Vacanță "ALTFEL". Ce zici de: Vietnam, Nepal, Sri Lanka?

Dan Alexandru, 17 ianuarie 2014, Ora 17:02

  • print
  • |
vacanta-altfel-ce-zici-de-vietnam-nepal-sri-lanka-37516-1.jpg

Hanoi este capitala Vietnamului si al doilea oras ca marime al tarii, localizat pe malul drept al Fluviului Rosu. Orasul propriu-zis cuprinde o populatie de 2,6 milioane de locuitori, iar zona metropolitana insumeaza 6,5 milioane de persoane. Este principalul centru economic, politic, administrativ si cultural. De curand, a implinit un mileniu de la infiintare.

Dominatia indelungata a Frantei este vizibila in sarmul arhitecturii coloniale frantuzesti si luxuriante gradini publice, care imprejmuiesc mai multe lacuri (intre care cel mai mare lac este Hoan Kiem). Imprumutam din obiceiurile locuitorilor pentru a servi ceaiul pe terasele din parc, admirand coloniile de broscute testoase.

Aerul frantuzesc este cel mai bine vadit in Cartierul Vechi sau Cartierul celor 36 de strazi, numit astfel dupa numarul strazilor inguste si scurte, inghesuite, adapostind mii de buticuri si magazine de toate felurile. In apropiere se afla Templul Muntelui de Jad, o constructie impresionanta ce dateaza din secolul XVIII ce gazduieste impresionante festivitati culturale si religioase.

Trebuie sa bifam vizita la:

- Mausoleul lui Ho Chi Minh, de departe, cel mai vizitat edificiu, o cladire uriasa din granit ( desigur adus din toate provinciile tarii), simbol al megalomaniei comuniste ( se poarta si la altii- un fel de Casa Poporului, dar la scara mult mai mica). Va este cunoscut numele de Ho Chi Minh, mult iubitul sau uratul presedinte al Vietnamului, care a condus tara intre 1945-1969. Chiar daca ultima sa dorinta a fost aceea de a fi incinerat, iar cenusa sa fie ingropata in dealurile din cele patru zari ale tarii, nou guvern ajuns la putere a decis imbalsamarea corpului si expunerea acestuia in mausoleu ( pentru a fi considerat un martir si un simbol al comunismului). Daca luam in seama statisticile cum ca Mausoleul se numara printre cele mai vizitate locuri din Vietnam, fiind loc de pelerinaj pentru milioane de vietnamezi, conchidem ca a fost foarte iubit si inca este de simpatizantii locuitori comunisti.

- In apropiere, se afla Palatul Prezidential al Imparatului Bao Dai, care a fost silit de catre Unchiul Ho sa renunte la tron. Om simplu si din popor, Ho Chi Minh a preferat sa locuiasca in casa gradinarului, construita pe piloni in gradinile palatului.

-- Templul si Muzeul Literaturii Van Mieu, dedicat lui Confucius. Este primul templu confucianist; a adapostit prima universitate din Vietnam, infiintata in 1076, printre primele universitati din lume. Este interesant sa aflam cat de apreciati erau intelectualii vremii, absolvirea si obtinerea doctoratului fiind considerata o mare onoare, datorita gradului ridicat de dificultate a examenelor. Astfel, de-a lungul a mai bine de 700 de ani de functionare, doar 1300 de persoane au trecut cu brio testele universitatii imperiale, iar numele lor se pastreaza gravat pe 82 de placi de stanca masive purtate pe spatele testoaselor de piatra din Curtea Intelepciunii.


-Muzeul de Istorie, sa ne familiarizam cu istoria locala

-Muzeul de Etnografie, pentru a ne crea o imagine de ansamblu despre civilizatia si cultura vietnameza.

-- Chua Mot Cot (Pagoda pe un Pilon), o constructie micuta, de lemn, ridicata in 1049, in mijlocul unui mic elesteu. Pagoda se sprijina pe un singur pilon de piatra, ca o floare de lotus, simbolul puritatii la budisti.

-Teatrul de Papusi, o forma unica de arta vietnameza, unde se interpreteaza scene din viata traditionala si scene din istoria nationala.

Pentru cei tari de inima, le recomandam si vizita la Inchisoarea Hua Lo (ironic numita "Hanoi Hilton", intrucat vietnamezii sustin ca prizonierii erau tratati la fel de bine ca intr-un hotel). Nu o voi descrie drept unica si deosebita, ci doar brutala. Desi autoritatile vietnameze se jura ca nu i-au torturat, sunt pastrate ca amintire instrumentele de tortura folosite pentru soldatii americani si pentru cei ce au luptat impotriva regimului comunist. Construita initial de francezi, inchisoarea si-a primit porecla pe vremea razboiului din Vietnam cand i s-a adaugat un aripa noua, special pentru primirea prizonierilor de razboi americani, numita pentru ei si Micul Vegas.

Pentru toate aceste locuri, precum si pentru gastronomia locala ( in topul celor mai distinse 10 gastronomii din lume), merita din plin sa ne petrecem cel putin 2 zile in capitala Vietnamului.

Fortareata Sigiriya, denumita si "Stanca Leului" sau " Fortareata Cerului" este cel mai renumit obiectiv turistic din Sri Lanka, ba chiar emblema insulei si imaginea de pe toate postcardurile. Fortareata palatului fortificat dateaza din secolul al V-lea d. Hr construit pentru regele Kassapa ( 477- 495 d. Hr.).

Amplasarea fortaretei este deosebita - in varful unei stanci de granit rosu, abrupta si inalta de circa 370 metri care domina intreaga jungla. Se crede ca Sigiriya a fost locuita inca din vremurile preistorice, iar in secolul al V-lea i. Hr., stanca a fost folosita de calugarii budisti, drept altar de rugaciune si meditatie.

Denumirea "Stanca leului" provine de la descoperirea labelor unui leu gigantic sapat la baza stancii, restul fiind erodat cu trecerea vremurilor. Semnificatia este ca leul aminteste credinciosilor buddhisti ca adevarurile rostite de Buddha sunt la fel de puternice ca ragetul unui leu.

Ruinele fortaretei regale ( construita din piatra masiva) includ locuinte regale, piscina, gradini, rezervoare pentru apa si interesante fresce despre care se presupune ca le infatiseaza pe amantele din haremul regelui.

Daca situl arheologic ni se va parea interesant, atunci privelistea pe care o ofera ascensiunea ne va lasa fara replica. Urcusul se face pe trepte (peste 1200), tinandu-ne de o balustrada; sa nu desconsideram mica altitudine, deh... pentru a ajunge intr-un loc de vis, trebuie sa facem un mic efort...

Kathmandu este capitala Nepalului, localizat pe Valea Kathmandu, la o altitudine de 1300 metri, inconjurat de varfurile inghetate ale Muntilor Himalaya. Zona metropolitana insumeaza aproximativ 1,5 milioane locuitori.

Capitala pelerinilor si a hipiotilor este un oras plin de mister, in care nenumaratele credinte se influenteaza reciproc. Este denumit " Orasul celor 1000 de temple": temple hinduiste, cu acoperisul in trei trepte alterneaza cu pagodele budiste si cu pavilioane decorate cu imagini ale zeitatilor si masti ale demonilor. Contrastul intre modern si traditional in Kathmandu este dus pana la limita, cu aerul medieval din orasul vechi, foarte diferit de zona moderna. Capitala Nepalului detine o universitate, muzee, fabrici. O imagine specifica, intalnita la tot pasul: temple, palate, pagode, magazine cu obiecte traditionale, strazi inguste - locul de promenada al vacilor sfinte.

Piata Durbar este un loc de referinta in orasul vechi, unde ai impresia ca timpul a stat pe loc. Aici se ridica palatul regal construit in secolul al XVI-lea,inchinat regelui-maimuta Hanuman. Credinciosii ii adreseaza rugaciuni si ii aduc ofrande, considerand ca zeul ii protejeaza impotriva bolilor. Tot aici se venereaza si zeul cu cap de elefant, Ganesh, care aduce intelepciune si bogatie.

In curtea interioara, in care se patrunde printr-o poarta de aur, erau incoronati regii Nepalului. In apropiere se afla o alta curte interioara, in care se aduc ofrande precum bivoli, cocosi, zeitei-mame, Durga pentru a o imbuna.

7 din cele 10 monumente ale tarii incluse in Patrimoniul Mondial Unesco se gasesc in Kathmandu. Speram ca v-am dat destule argumente sa vizitati acest muzeu in aer liber. Celelalte le veti descoperi la fata locului...

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
11:44
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou