Expertul în nutriţie recomandă: 16 meniuri sănătoase

Mirela Ene, 10 martie 2013, Ora 20:29

  • print
  • |
expertul-in-nutritie-recomanda-16-meniuri-sanatoase-29749-1.jpg

Ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă şi cum ai putea să-ţi construieşti meniuri pentru fiecare zi? Descoperă sfaturi utile oferite de prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar în diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Foarte multe persoane îşi doresc să mănânce mai sănătos, însă se mobilizează mai greu, nu-ţi găsesc timpul necesar pentru a pune în aplicare acest lucru sau, pur şi simplu, nu cunosc suficiente detalii despre ce ar trebui să includă în meniul lor şi ce să excludă.

De aceea este bine să reţii că a mânca sănătos nu trebuie să fie nici o corvoadă pentru tine şi nici o cheltuială în plus. În general o alimentaţie sănătoasă presupune consumul unor mâncăruri simple, fără a face excese şi evitarea produselor procesate din comerţ. De asemenea, mâncărurile de tip fast-food, produsele de patiserie şi dulciurile nu trebuie să fie consumate cu regularitate, ci doar ocazional.

Meniul tău zilnic trebuie să conţină legume proaspete sau gătite cât mai simplu şi sănătos (înăbuşite, la aburi, la cuptor, pe grătarul de aragaz), cereale integrale, fructe, lactate, proteine (atât vegtale, cât şi animale) şi lichide (cel puţin 2 litri pe zi de apă, ceaiuri sau infuzii).

Iată care sunt câteva dintre meniurile recomandate de prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie, boli metabolice şi membru de onoare al Academiei Române în cartea sa recent lansată "Abecedar de nutriţie".

4 idei pentru micul dejun
• fulgi de ovăz cu lapte degresat, fructe roşii proaspete sau congelate şi migdale;
• biscuiţi integrali "crackers" cu brânză proaspătă de vacă şi somon afumat;
• fulgi de porumb cu iaurt degresat şi seminţe crude de floarea soarelui;
• pâine integrală cu omletă din albuşuri şi o roşie.

4 idei pentru masa de prânz
• piept de pui la grătar cu cartof copt şi morcovi copţi;
• salată de crudităţo cu tofu şi linte cu legume;
• somon la grătar cu broccoli, morcovi la abur şi orez integral/sălbatic;
• friptură de piept de curcan cu legume la aburi cu ierburi aromate şi cartofi natur.

4 idei pentru cină
• pâine integrală cu ciorbă de legume sau supă-cremă de legume;
• pâine integrală cu salată de ton;
• paste integrale cu roşii şi busuioc, iar după o oră un fruct proaspăt;
• peşte slab la aburi cu salată de spanac crud sau sote de spanac şi orez brun cu alune.

4 idei pentru gustări sănătoase
• iaurt degresat cu migdale şi fructe uscate
• fructe proaspete
• un baton din fructe, cereale integrale şi nuci;
• crackers cu brânză de vaci.

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
21:45
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou