Lacul Sfanta Ana, singurul lac de origine vulcanica din Romania

Mirela Ene, 12 martie 2013, Ora 12:58

  • print
  • |
lacul-sfanta-ana-singurul-lac-de-origine-vulcanica-din-romania-29767-1.jpg

Lacul Sfanta Ana este situat la o altitudine de 946 metri in masivul Ciumatul Mare, aproape de Tusnad. Lacul Sfanta Ana a luat nastere pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu din masivul vulcanic Puciosu.

Zona aceasta a fost declarata rezervatie naturala. Langa lac se afla mlastina Mohos, deosebit de frumoasa, dar si periculoasa, care poate fi vizitata numai cu ajutorul unui ghid. Exista doua rute de acces catre lac: pornind din localitatea Bixad, judetul Covasna sau prin Targu Secuiesc-Turia-Balvanyos-Sfanta Ana.

Lacul este considerat cel mai curat din Romania, dar si din lume datorita apei distilate, care insa nu este potabila din lipsa sarurilor minerale (mineralizarea fiind de 0,002%).

Lacul Sfanta Ana - legende

Lacul Sfanta Ana si-a capatat numele datorita legendelor locale. Prima legenda face referire la o tanara, Ana, care, obligata de parinti sa se marite din interes, a fugit in seara nuntii si s-a aruncat in acest lac, disparand cu totul.

A doua face referire la rivalitatea dintre doi frati: cel care locuia in cetatea de pe acest loc a vrut sa ii demonstreze celuilalt ca are o caleasca mai impozanta si ca sa ajunga la el a inhamat mai multe fecioare din popor la calesca.

Acestea nu au putut sa se urneasca din loc din cauza greutatii, motiv pentru care barbatul a inceput sa le biciuiasca cu furie. Una dintre fete, Ana, s-a rugat si l-a blestemat, iar ruga ei s-a implinit. Imediat s-a pornit o furtuna puternica, cu fulgere si tunete, cutremure, iar cetatea si fratele tiran s-au scufundat in flacari. In locul cetatii, lacrimile fetelor au format un lac albastru si linistit.

 

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
14:53
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou