Spionaj ca-n filme!

Orlando Chelu, 15 decembrie 2022, Ora 15:10

  • print
  • |
spionaj-ca-n-filme-47151-1.png

Spionaj ca-n filme! Cum a fost prins ucraineanul care trimitea rușilor, din SUA, componente pentru arme nucleare

Un bărbat care locuiește în suburbiile Americii și-a folosit magazinul online de artizanat ca paravan pentru a expedia în Rusia "componente electronice avansate" folosite pentru arme nucleare,susțin procurorii americani. Alexey Brayman a fost acuzat că făcea parte dintr-o rețea internațională de contrabandă care trimitea componente pentru arme ce urmau să fie folosite în războiul ilegal al Moscovei împotriva Ucrainei, anunță The Telegraph.

Scandalul de spionaj a fost comparat cu intriga din serialul de spionaj The Americans, care spune povestea a doi ofițeri KGB care se dau drept un cuplu american în timpul Războiului Rece. Brayman a expediat tehnologia, împreună cu alte bunuri din magazinul său de artizanat Etsy CoolHouzGifts, de la casa sa din Merrimack, New Hampshire, potrivit documentelor federale.

Printre articole se numărau "electronice avansate și echipamente de testare sofisticate utilizate în calculul cuantic, dezvoltarea de arme hipersonice și nucleare și alte aplicații militare și militare spațiale", au declarat procurorii.

"Cel mai drăguț cuplu"

Originar din Ucraina, Brayman a condus magazinul online și o afacere cu lumini de noapte împreună cu soția sa rusă Daria, care nu a fost acuzată de nicio infracțiune. Ei au fost descriși la nivel local ca fiind "cel mai drăguț cuplu".

"Ne ocupăm de festivaluri și târguri de artizanat", a declarat Daria presei locale, în timp ce nega că ar fi știut ceva despre presupusul spionaj al soțului ei. "Au primit o mulțime de pachete. Ceea ce cred că are sens acum", a declarat Amy Goodridge, care locuiește peste drum de familia Braymans, pentru Boston Globe.

Brayman, care riscă până la 30 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat, enumeră Kievul ca fiind orașul său natal pe Facebook, iar proprietarul modest al magazinului a simpatizat în mod exterior cu Ucraina după invazia lui Vladimir Putin.

El este acuzat că a colaborat cu alte șase persoane, dintre care cinci ruși, pentru a exporta în secret echipamente precum semiconductori și osciloscoape. Se presupune că dispozitivele ar fi fost trimise în întreaga lume înainte de a ajunge, în cele din urmă, în Rusia, care face obiectul sancțiunilor occidentale și al controalelor la export care limitează accesul Kremlinului la tehnologie pentru arme.

"După cum se presupune, inculpații au comis o rețea sofisticată de achiziții care a obținut în mod ilegal tehnologie americană sensibilă pentru a facilita mașina de război rusă", a declarat procurorul american Breon Peace

Dispozitiv de urmărire pus pe colet

Acuzațiile au arătat că rețeaua de contrabandă a creat companii fantomă și conturi bancare în zona New York-ului pentru a cumpăra tehnologia de la companii americane. Brayman ar fi falsificat apoi documente de transport și facturi la domiciliul său, care ar fi fost folosit ca centru de compensare, deoarece coletele primite și trimise nu ar fi ridicat suspiciuni.

Procurorii federali au declarat că acesta trimitea frecvent colete către un conspirator din Estonia, care le muta în Rusia vecină. Oficialii au pus un dispozitiv de urmărire pe un pachet în luna iulie, care era adresat în Germania. Acesta s-a mutat din Nevada la casa domnului Brayman înainte de a fi interceptat la Aeroportul Internațional John F. Kennedy.

La scurt timp după aceea, autoritățile au făcut o razie în casa Brayman. Procurorii au cerut ca acesta să fie reținut pe o cauțiune de 250.000 de dolari și să i se confiște pașaportul, deoarece reprezintă un risc de fugă.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
09:33
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou