Rețeta zilei: Sufleu de ciocolată
Mălina Andrei, 15 aprilie 2015, Ora 21:34
- |
-
- Tweet

Dacă vreți să ieșiți puțin din monotonie și să mai schimbați clasicele rețete de prăjituri pe care le aveți în bucătărie, vă propunem un desert pufos si decadent cu care sigur îi impresionezi pe cei dragi. Serveşte-l alături de sosul cald de ciocolată şi invitaţii tăi îţi vor cere încă o porţie.
Deși pare greu de realizat, te asigurăm ca nu trebuie să fii un profesionist ca să îți reușească.
Ingrediente necesare:
PENTRU SOSUL CALD DE CIOCOLATĂ
- 142ml de smântână grasă (35%)
- 25g de zahăr tos
- 100g de ciocolată neagră (70% cacao), ruptă în bucăţele
- 25g de unt
PENTRU SUFLEURI
- unt topit, pentru uns
- 50g de zahăr tos, plus 2 linguri extra
- 175g de ciocolată neagră (70% cacao), ruptă în bucăţele
- 2 linguri smântână foarte grasă (45-60%)
- 4 gălbenuşuri
- 5 albuşuri
- zahăr pudră, pentru servit
Mod de preparare
1. Se încălzeşte cuptorul la 220° C/gaz 7 şi se plasează o tavă în partea de sus a cuptorului. Pentru sos, se încălzeşte smântâna şi zahărul până ating punctul de fierbere. Se dă la o parte de pe foc, se adaugă ciocolata şi untul amestecând încontinuu, apoi se păstrează la căldură.
2. Se ung cu unt 6 vase ramekin de 150ml, se presară în ele puţin zahăr şi se elimină excesul. Se topeşte ciocolata împreună cu smântâna la bain marie. După ce s-a răcit amestecul, se încorporează gălbenuşurile. Separat, se bat albuşurile până se întăresc, apoi se adaugă zahărul treptat cu o lingură, amestecând încontinuu până când spuma revine la consistenţa fermă. Se încorporează treptat, cu mişcări lente, prin răsturnare, în amestecul de ciocolată cu smântână, folosind un tel sau o lingură.
3. Se lucrează rapid şi se toarnă compoziţia obţinută în vasele ramekin. Se şterg cu grijă marginile vasului şi se trece degetul mare pe conturul fiecărui vas. Se modifică temperatura cuptorului la 200° C/gaz 6. Se aşază vasele ramekin pe tavă şi se coace compoziţia 8-10 minute până creşte, dar îşi păstrează un tremur uşor. Nu se deschide uşa cuptorului prea devreme pentru că există riscul de prăbuşire (se pierde din efectul vizual).
4. Odată ce sufleurile sunt gata, se presară deasupra zahăr pudră. Se servesc cu sosul de ciocolată.