Povestea vinului de Porto

Dan Alexandru, 4 mai 2014, Ora 10:32

  • print
  • |
povestea-vinului-de-porto-39832-1.jpg

Zona Douro, de fapt valea râului cu acelaşi nume, este clasificată la nivelul cel mai înalt din punct de vedere al producţiei vinurilor din Portugalia, şi anume denumire de origine controlată, DOC. Urmele arheologice arată că vinul a fost produs aici încă din vremea romanilor, iar prima menţiune scrisă despre vinul de Porto datează din 1675. În scurt timp, licoarea a devenit un element foarte important al economiei portugheze. Atât de important, încât un decret regal din 1756 a stabilit zona de producţie a vinului de Porto, care a devenit practic prima regiune viticola cu o demarcaţie oficială.

E. S. Joao-Bernardo Weinstein: Trebuie să fiu foarte corect şi sincer şi să spun că acest vin a fost făcut celebru de către britanici. Aceştia au mers acolo de mult pentru a cumpăra vinul şi au fost atât de încântaţi de el, încât aproape întreaga producţie, vorbesc despre secolele XVII-XVIII, a fost atunci cumpărată de ei. Şi astfel vinul de Porto a devenit faimos după ce a călătorit puţin între Portugalia şi Anglia, atât pe vase portugheze, cât şi pe vase britanice, în jurul lumii. Aşa au devenit şi portughezii interesaţi de el şi au început să îl consume şi ei. Este un vin cunoscut şi popular în Portugalia, mai ales pentru sărbători sau după o masă cu prietenii sau o petrecere, se mai bea un pahar mic de vin de Porto.

Este doar un singur tip de vin de Porto?

E. S. Joao-Bernardo Weinstein: Nu, sunt mai multe tipuri de vin de Porto, dar pentru că nu sunt un specialist îmi vine foarte greu să vorbesc despre ele, dar pot să vă spun câte ceva despre diferenţele dintre aceste soiuri diferite. În primul rând este vechimea vinului. Vinul de Porto poate fi lăsat la învechit şi sunt pe piaţă sticle care au o vechime mai mare de 100 de ani şi oamenii le cumpără şi le beau, deci nu este ceva...

Oamenii le cumpără?

E. S. Joao-Bernardo Weinstein: Este foarte scump, dar dacă îţi permiţi poţi să le cumperi. Ce este caracteristic pentru acest vin este că alcoolul s-a evaporat şi este ca un sirop. Deci este mai dens şi are un gust extrem de bogat de struguri. Este foarte plăcut şi special. Dar aceasta este o excepţie, nu este ceva obişnuit să cumperi sticle cu vin vechi de 100 de ani, dar oamenii preferă să cumpere Porto învechit pentru ocazii speciale.

Un vin bun și un desert pe măsură

Este imposibil de stabilit cu exactitate câte feluri de dulciuri specific portugheze există, dar se estimează că în jur de 200. Ele sunt de toate felurile, cu creme pe bază de ou, de vanilie, de ciocolată sau din marţipan şi fiecare oraş are propriul lui specific. Iar denumirile lor sunt deseori chiar poetice, ca de exemplu toucinho de ceu, adică „slănină din ceruri", sau papos de anjo, care înseamnă „obraji de îngeri", dar au şi obişnuitul salam de biscuiţi.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
23:57
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou