Sistemul atacă! (13)

Alin Cătălinoiu, 18 iunie 2023, Ora 19:58

  • print
  • |
sistemul-ataca-13-47934-1.jpg

 Sistemul atacă! (13)

Continuând demersurile care au ca scop identificarea, analizarea și prezentarea opiniei publice a aspectelor de interes referitoare la acțiunea de interceptare, oprire și verificare în condiții de vădită încălcare a legii, a procurorului Daniel-Constantin HORODNICEANU de către doi polițiști din Inspectoratul de Poliție Județean Iași – Secția 1 Poliție Rurală Iași, publicația națională de informații și atitudine ,,Atac la persoană" publică un nou episod al anchetei jurnalistice dedicate dedicate acestei situații.

În episoadele anterioare am argumentat faptul că polițiștii care figurează în partea vizibilă a activității derulate cu evidenta încălcării a legii, par a face parte dintr-un scenariu care pare a fi scris în alte ,,laboratoare” decât cele ale Poliției Române, membrii personalului acesteia deși nefiind lipsiți de capacitatea de a realiza și pune în scenă astfel de scenarii, neavând în mod obișnuit astfel de preocupări.

Chiar dacă polițiștii în îndeplinirea scopurilor lor curente au capacitatea și deprinderile de a efectua anumite activități cu caracter specific, organizarea tentativei de compromitere a procurorului Daniel-Constantin HORODNICEANU a necesitat nu doar personal specializat ci și emiterea unei ,,autorizații de vânătoare” speciale care nu poate fi eliberată chiar de către oricine, din orice instituție.

În sprijinul acestei teorii menționăm că poziția profesională pe care o ocupă în prezent și istoricul său profesional, îl califică a fi un ,,vânat” aparte, cu regim special,  pe care orice ,,vânător” de top îl poate dori datorită numărului mare de puncte pe care le are, cât și datorită beneficiilor ulterioare pe care le aduce în mod inevitabil obținerea unui astfel de trofeu.

Problema pentru cei care se lasă tentați de viziunea trofeului pus pe peretele biroului este că de la dorință până la realizarea ei în mod obișnuit este un drum lung și presărat cu obstacole cu grad ridicat de dificultate, nu puține fiind cu potențial letal.

În zona de unde  provine procurorul Daniel-Constantin HORODNICEANU se spune că dintre cei care pleacă să tundă lână, mulți se vor întoarce tunși, iar necesitatea ca el să își apere reputația apreciem că este un motiv suficient pentru a uza de toate posibilitățile legale existente pentru a demonstra adevărul din spatele a ce s-a prezentat în spațiul public, la final vinovații urmând a fi ,,tunși”.

În mod obișnuit ,,vânatul” despre care scriem ar fi normal să beneficieze de o anumită protecție instituțională, oficială sau neoficială, însă din modul în care au fost derulate activitățile care au ca scop tentativa de compromitere a procurorului Daniel-Constantin HORODNICEANU nu rezultă că cineva ar fi acționat în scopul asigurării unei astfel de protecții, iar cu privire la această situație ar fi normal să fie adresate anumitor instituții, unele întrebări cu specific.

De asemenea, cei doi polițiști de la Secția 1 Poliție Rurală Iași implicați ,,la vedere” în tentativa de compromitere a procurorului Daniel-Constantin HORODNICEANU, trebuiau să beneficieze de o anumită protecție ,,internă” din partea ministerului în care își desfășoară activitatea profesională, tocmai pentru a se preveni inclusiv implicarea lor în activități infracționale din categoria celor care fac obiectul anchetei noastre jurnalistice.

Până la acest moment nu se cunoaște că instituțiile cu atribuții în domeniile menționate, ar fi acționat în vreun fel anume în scopul asigurării protecției la care am făcut anterior referire.

Unii ar spune/scrie că un posibil motiv al unei astfel de atitudini îl poate constitui implicarea lor în altă formă, nu una legală sau vizibilă, în activitățile care fac obiectul anchetei noastre jurnalistice.

Este o posibilitate, dar având în vedere atribuțiile legale ale unora corelată cu lipsa de reacții oficiale și în lipsa unor dovezi clare din care să rezulte că nu este așa, este necesar să fie luată în considerare, verificată, analizată, cercetată, urmărită penal și sancționată.

În mod cert inacțiunea instituțională are explicații care întrunesc elementele constitutive ale unor fapte incriminate de legea penală, dar despre încadrarea penală a celor responsabili de această situație, vom reveni într-un episod viitor al anchetei noastre jurnalistice.

Un alt element care este de luat în calcul e acela că pentru a încolți ,,vânatul” vizat de acțiunile ilicite unde polițiștii de la Secția 1 Poliție Rurală Iași sunt partea vizibilă a tentativei de compromitere, este necesară desfășurarea unei sume de activități premergătoare declanșării părții vizibile.

Prima dintre activități și cea mai importantă este cea a realizării scenariului pe baza căruia va fi desfășurată acțiunea ce are ca scop final ,,uciderea” vânatului și expunerea trofeului pe peretele biroului unei persoane cu statut extrem de relevant, după valoarea trofeului vizat.

Frumos birou, important ocupant, mărețe vise ,,vânătorești”.

Stabilirea regizorului care are atribuția de a asigura concepția artistică a interpretării scenariului, îndrumarea actorilor și montarea spectacolului, este de asemenea o activitate deosebit de importantă.

Unele dintre activități vizează studierea și analizarea profilului psihologic al celui ,,vânat”, altele vizează pregătirea contextului de abordare a ,,vânatului” și asigurarea suportului pentru crearea sincronizării între mișcările acestuia și cele ale celor care urmează să îl intercepteze.

Pregătirea  formulărilor verbale care să aibă un caracter generator de reacții dorite din partea ,,vânatului” și cu aparențe negative, speculabile în sensurile dorite de către ,,organizatori”, pentru care se pregătesc variantele de răspuns cu conținut provocator, care să poată fi utilizate în funcție de evoluția dialogului cu ,,vânatul”.

Punctarea, verificarea, recrutarea, instruirea, fidelizarea și operarea protagoniștilor pentru piesa care urmează a fi pusă în scenă, sunt alte etape ale acțiunii de pregătire a partidei de vânătoare.

Asigurarea suportului tehnic și de specialitate pentru protagoniștii implicați și armonizarea acțiunilor acestora constituie elemente deosebit de importante care asigură finalizarea cu succes a acțiunii de ,,vânare”.

Capacitatea de a asigura desfășurarea unei astfel de activități complexe și care implică alocarea de resurse materiale, financiare, umane și tehnice specializate, nu o au prea multe structuri din România.

De fapt o au foarte puține.

Capacitatea ,,vânatului” de a riposta la acțiunile îndreptate împotriva lui este importantă deoarece dacă vânatul este prea puternic și îi surclasează pe vânători, acțiunea va avea final nefericit pentru aceștia.

În vederea evitării unei astfel de consecințe nedorite de către organizatori, au fost luate măsuri pentru a reduce capacitatea de ripostă a ,,vânatului” la acțiunile incorecte ale ,,vânătorilor”.

Așa cum s-a putut observa, la momentul prezentării în spațiul public a informațiilor referitoare la acțiunea de interceptare, oprire și verificare a procurorului Daniel-Constantin HORODNICEANU de către polițiștii de la Secția 1 Poliție Rurală Iași, aceștia au fost prezentați opiniei publice ca niște adevărați îngerași care acționau în pretinsul scop al apărării stării de legalitate în zona în care se aflau la acel moment, candidați cu șanse deosebite la recunoașterea și recompensarea publică a meritelor privind activitatea mediatizată.

Cu excepția publicației naționale de informații și atitudine ,,Atac la persoană", nimeni nu a luat în calcul și nu a semnalat faptul că polițiștii de la Secția 1 Poliție Rurală Iași implicați în acțiunea de interceptare, oprire și verificare a procurorului Daniel-Constantin HORODNICEANU au acționat în mod abuziv, deși elementele prezentate demonstrau în mod indubitabil acest fapt.

Este de notorietate că numeroase activități ale polițiștilor și în special ale celor care efectuează acte de îndrumare, supraveghere, control al respectării normelor privind circulația pe drumurile publice și luare a masurilor legale în cazul în care se constată încălcări ale acestora, sunt marcate de un deficit major de legalitate, astfel încât exprimarea ,,ab initio” de rezerve față de susținerile oficiale ale reprezentanților Poliției Române, este pe deplin justificată iar circumspecția față de acțiunile lor este firească.

Reacția procurorului Daniel-Constantin HORODNICEANU de a riposta în scopul apărării drepturilor lui ca cetățean și interesului general de respectare a stării de legalitate, a fost interpretată în mod incorect și defavorabil acestuia, ca și cum cetățenii ar avea obligația de a se supune acțiunilor abuzive ale polițiștilor, pentru a nu se interpreta că rezistența lor împotriva abuzurilor constituie încălcare a dispozițiilor legale.

Referitor la prezentarea la modul anterior descris a faptelor care au avut ca scop dezinformarea opiniei publice și divulgarea prin diseminare în spațiul public, nejustificată de existența vreunui interes public, a datelor cu caracter personal a cetățeanului Daniel-Constantin HORODNICEANU, aceasta constituie infracțiune iar autorii ei sunt participanți la infracțiunea comisă de către polițiștii de la Secția 1 Poliție Rurală Iași de divulgare fără drept de informații care nu sunt destinate publicității, pe care le cunoșteau datorită atribuțiilor de serviciu și care au avut ca urmare afectarea intereselor acestuia.

Fapta la care am făcut referire este incriminată în art. 304 alin. (1) din Codul penal, la comiterea ei fiind participanți toți cei care au efectuat activități de diseminare în spațiul public a datelor cu caracter personal a cetățeanului Daniel-Constantin HORODNICEANU.

Împrejurarea că unii sunt și jurnaliști ori că au comis fapta datorită unor motivații care necesită a fi investigate penal, nu îi exonerează de răspunderea penală pentru faptele comise.

În același timp faptul că prezentarea incorectă în spațiul public a informațiilor referitoare la acțiunea de interceptare, oprire, verificare și divulgare prin diseminare a datelor cu caracter personal a procurorului Daniel-Constantin HORODNICEANU a fost efectuată la sau ca la ordin, generează suspiciuni rezonabile cu privire la buna credință a celor implicați sau la lipsa lor de conexiuni cu mediile specializate.

Deși în cazul unora relațiile acestora cu mediile specializate nu sunt recunoscute și/sau confirmate, modul de desfășurare a acțiunilor lor, pare să indice certa apartenență și/sau legături ale celor implicați cu acestea.

Conform unor aprecieri formulate de cunoscători credibili ai sistemului la care am făcut referire, reacția la sau ca la ordin a celor implicați și suspectați de diferite apartenențe, făcută ,,prea ca la țară” și care pentru necunoscători constituie o banală acțiune de a da ajutor celor doi polițiști de la Secția 1 Poliție Rurală Iași pentru a împiedica tragerea lor la răspundere penală, a creat motivarea pentru introducerea în scenă a unor alți protagoniști în piesa care se joacă sub ochii noștri în această perioadă.

Potrivit acelorași susțineri, acest moment a fost pregătit încă de la redactarea scenariului, alegațiile pregătite din timp și atribuite și/sau livrate pentru a fi promovate de ei, diverșilor păreologi ,,de serviciu” sau ,,de servicii”, care au acționat la sau ca la ordin, pregătind și constituind justificarea pentru declanșarea acțiunii principale pe un teren posibil pregătit temeinic din timp pentru finalizarea acțiunii de ,,vânare” a procurorului Daniel-Constantin HORODNICEANU.

O astfel de organizare nu poate decât să genereze aprecieri și invidii profesionale pentru nivelul calitativ superior al prestației organizatorilor, dar aspectele de moralitate și de legalitate ale unor astfel de activități nu este bine să nu fie luate în considerare deoarece ele generează dosare penale care nu se pot finaliza cu bine pentru cei implicați în asemenea fapte.

În sensul celor anterior exprimate, anunțul referitor la autosesizarea Inspecției Judiciare cu privire la situația analizată în ancheta noastră jurnalistică, nu vi se pare că dă de gândit?

Nouă ni s-a părut de la început, însă încă nu am scris ce este și ce nu este suspect, în opinia noastră, cu privire la acest aspect.

Un lucru este însă evident, la ceea ce există în ,,câmpul tactic”, atacul principal este declanșat exact în bârlogul ,,vânatului”, loc unde se presupune că în mod obișnuit se simte mai în siguranță decât în alte locuri.

Reînnoind aprecierea pentru calitatea deosebit de bună a viziunii strategice a ,,organizatorilor” acțiunii de compromitere a procurorului Daniel-Constantin HORODNICEANU, apreciem că acesta are vocația de câștigător, chiar dacă jocul se vede că este purtat cu cărți măsluite.

Despre motivele pentru care avem această opinie, vom scrie în episoadele viitoare ale serialului privind ancheta noastră jurnalistică.

Este bine de reținut că nu tot ceea ce se vede este real și nu tot ceea ce este real se află la vedere.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
21:41
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou