Fabuloasa Creta, Grecia

Dan Alexandru, 4 mai 2014, Ora 15:40

  • print
  • |
fabuloasa-creta-grecia-39847-1.jpg

Creta este localizata in partea central-estica a Marii Mediterane, in sudul Greciei, la intersectia continentelor european, african si asiatic. La nord tarmurile sunt scaldate de Marea Egee iar la sud de Marea Libiei.

Coordonatele geografice ale principalelor orase:

Heraklion 35° 20' latitudine nordica si 25° 08' longitudine estica

Hania 35° 30' latitudine nordica si 24° 02' longitudine estica

ISTORIE:

Primele dovezi ale locuirii insulei dateaza din Neolitic. Cu toate aceastea Creta este cunoscuta ca leaganul civilizatiei minoice, insula abundand in dovezi materiale din acea perioda, cele mai cunoscute fiind palatele de la Knossos si Phaestos.

Neolitic (6000-2600 i.Hr.)

Sapaturile arheologice recente (in special cele din Eleftherna) au demonstrat existenta a catorva mici comunitati din acea perioada.

Perioada Minoica (2600-1100 i.Hr.)

Dovezile existentei acestei civilizatii au fost descoperite la inceputul secolului XX de catre arheologul britanic, Sir Arthur Evans, acesta numind-o minoica dupa legendarul rege Minos. In perioada 1900-1932, Evans a condus lucrarile de reconstructie a ruinelor, bazandu-se pe propria imaginatie fiind adesea acuzat ca ar fi creat la Knossos un "Disneyland arheologic". Cu toate acestea, este incontestabil faptul ca in niciun loc din Europa nu exista o reconstructie care sa redea mai bine spiritul culturii antice. In timpul perioadei minoice Creta a cunoscut o dezvoltare extraordinara, fiind construite mai multe orase si palate ca Phaestos, Knossos si Malia, influenta lor remarcandu-se la multe insule din jur. In jurul anului 1650 i.Hr. eruptia cataclismica a vulcanului Thira (insula Santorini) a dus la depunerea unui strat de cenusa peste Creta si distrugera unei mari parti a insulei. Ulterior orasele si palatele au fost reconstruite dar bogatia lor a atras interesul micenienilor astfel ca multe orase au fost distruse sau parasite, in special in partea estica a insulei. Populatia a fost nevoita sa se mute in vest, in timp ce numarul invadatorilor stabiliti in insula crestea rapid. Acestia au impus propriile obiceiuri si traditii, astfel ca in jurul anului 1100 i.Hr. civilizatia minoica era in declin.

Dorienii (1100 - 69 i. Hr)

A urmat invazia dorienilor in timpul careia multe orase au fost parasite si majoritatea populatiei s-a retras in munti. Intre anii 650 - 500 i. Hr infiltrarile dorienilor, in special in partea de vest a Cretei, au dus la marirea numarului locuitorilor. Apar noi orase ca Axos, Falasama, Polyrinnia iar in altele ca Eleftherna si Kydonia (Hania) numarul locuitorilor creste. In timp ce Grecia continentala atinge apogeul dezvoltarii, Creta decade ca urmare a numeroaselor conflicte interne.

Perioada Romana 69 i.Hr - 824 d.Hr

Romanii au pierdut razboiul impotriva Cretei in 71 i.Hr dar 2 ani mai tarziu au revenit cu o armata numeroasa si insula a fost ocupata dupa 3 ani de rezistenta. In timpul asa numitei "Pax Romana" insula a prosperat ca urmare a dezvoltarii comertului. Orasul Gortys a devenit capitala insulei, Creta fiind inclusa in Imperiul Bizantin din anul 325 pana in anul 824 si convertita la crestinism.

Ocupatia araba 824-961 si a doua perioada Bizantina (961-1204)

In 824, Creta a fost ocupata de arabi care au distrus capitala Gortys si alte orase si au ars bisericile. Au construit o noua capitala la El Khandak (Heraklion). In anul 961 orasul a fost eliberat de imparatul Imperiului Bizantin, Nikiforos Fokas. Acest episod marcheaza inceputul celei de-a doua perioade bizantine a Cretei. Peste ruinele orasului arab El Khandak au reconstruit un nou centru administrativ pe care l-au numit Handakas.

Ocupatia venetiana (1204-1669)

In 1204, in timpul celei de-a patra Cruciade, Constantinopolul a fost capturat si Imperiul Bizantin divizat. Creta i-a revenit lui Boniface de Monferat care a vandut-o venetienilor. Acestia au pastrat capitala la Handakas si au construit castele si biserici in diferite parti ale insulei. In anii care au urmat au avut loc numeroase incercari nereusite de eliberare a insulei din partea cretanilor. Dupa caderea Constantinopolului in favoarea turcilor in anul 1453, multi artisti au venit in Creta din intreg Imperiul Bizantin. Artele si stiintele au inflorit din nou, cel mai renumit reprezentant al vremii fiind Domenicos Theotokopoulos (El Greco) care s-a nascut in Creta dar si-a petrecut cea mai mare parte a vietii in Spania.

Ocupatia otomana (1669-1898)

In urma numeroaselor expeditii turcii au reusit sa ocupe insula. In 1645, ocupau Hania si Rethymno iar in 1669, dupa 22 de ani de ocupare venetiana, Candia (denumirea venetiana a Heraklionului) a fost obligata sa capituleze. Ocupatia a fost cea mai grea din intreaga istorie a insulei, grecii confruntandu-se cu numeroase atrocitati si taxe de nesuportat, revoltele devenind un mod de viata. Marea Revolta din 1821 a dus la eliberarea Greciei dar a fost inabusita in Creta. Protocolul din 1830 de la Londra a recunoscut Grecia ca o tara independenta dar Creta nu era inclusa. Ulterior insula a fost vanduta de catre sultanul turc Egiptului. In 1841, dupa o revolta nereusita a Egiptului impotriva Turciei, toate posesiunile au revenit Imperiului Otoman. Cretanii au continuat sa lupte pentru libertate, cea mai tragica revolta fiind cea din 1886, finalizata cu aruncarea in aer a Manastirii Arkadi. Revoltele au continuat pana in anul 1898, cand cele patru Mari Puteri (Anglia, Franta, Rusia si Italia) au intervenit si Creta a fost eliberata de sub suzeranitatea otomana si declarata stat autonom.

Istoria moderna 1898-prezent

In 1908 armata celor patru Mari Puteri a parasit insula, la insistentele Cretei de a se uni cu Grecia iar in 1913 insula devine parte integranta a Greciei. Agricultura si comertul incep sa prospere, pana in 1941 cand nemtii ocupa insula. In 1945 ocupatia germana se incheie si incepe dezvoltarea industriei si turismului.

 

GEOGRAFIE:

Este cea mai mare insula a Greciei si a cincea din Marea Mediterana avand o suprafata de 8.336 km2, o lungime a tarmurilor de 1046 km si 260 km de la est la vest. Latimea insulei variaza de la 12 km la 60 km.

Insula este strabatuta de la est la vest de un lant montan inalt, alcatuit din trei grupe de munti. La vest Lefka Ori (Muntii Albi -2453 m), in mijloc Muntii Ida (Psiloritis 2456 m) si la est Muntii Dikti (2148 m). Acesti munti au daruit Cretei platouri fertile ca Lassithi, Omalos si Nida, pesteri ca Diktaion si Idaion, chei si defilee ca celebrele Chei ale Samariei. Campiile si vaile ocupa suprafete mici, cea mai mare fiind cea a Messarei localizata in partea central sudica a insulei, intre Muntii Psiloritis si Asterousia.

Flora Cretei este de tip mediteranean, avand peste 2000 specii de plante din care 160 endemice. Predomina arbustii, plantele ierboase si medicinale ca oregano si cimbru, multe dintre ele fiind uscate si vandute pe piata locala sau exportate. Se remarca de asemenea o mare varietate de flori ca lalele si orhideele. Ca urmare a climatului si solului perioada de inflorire dureaza mai mult de 6 luni (martie - septembrie). Aici se gasesc si cateva specii de plante specifice continetului african, precum palmierul (padurile de la Vai si Preveli) si cedrul. Padurile au fost in mare parte defrisate, dar mai pot fi intalnite in Muntii Albi din vestul Cretei (Cheile Samarei), pe versantii sudici ai Muntilor Idi si Muntilor Dikti. Speciile predominante de arbori sunt pinii, castanii, chiparosii si platanii.

Fauna, la fel ca si flora, se remarca prin prezenta catorva specii endemice precum capra kri-kri si broasca cretana de copac. Plajele din sudul insulei ofera protectie testoasei marine (caretta-caretta) in timpul perioadei de reproducere. Sunt prezente numeroase specii de reptile si pasari ca vulturi si starci cenusii.

POPULATIE:aproximativ 630.000 locuitori din care peste o treime sunt concentrati in trei orase: 151.000 in Heraklion, 53.000 in Hania si 31.000 in Rethymno.

RELIGIE:99% crestini ortodocsi

LIMBA VORBITA:greaca (dialect cretan). Majoritatea localnicilor din zonele turistice vorbesc si limba engleza.

MONEDA:euro

AEROPORTURI: Insula are doua aeroporturi internationale: Nikos Kazantzakis in Herklion si IoannisDaskalogiannis in Hania. In curand va fi deschis si aeroportul mai mic din Sitia (Estul Cretei).

PORTURI:Creta are doua dintre cele mai importante porturi din Mediterana de Est, Heraklion si Hania (Souda). Acestora li se adauga 2 porturi mai mici in Rethymno si Agios Nikolaos.

DRUMURI: cel mai circulat este drumul national de pe tarmul nordic al insulei care leaga estul de vestul Cretei.

CLIMA

Creta se afla sub influenta climatului temperat mediteranean cu veri fierbinti si ierni blande, avand in medie 300 de zile insorite pe an. Temperaturile medii in timpul verii sunt foarte ridicate ajungand pana la 30oC. Proabil cele mai bune perioade pentru vizitarea insulei sunt primavara si vara.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
00:10
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou