SPECIAL. Vacanțe in AMERICA de SUD

Dan Alexandru, 13 ianuarie 2014, Ora 12:58

  • print
  • |
special-vacante-in-america-de-sud-37399-1.jpg

Montevideo, Uruguay

Montevideo este capitala, principalul port si cel mai mare oras din Uruguay. Este situat in sudul tarii, in partea nordica a estuarului raului Plata.

Conform legendei, denumirea orasului se datoreaza unui marinar portughez, care ar fi strigat "Monte vide eu" ( Eu vad un munte), cand la orizont a vazut colina pe care astazi se inalta orasul.

Conform statisticilor din 2004, orasul are o populatie de 1,35 milioane din 3,43 milioane de locuitori ai Uruguayului. Interesant de stiut ca in primul deceniu al secolului XX , 30% din populatie era nascuta in strainatate ( Spania, Portugalia, Marea Britanie, Brazilia ).

La mijlocul secolului al XIX-lea rivaliza cu Buenos Aires, pentru dominatia asupra comertului maritim, acesta fiind principala sursa de venit a locuitorilor.

Dupa o puternica criza care a afectat dezvoltarea orasul in cea de-a doua jumatate a secolului trecut, in prezent, orasul si-a redresat ramurile economice si a fost numit unul dintre orasele Americii Latine cu un trai de viata foarte decent. Orasul a devenit principalul centru de afaceri al tarii, lucru observabil prin constructiile moderne si scumpe.

Portul orasului este unul dintre cele mai mari porturi America de Sud, fiind o parte importanta a economiei si comertului.

Turismul este activitatea de baza in Cartierul Istoric ( Ciudad Vieja), zona care include cele mai vechi cladiri ale orasului.

Este un oras interesant, intesat de cladiri noi si vechi, construite in stiluri arhitecturale diverse, precum: neoclasic ( Teatrul Solis, Catedrala Metropolitana ), stil spaniol-colonial, art deco, stil italienesc si post-modernism. Stradutele sunt marginite de multe magazine si buticuri, anticariate si mici ateliere artistice.

Incontestabil, cel mai simbolic, dar si controversat edifiu al capitalei uruguayene este Palacio Salvo, ridicat in anul 1928 ( la acea vreme era cea mai inalta din America de Sud). Palatul are 26 de etaje, multe ferestre, turnuri si turnulete. Este flancat de modernul Palat de Justitie si impresionanta Vechea Casa a Guvernului.

In lunile februarie-martie, orasul este animat de un carnaval incantator.

Valparaiso , Chile

Valparaiso este cel mai vechi si mai mare port al statului Chile ( la Oceanul Pacific), cunoscut drept capitala culturala a tarii, fiind un important centru turistic, inclus in Patrimoniul Cultural Mondial U.N.E.S.C.O. Se afla in nord-vestul capitalei Santiago de Chile.

Cea mai interesanta parte a orasului este centrul istoric cu numeroasele sale case coloniale, vile, muzee, monumente istorice si spatiile de promenada, urmata de districtul portuar.

Desi fondata in anul 1536 de catre exploratorii spanioli, asezarea nu a inregistrat vreo dezvoltare economica pana in anul 1818, cand Spania s-ar retras de pe continentul sud-american. Orasul s-a dezvoltat rapid de la jumatatea secolului al XIX-lea pana la inceputul secolului XX, atragand numerosi europeni ( din Marea Britanie, Germania, Franta, Italia si Elvetia) care au diversificat arhitectura, arta, traditiile si economia.

O ingenioasa atractie a orasului sunt ascensoarele funiculare, asamblate la sfarsitul anilor 1800, imperios necesare pentru orasul construit pe dealurile abrupte. La fel de fascinant este si cartierul rezidential Cerros Allegres cu casele colorate, aliniate pe labirintul de strazi.

De fapt si de drept, identitatea particulara a orasului este data de catre coloristica sa, fiecare coltisor fiind pictat in culori aprinse, ocupand un loc fruntas in topul "Celor mai colorate orase din lume". Orasul a inceput sa capete culoare in urma cu cateva decenii, cand locuitorii au hotarat ca orasul sa fie mai vesel si sa emane energii pozitive.

Intre obiective turistice cele mai vizitate se numara:

- "Muzeul La Sebastiana", resedinta de vara a poetului national Pablo Neruda (laureat al Premiului Nobel pentru Literatura) , din cartierul artistilor - Cerro Bellavista. A fost locul preferat al scriitorului, amenajat astazi drept un superb muzeu, cu mobile, obiecte personale, fotografii, manuscrise, carti, documente ale poetului. Este unul dintre cele mai apreciate muzee din America de Sud.

-Biserica La Matriz, foarte apreciata pentru arhitectura, decoratiunile si obiectele de cult expuse in interior.

-Muzeul Naval si Maritim, prezinta istoria Marinei Chiliene.

- Facultatea de Arhitectura si Urbanism, una dintre cele mai apreciate si avangardiste din lume.

-Palatul Lyon, una dintre cele mai frumoase cladiri din Valparaiso adaposteste Muzeul de Istorie Naturala, cu o expozitie permanente de stiinte naturale si antropologie, precum si Galeria Municipala de Arta.

-Muzeul Municipal de Arte Frumoase: in colectiile sale se gasesc opere de Rousseau si Boudin, dar si ale unor artisti nationali chilieni.

-Casa Mirador de Lukas, un centru cultural modern

La Paz, Bolivia

La Paz este capitala Boliviei, situata la cea mai inalta altitudine de pe glob ( 3600 metri). Este un important centru politic si comercial al tarii, insumeaza o populatie de aproximativ 900.000 locuitori, iar impreună cu orașele alăturate Viacha si El Alto, alcătuiește cea mai mare zonă urbană a Boliviei, cu o populație de peste 2,3 milioane locuitori.

Capitala este recunoscuta drept una dintre cele mai interesante pentru turistii care doresc sa descopere frumusetile si traditiile Americii de Sud, cuprinzand atractii turistice variate, cladiri cu arhitectura traditionala, localuri traditionale, muzee, piete vechi, preparate culinare traditionale. Farmecul orasului La Paz este dat de locuitorii sai, care sunt imbracati in costume traditionale, un lucru rar intalnit in tarile din lumea intreaga.

Atractii turistice de valoare:

- Palatul Prezidential
- Piata de Flori este unul dintre cele mai frumoase locuri din oras, impresioneaza turistii prin diversitatea de flori, culori si parfumuri.
-Biserica de San Francisco: a carei arhitectura imbina stilul spaniol al secolului XVI si mestizo, avand fatada impodobita cu sculpuri in piatra.
- Catedrala din Piata Murillo, dateaza din anul 1835 si este una dintre cele mai impresionante cladiri din La Paz. Este o constructie imensa, cu un dom foarte inalt, cu vitralii deosebite.
- Muzeul Frunzei de Coca, este dedicat rolului pe care planta de coca il joaca in folclorul si istoria insulei, expozitia acesteia fiind deosebit de interesanta pentru oricine.
- Muzeul de Arta Contemporana: amenajat intr-o vila veche, datata din secolul XIX, fiind unul dintre cele mai bune muzee de arta din America de Sud, prezentandu-se detaliat arta boliviana.
- Muzeul de Etnografie si Folclor este recomandat pasionatilor de antropologie, prezentand istoria, folclorul si traditiile din Bolivia. Este gazduit intr-o cladire edificata din secolul al XVII-lea, ea insasi o adevarata opera de arta.
- Muzeul Metalelor Pretioase este un muzeu dedicat legendelor si exploatarilor metalelor pretioase din regiune.
-Muzeul Costumelor: sunt prezentate papusi din ceramica imbracate in portul traditional specific secolului al XIX-lea, precum si fotografii de epoca din capitala.

Buenos Aires, Argentina

Buenos Aires este capitala Argentinei. Este localizat pe malul vestic al estuarului Rio de la Plata, pe coasta de sud-est a continentului Sud-American. Cu o populatie de aproximativ 12 milioane de oameni in zona metropolitana, Buenos Aires este cel mai mare oras din Argentina si unul dintre cele mai mari ale Americii de Sud. Populatia sa este formata in general de argentinieni de descendenta spaniola sau italiana, insa exista si comunitati importante de arabi, evrei, armeni si coreeni. O mica parte din locuitori au origini indigene.

A fost fondat in 1536 de catre Pedro de Mendoza, distrus de indieni si refondat in 1580 de Juan de Garay. Buenos Aires a crescut in importanta in 1776, cand a fost numit capitala a Regatului Río de la Plata. Conditia sa de port l-a transformat in cheia dezvoltarii tarii.

Puternic influentat de cultura europeana, Buenos Aires este deseori numit „Parisul Americii Latine". Orașul este cel mai aglomerat centru cultural din America de Sud, cu numeroase teatre, muzee, librarii, biblioteci, parcuri.

Principalele atractii:

-Plaza de Mayo ( Piata Mai) reprezinta epicentrul vietii politice din Argentina, intrucat aici a avut loc revolutia din mai 1810 pentru independenta tarii. Ea este un magnet pentru turisti deoarece aici sunt concentrate mai multe monumente emblema ale orasului: Cabildo, Casa Rosada, Catedrala Metropolitana, Pirada Mai, Monumentul General Manuel Belgrano, primaria. Este renumita datorita scenei din celebrul film Evita.
- Catedrala Mitropolitana

-Palatul Barolo
- Palatul Congresului
- Basilica Santo Domingo
- Muzeul de Arte Latino - Americane, amplasat in cartierul Palmero, este unul dintre cele mai importante muzee din tara.
- Gradina Zoologica
- Gradinile Japoneze
- Torre Espacial, cel mai inalt edificiu din oras, cu 220 metri inaltime, este situat in Parcul de Distractii.
- Obeliscul este un monolit de 70 de m ridicat pentru comemorarea a 400 de ani de la fondarea orasului.

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
10:48
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou