Poliția și scumpul drum de la abc la laptop

Alin Cătălinoiu, 9 octombrie 2023, Ora 14:32

  • print
  • |
politia-i-scumpul-drum-de-la-abc-la-laptop-48017-1.jpg

 

Poliția și scumpul drum de la abc la laptop

Mai e puțin și se face anul de cînd Direcția Generală de Protecție Internă, fostul Doi și un sfert –Securicitatea Miliției – tot cumpără și cumpără calculatoare, laptop-uri, stații grafice, pachete software și tot felul de chestii, de-ai zice că sîntem pe cale să avem cea mai informatizată structură din Univers. Evident, fiind vorba de niște achiziții publice, ele trebuie să fie făcute transparent. Oarecum, căci băieții ăștia și-au luat niște marje de shopping cum nu s-a mai văzut. Adică băieții de la DGPI au făcut niște contracte-cadru, cu limite amețitoare, în care au inclus 12 loturi de achiziții: patru pentru stații fixe, de diferite tipuri; patru loturi cu stații portabile, de diferite tipuri; un lot cu stații all-in-one; un lot cu deskop-uri; un lot cu stații grafice și încă un lot cu pachete software. Spre exemplu, pentru un tip de stații de lucru valoarea estimată a achiziției poate varia între 8.000 de lei și patru milioane de lei. Pentru loturile cu stații portabile, valorile estimat sînt de la 6.300 de lei și pînă la peste trei milioane, într-un caz, sau de la 8.500 de lei și pînă la 850.000, în altul. Pentru pachetele de software, valoarea lotului are o limită de la puțin peste 100.000 de lei și pînă la peste șapte milioane. Mai exact, cei de la DGPI spun că valoarea estimată, pentru minimul necesar, în cazul pachetelor software, poate fi de 100.000, adică ne descurcăm și cu atât, dar dacă e cazul și o cere situația, sanchi, dăm și șapte milioane.

Lotul 8, cel cu stații all-in-one, a fost cîștigat în luna martie de Asseco SEE, niște obișnuiți ai contractelor cu statul, pentru suma de 9,5 milioane, fiind semnate pînă la ora asta vreo unsprezece contracte subsecvente, opt dintre ele pe data de 7 septembrie, valoarea totală plătită pînă acum depășind 4,5 milioane.

Partea de software, mai exact lotul 12, a fost cîștigată de Crayon Software Experts Romania,  împreună cu cei de la Asseco SEE, pentru aproape șase milioane de lei, cu care au fost semnate deja încă vreo nouă adiționale, în valoare de peste 3,5 milioane.

Alte opt loturi au ajuns la Dante International SA, două în valoare de 1,2 milioane și alte șase dintre ele, în valoare de 8,3 milioane, cîștigate în parteneriat cu Stream Networks SRL, și ei niște obișnuiți ai contractelor publice. În fine, alte două loturi au fost cîștigate de aceiași băieți de la Asseco SEE, însă în parteneriat cu Maguay Computers, pentru 2,6 milioane de lei.

Cu alte cuvinte, discutăm despre cîteva zeci de milioane de lei, sumă care e posibil să crească, contractele nefiind tocmai bătute în cuie, pentru ca angajații DGPI să aibă laptop-uri și calculatoare noi.

Toate astea au loc în condițiile în care băieții de la DGPI și-au mai luat niște chestii interesante, cum ar fi un „poligon cibernetic“, cu 3,2 milioane, terminale portabile Tetra, un acord-cadru de aproape patru milioane de lei, licențe software de aproape trei milioane, în vară, alte sisteme software, adică un „subsistem avansat de detectare și contracarare a atacurilor cibernetice“, cu vreo 17 milioane, pe care apoi l-au mai extins puțin, cu vreo 1,2 milioane. Apoi au mai luat și niște servere de vreo zece milioane, contract-cadru semnat în urmă cu cîteva luni. Plus încă vreo 12 milioane ca să-și renoveze sediul, că e și păcat să pui atîta aparatură de top în cine știe ce căzătură de clădire.

Așadar, putem trage concluzia că băieții ăștia sînt nu doar mai bine dotați și finanțați, dar și că-s al naibii de mulți.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
15:22
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou