Polițiști în acțiune (14)

Alin Cătălinoiu, 13 aprilie 2023, Ora 12:28

  • print
  • |
politi-ti-in-actiune-14-47803-1.jpg

 

Polițiști în acțiune (14)

În acest episod în care este continuată seria de dezvăluiri despre relațiile dintre polițiști și motivația reală a unor acțiuni ale acestora, este publicat un nou fragment din materialul de sesizare primit de Redacția publicației naționale de informații și atitudine ,,Atac la persoană".

În fragmentul publicat este prezentată modalitatea în care sunt create motivări pentru a se putea organiza de către polițiști ieșeni, de acțiuni polițienești în afara teritoriului în care polițiștii ei sunt în drept să desfășoare activități polițienești, în scopul de a proteja interese ilicite ale unor infractori agreați și faptul că unele acțiuni concrete ale lor, pot avea și alte motivări decât cele prezentate în mod oficial.

Din fragmentul de material publicat rezultă în afara semnalării unor situații de încălcare a normelor legale aplicabile în materia respectării competenței teritoriale polițienești, cu evidente implicații penale în cazul autorilor lor, ci și existența unei stări de nemulțumire fundamentată pe existența unui conflict între interesele ilicite ale polițiștilor din Iași și interesele ilicite ale polițiștilor din Neamț, în al căror teritoriu se acționează încălcând normele de competență.

Fără a intra în subtilitățile justificării unor acțiuni ale polițiștilor, se poate concluziona că faptele care sunt sesizate, indiferent care este motivația reală a formulării sesizării, aduc în atenția publică posibilitatea ca în cadrul activităților polițienești să fie initiate dosare penale pe motive nereale, ori faptele care fac obiectul cercetărilor să fie interpretate în mod subiectiv sau chiar tendențios, în funcție de motive care nu pot fi invocate în mod legal.

Existența pe acest fond a unor situații care pot constitui un argument de constrângere ce poate fi folosit în mod nediscriminatoriu în vederea influențării deciziilor unui polițist cu posibilități de acțiune de tipul celor menționate în aliniatul anterior, constituie un element de interes în fragmentul de material publicat.

Menționarea în actele de cercetare întocmite în cadrul unui dosar penal ce privește desfășurarea de activități care au prejudiciat major bugetul de stat, a unui interval de timp mai scurt de derulare a activității infracționale, cu diminuarea prejudiciului estimat și implicit cu reducerea pedepselor celor cercetați, este o modalitate de a se manifesta polițistul în favoarea unor persoane cercetate.

Este de precizat că dincolo de analizarea motivelor reale pentru care polițiștii din Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Iași au acționat cu încălcarea normelor de competență teritorială, trebuie de avut în vedere și eventualele relații transformate în complicități, ale polițiștilor nemțeni cu autorii infracțiunilor comise în zona lor de competență și, așa cum este menționat în materialul de sesizare, cu știința lor.

Faptul că în orașul Târgu Neamț a funcționat o perioadă lungă de timp o fabrică ilegală de producere a țigărilor, iar operatorul acesteia organiza petreceri la care participau polițiștii care aveau obligația legală de a le cunoaște și reprima activitățile infracționale, nu este ușor de explicat.

Aceasta poate fi o explicație pentru că polițiștii din B.C.C.O. Iași au acționat încălcând normele de procedură în materia competenței teritoriale, însă încălcarea legii nu poate fi explicată decât dacă cei abilitați să ceară explicații, ar accepta din partea acestora explicații de tip polițienesc și nu justificări și argumente juridice, mai ales că ei nu par să fi rezolvat chiar toate problemele pe care le au în zona în care sunt în mod legal competenți să acționeze.

Fără a intra pe un teren al speculațiilor, este clar pentru toți cei care analizează în mod obiectiv situația prezentată în fragmentul de material de sesizare publicat în prezentul episod al serialului nostru, faptul că este greu de acceptat că ar exista o justificare legală reală pentru care polițiștii din B.C.C.O. Iași au acționat în afara zonei lor de competență teritorială, după cum este greu de acceptat că polițiștii din Neamț nu aveau cunoștință despre ce făceau în teritoriul lor de competență tovarășii lor de petreceri implicați în producerea ilegală de țigări și de ce anume nu ar fi știut.

În concluzie, cu toții sunt vinovați de câte ceva, fiecare în felul său, iar cei care trebuie să aplice legea în cazul lor, nu par să aibă disponibilitatea de a o face.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
20:45
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou