Inedita Africă! Vacanță la Casablanca și Cape Town

Dan Alexandru, 21 ianuarie 2014, Ora 08:59

  • print
  • |
inedita-africa-vacamta-la-casablanca-si-cape-town-1.jpg

Casablanca este cel mai mare oras si port al Marocului, totodata printre cele mai mari centre comerciale ale Africii.

Aici isi au locul cele mai mari universitati si monumente nationale, printre care Universitatea Hassan II si Marea Moschee Hassan II.

Casablanca impresioneaza prin modernitate, bulevarde largi animate si cladiri bine intretinute, inalte, de culoare alba, in stil arabo-andaluz, cu numeroase detalii. Putine lucruri aici se conformeaza imaginii clasice orientale. Strazile pornesc precum razele soarelui din Place de Nations Unies. Acest loc este centrul orasului si totodata locul unde orasul modern se intalneste cu Medina. Autoritatile coloniale franceze au acordat o atentie deosebita orasului. Centrul colonial din Casablanca nu este deloc mic si ofera o frumusete revigoranta.
Daca cautati vreun loc dintr-o secventa a filmului Casablanca, o sa aveti mult de cautat; pentru asta mergeti in orasul vechi. Acesta este mic, imprejurat de case mici si cateva locuri de o reala frumusete si adaposteste cateva mii de locuitori. Pe aceste stradute inguste puteti cumpara orice, de la animale pana la mirodenii la kilogram. Intr-un colt, mirosul produselor de patiserie va va face sa salivati, iar in alt colt puteti achizitiona cateva varietati de masline.

Cele mai importante atractii turistice ale fermecatorul oras marocan sunt:

Moscheea Hassan al II-lea se afla la tarmul marii si domina intregul oras. Hassan al II-lea este fara indoiala una dintre cele mai frumoase cladiri construite vreodata, a treia moschee ca marime din intreaga lume si totodata cea mai scumpa. S-au cheltuit 800 milioane dolari pentru ridicarea acestui monument arhitectural, suma la care au contribuit toti marocanii printr-o taxa impozabila.

Palatul Mohamed al V-lea este unul dintre cele mai bune exemple ale arhitecturii coloniale franceze. Este cunoscut drept Palatul Natiunilor Unite. Cladirea este situata in centrul orasului Casablanca si adaposteste diferite institutii precum: Banca Nationala, Consulatul Francez, Posta, Palatul Justitiei si Prefectura.

Marabout - Altarul lui Sidi Abderrahman este construit dincolo de Corniche, pe un promontoriu stancos accesibil doar cand apa oceanului se retrage. Este interzis vizitatorilor care nu sunt musulmani, insa acestia pot vizita cartierul mic si plaja din criptelor pitoresti.

Biserica Catolica Notre Dame de Lourdes, ce dateaza din anii 1950, este caracterizata de enorma "gluga" din beton cu micul crucifix de deasupra intrarii. Interiorul bisericii este iluminat printr-un vitraliu cu suprafata de 800 m patrati.

Muzeul Iudaismului Marocan (Muzeul Evreilor din Casablanca) este singurul de acest fel din lumea araba si reprezinta un exemplu de toleranta intre cele doua culte religioase. Aici sunt expuse diverse aspecte ale traditiilor si vietii de zi cu zi a evreilor - carti Tora, Lampi Chanukah, contracte de casatorie "ketubofs" si imbracaminte traditionala.

Cape Town este al doilea oras din Africa de Sud ca populatie si cel mai intins ca suprafata, fiind capitala provinciei Western Cape, precum si capitala legislativa a tarii.

In 1488, Bartolomeu Diaz a descoperit Capul Bunei Sperante, botezat astfel de regele Portugaliei Joao al II-lea, datorita deschiderii rutei maritime catre India. Sub dominatia britanica, Cape Town a devenit un adevarat amalgam de culturi, religii si popoare.

Adapostit intr-un vast golf si inconjurat de plaje cu nisip fin alb, ocean, cadrul natural spectaculos, Cape Town este unul dintre cele mai frumoase orase din lume.

Recunoscut ca perla stralucitoare a Africii, orasul a primit diverse medalii internationale pentru turism.

Victoria & Alfred Waterfront este inima comerciala si culturala a orasului, o zona plina de istorie, fiind cel mai vizitat loc al Africii de Sud, unde turistul poate gasi orice doreste din gama cumparaturilor, a teatrelor, muzeelor si a distractiei.

Un drum la una dintre cele mai renumite podgorii din lume: Constantia Valley ne indruma pe pasii primilor colonisti din Olanda...vom afla vechile conace si beciuri si casele construite in stil olandez.

Daca orasul Cape Town este inclus in topul celor mai frumoase orase din lume, acest fapt se datoreaza intr-o mare masura datorita panoramelor spectaculoase redate de Muntii Table (numiti astfel pentru platoul montan are aspectul unei mese) . Pentru a avea lumea la picioare, trebuie sa escaladati Table Mountain. La pas sau cu telefericul, este strict alegerea dumneavoastra. Pana sa va ganditi cum ajungeti la peste 1000 de metri altitudine, sa va descriem putin telefericul - deserveste populatia orasului inca din 1928, a fost construit drept sprijin pentru cei ce lucrau in munti si podeaua se roteste astfel incat sa aveti parte de o vedere panoramica de neegalat.

Desi muntele in sine este principalul obiectiv, sunteti niste norocosi deoarece o excursie in acesti munti o sa va recompenseze cu o vizita la Gradina Botanica Nationala Kirstenbosch, cu o suprafata de 528 hectare, locul unde cresc flori si plante superbe specifice regiunii si sunt protejate multe specii floristice rare, pe cale de disparitie.

Apusul soarelui trebuie sa va prinda obligatoriu pe una din plajele de la Camps Bay.

Pentru a nu uita ca ne aflam totusi in continentul negru, continentul saraciei, experienta africana nu ar fi completa fara vizitarea suburbiei Langa, creata pentru africanii negri de dinaintea apartheidului. Nu am folosit un pleonasm - exista si africani albi ( vezi: Charlize Theron, una dintre celebritatile albe sud-africane). Langa are o importanta culturala si istorica mare, cu o comunitate care se confrunta cu problemele Lumii a treia.

Daca ajungeti in Cape Town, dati o fuga in Robben Island, aflata in largul coastei, insula unde Nelson Mandela a fost inchis in perioada apartheidului. Puteti vizita muzeul Distric Six, care gazduieste injustitia erei apartheide si fortarea delocalizarilor negrilor din centrul orasului. Pentru a va lauda ca ati ajuns in cel mai sudic punct al Africii (afirmatie nu foarte corecta) , faceti un tur peninsular la Rezervatia Naturala Capul Bunei Sperantei care ne ofera o priveliste magnifica asupra oceanului, poteci pentru drumetii in natura si o fauna exceptionala.

Locurile ideale pentru bai de soare si in apele oceanului sunt Camps Bay si Clifton.

Sa ne intoarcem atentia asupra muzeelor deoarece ar fi suparator sa nu intelegem putin din interesanta istorie si arta a tarii si a continentului, datorate multiculturalitatii locului:

- Galeria Nationala Sud-Africana include opere de arta ale artistilor si mestesugarilor sud-africani si informatii despre cenzura din timpul apartheidului.

- Muzeul Maritim Sud African este un muzeu interesant gazduit de cladirea Union Castle. Sunt expuse obiecte navale ce ne amintesc de navigatia marina in jurul Bunei Sperante de la Bartolomeo Diaz la pirati si croaziere de lux

- Desi nu este numit muzeu, turul cladirii Parlamentului Sud-African (sediul legislativului tarii) ne va pune la curent cu istoria si politica recenta a Africii de Sud.

- Muzeul Evreiesc Sud - African ne ofera informatii despre mica comunitate evreiasca care a ajutat la caderea apartheidului.

- Muzeul Bo-Kaap, gazduit intr-o casa de la jumatatea secolului al XVIII-lea, ne va familiariza cu viata comunitatii musulmane din secolul al XIX-lea.

- Este obligatorie vizita Castelului Bunei Sperante , cea mai veche cladire din Africa de Sud, construita in anii 1666 - 1679. Ofera expozitii de obiecte militare istorice si obiecte de arta africana.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
22:30
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou