.

Acestea sunt doar câteva dintre semnele de întrebare pe care ATAC le-a ridicat, în urma unor anchete jurnalistice. În mod normal, personajul respectiv, dar și intituțiile cu competențe în acest domeniu ar fi trebuit să ofere rapid niște răspunsuri. Dacă nu pentru transparență sau din respect pentru adevăr, cel puțin pentru a elimina anumite interpretări ce pot aduce atingere întregului sistem de justiție.
Nu ne grăbim nici în aceste condiții să tragem concluzii pripite, care, cine știe, s-ar putea dovedi, într-o mai mică sau mai mare măsură, incorecte. Dar vom continua să cerem instituțiilor statului și funcționarilor care lucrează în aceste instituții, plătiți din bani publici, să răspundă întrebărilor puse în mod public și să nu mai trateze cu dispreț opinia publică.

Recurs la recurs, pentru 10 milioane de euro

Speța pare simplă, la prima vedere: Agenţia Domeniilor Statului a concesionat un teren agricol de peste 8.000 de hectare, unei societăţi comerciale, SC Vitifam SRL, din Feteşti. Pentru că acelaşi teren era dorit şi de o societate a lui Sorin Stănescu, s-a ajuns în instanţă. După mai multe procese, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că terenul revine Vitifam. ADS ieşea şi în câştig, preţul primit ca redevenţă fiind mai mare decât cel oferit de societatea concurentă. Dar pentru că se încurcau, probabil, ceva interese, s-a făcut recurs, procesul a luat-o de la capăt.
Cine credeţi că a făcut recursul cu pricina? Ei bine, Mihaela Cozmaciuc, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care, teoretic, trebuie să apere interesul statului, adică al ADS. Iar domnia sa, înţelege, să apere interesele statului dând mai ieftin terenul în cauză, adică aducând mai puţini bani la buget. De ce, oare? La dosar se regăseşte şi o expertiză, care demonstrează că Statul român va fi păgubit în timp, cu peste 10 milioane euro.

Cu Puiu, înainte!

Cezar Cozmaciuc, soțul Mihaelei Cozmaciuc, este unul dintre membrii fondatori ai Societății Civile de Avocaţi Cozmaciuc, Puiu & Oprea. Firma are în portofoliul de clienți și Grupul Intact, al lui Dan Voiculescu. De altfel, din dosarul celebru prin care DNA i-a trimis în judecată pe Sorin Alexandrescu, Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, dar şi alte persoane acuzate în dosarul privind șantajarea administratorului firmei RCS&RDS Ioan Bendei, s-a născut un nou dosar, în care Mihail Puiu, avocatul lui Sorin Alexandrescu, este cercetat penal pentru favorizarea infractorului.

Ori, acest proces ori cel în urma căruia patronul Antenelor ar putea ajunge la închisoare pentru privatizarea ICA, un caz ce seamănă izbitor cu cel al privatizării Institutului Pasteur, se judecă, evident, la Curtea de Apel. La fel și cel al avocatului Puiu.

Dacă mai punem la socoteală că avocatul Mihail Puiu, acuzat de către DNA de favorizarea infractorului a împrumutat-o pe doamna procuror, cu 105.000 de euro, încă din 2008, iar banii încă nu i-au fost înapoiați în totalitate, deși scadența a fost acum trei ani, ne putem din nou întreba dacă este normal să fie așa, dacă relațiile personale n-ar putea influența deciziile colegilor doamnei procuror, cât de puțin.

Avere pe repede înainte

Averea familiei Cozmaciuc crește într-un ritm amețitor, aproape de două ori mai repede decât ar fi normal, prin prisma veniturilor declarate de doamna judecător. Iar când plusurile pe un an sunt de ordinul sutelor de mii de euro, este normal, considerăm noi, să adăugăm încă un semn de întrebare lângă cele deja existente. Din calculele pe care le-am făcut și le-am publicat în numărul trecut, reiese că cei doi soți Cozmaciuc cheltuiesc aproximativ 1.000 de euro pe lună, deși câștigă de 15-20 de ori pe-atât. Nici datoriile nu și le plătesc, ci preferă să-și pună banii în cât mai multe depozite, s deschise pe la mai toate băncile. Nu încalcă nicio lege, e dreptul lor. Cu condiția să-i credem că sunt extrem de strânși la pungă și că trăiesc modest. Și că banii declarați sunt toți.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
20:36
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou