Procurorul Mihaela Cozmaciuc şi economiile familiei

Ştefan Diaconu, 24 iunie 2013, Ora 00:00

  • print
  • |
procurorul-mihaela-cozmaciuc-si-economiile-familiei-31923-1.jpg

După ce a prejudicit statul cu peste 30 mil euro, procurorul MIHAELA COZMACIUC are peste 30 de conturi şi depozite în mai multe bănci.

Un stat poate fi catalogat mafiot în momentul în care instituțiile sale gem de oameni corupți, înregimentați politic sau făcând parte din cercuri economice de interese, constituite în grupuri infracționale. Aceste adevărate caracatițe și-au creat, în timp, rețele în toate ariile de interes, astfel încât membrii săi să nu poată fi atinși, chiar dacă încalcă în mod grosolan legea, chiar dacă fac acest lucru pe față, cu tupeu, fără să se mai ferească de nimeni.

Pentru a ajunge la acest punct, este nevoie, în primul rând, de implicare și susținere politică. Câteva persoane sunt plantate în posturi cheie, în special în instituțiile ce au drept obligație aplicarea legii: poliție, procuratură, sistemul judecătoresc. Pe sistem piramidal, fiecare își găsește, în sistem, sau dornici să intre în sistem indivizi dornici să câștige, repede și nemeritat. Bani sau putere. Funcții sau imunitate. Mai departe e "simplu".

ATAC a publicat (și publică, în continuare) un caz incredibil, în care procurori, judecători și oameni de afaceri și-au dat mâinile și, împotriva legii, au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a câștiga mii de hectare de teren la care nu ar fi avut niciun drept. Faptul că s-au încălcat reguli, regulamente, sau chiar legislația în vigoare nu pare să fi contat în vreun fel.

Tocmai pentru că pare de necrezut, ne-am pus problema dacă nu cumva am pornit noi de la o premisă greșită. Sau dacă nu înțelegem corect lucrurile. Prin urmare, am consultat juriști. Toți au spus că nu este în regulă, dar că asemenea lucruri se întâmplă, din păcate, destul de des în sistem. O dovedesc și cazurile din ce în ce mai frecvente, prezentate de către DNA.

Mihaela Cozmaciuc, procurorul care nu declară recurs averii personale

Procurorul Mihaela Cozmaciuc s-a „evidențiat" în dosarul Vitifam, după ce a declarat recurs la recurs, o practică ce i-a lăsat cu gura căscată pe mulți dintre colegii săi. Mai precis, s-a comportat exact ca un avocat al apărării, care luptă împotriva procuraturii, nu ca un procuror în acest caz. Presa a speculat că este cel mai bogat procuror din România și că nu ar fi exclus ca averea sa să aibă legătură cu modul în care-și face datoria în sala de judecată.

Probabil nu este decât o coincidență, dar conturile din bancă ale Mihaelei Cozmaciuc răsar, an de an, ca ciupercile după ploaie. Explicațiile oficiale au fost că banii provin de la împrumuturi în bănci, dar nu prea stă în picioare. Nimeni nu împrumută bani de la bancă pentru a-i ține în altă bancă.

Declarația de avere pentru anul 2012, pe care a depus-o Mihaela Cozmaciuc arată că veniturile familiei sale au crescut vertiginos, și în ultimul an. Este vorba de nu mai puțin de 25 de depozite și conturi deschise doar în anul 2012. Sumele sunt impresionante pentru un bugetar. Vorbim despre peste 150.000 de euro și peste 260.000 de lei. Chiar și în condițiile în care veniturile soțului, avocat, sunt destul de mari.
Și enorme pentru un procuror care, într-un singur proces, a participat la păgubirea statului român cu zece milioane de euro.

Chiar crearea acestor depozite este cel puțin ciudată. Pentru că majoritatea sunt depozite, nu conturi curente. În mod normal, motivul pentru care o persoană optează pentru un depozit, în defavoarea unui cont curent, este dobânda mai mare. Un calcul simplu, pentru care nu este nevoie să fii specialist, relevă faptul că raționamentul este valabil doar în cazul unor sume mai mari.

La depozitele mici, comisioanele și taxele ajung să însumeze, de multe ori, mai mult decât dobânda. Prin urmare, este evident că nu pentru dobândă a ales familia Cozmaciuc să-și deschidă 30 de conturi, contulețe și mini-depozite. Mai degrabă, încearcă să ascundă ceva. Ce anume, ar trebui să descopere instituțiile abilitate.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
01:20
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou