Presiune politică: DNA se teme să deschidă "Dosarul Pasteur"

Ziarul Atac, 28 iulie 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
presiune-politica-dna-se-teme-sa-deschida-dosarul-pasteur-42049-1.jpg

Privatizarea Institutului Psteur, în anul 2000, contra unei sume foarte mici, a dus la deschiderea unui dosar penal la DNA. De atunci, patronii Pasteur au făcut inginerii peste inginerii, astfel încât un fost ministru cataloga toată afacerea drept un tun imobiliar de proporții.

Între timp, institutul a fost pus pe butuci, în acest moment fiind în faliment. Cu toate acestea, autoritățile n-au mai mișcat un deget, dosarele au rămas ascunse prin sertare, iar terenurile au fost vândute la prețuri infime și revândute imediat, la prețuri colosale.

Experiența ne arată că în spatele inerției organelor de anchetă se regăsesc, de cele mai multe ori, interese politice, la nivel înalt. De aceea, scenariul privitor la acest caz, vehiculat în anumite cercuri, ar putea fi luat în seamă. Prin urmare, îl vom prezenta în continuare, fără a avea pretenția că anumite nuanțe nu ar putea fi interpretate și altfel.

Privatizarea Pasteur a debutat în anul 2000, în timpul finalului de mandat al lui Ioan Avram Mureșan, ministrul CDR ce se afla în fruntea Ministerului Agriculturii și Alimentației (MAA).

În 2001, locul său a fost luat de Ilie Sârbu. Nu trebuie uitat, iar acest aspect se va dovedi, mai târziu, extrem de important, că toate acțiunile dubioase ale patronatului Institutului Pasteur s-au realizat cu largul concurs al unor angajați din Agenția Domeniilor Statului. Chiar în acei ani, terenurile Pasteurului apăreau și dispăreau după cum mișcau din mână Sorin Stângă ori nepotul său Sorin Stănescu, care se lăuda că are în mână mai mulți salariați ADP.

Sorin Stângă, care a pus bazele privatizării, era un apropiat al premierului Adrian Năstase. Același Năstase care se afla la vânătoare cu Ilie Sârbu în momentul în care acesta din urmă s-a împușcat, din neatenție, de la câțiva metri spun unii, direct într-una dintre dovezile bărbăției sale. După acest incident, "afacerea ADS" pare să fi rămas sub controlul total al lui Năstase.

Dar șirul coincidențelor este departe de a fi ajuns la final. Victor Ponta reușea să o ia de soție pe Daciana Sârbu, în ciuda opoziției tatălui ei. "La început n-am fost de acord cu relaţia lor. Când ai o singură fată nu-ţi vine uşor să accepţi o relaţie care se desfăşoară într-o conjunctură cam neclară", declara, mai târziu, Ilie Sârbu. Apoi, Ponta, ajuns șef al Corpului de Control al primului ministru a fost printre cei care au dat declarații cu privire la Adrian Năstase, înainte ca acesta să fie condamnat.

De curând, același Ponta, de această dată în calitate de premier, a luat Agenția Domeniilor Statului în subordinea sa directă.
Preşedintele Traian Băsescu a comentat, de curând, o declarație a lui Victor Ponta, prin care acesta susținea că doreşte să trimită Corpul de Control la Administraţia Domeniilor Statului.

"Trebuie să îl aibă în vedere şi pe socrul lui, când face la ADS, pentru că nu întâmplător a fost dus ADS-ul în subordinea directă a primului-ministru. Marele păpuşar la ADS este domnul Ilie Sârbu, tata-socru. (...) Eu afirm că tata-socru este unul din oamenii foarte influenţi la ADS şi că, nu întâmplător, ADS-ul a fost trecut în subordinea directă a primului-ministru. Eu vă spun că am eu informaţii, şi nu vă spun dacă e la nivel oficial sau neoficial", a repetat Traian Băsescu.

Dosarul Pasteur continuă să rămână "la sertar". Poate că, totuși, nu iese fum fără foc.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
14:15
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou