Vacanță la Varsovia, Polonia

Anca Bratu, 3 aprilie 2014, Ora 11:58

  • print
  • |
vacanta-la-varsovia-polonia-39208-1.jpg

Varsovia este capitala Poloniei din 1596, cand Regele Sigismund al III-lea a mutat capitala de la Cracovia. Are o populatie de 1,7 milioane locuitori. Orasul se afla pe raul Vistula, la o distanta egala fata de Muntii Carpati si Marea Baltica.

Varsovia este notabila printre capitalele pentru indestructibilitatea sa. Este un phoenix care a renascut de mai multe ori din cenusa razboiului. Suferind daune mari in timpul ocuparilor suedeza si prusaca din 1655-1656, a fost asaltata din nou in 1794, cand armata rusa a masacrat populatia suburbiilor varsoviene.

Pe 1 august, 1944, populatia orasului a inceput Revolta varsoviana; dupa ratarea acesteia, orasul a fost distrus din ordinul lui Hitler; suburbiile malului stang, controlate de germani, au fost golite de populatia ramasa, iar cladiriile au fost demolate. Dupa razboi varsovienii s-au intors, iar orasul a revenit la rolul sau de capitala a Poloniei si de centru social, politic, economic, stiintific si cultural al tarii. Multe dintre strazile, cladiriile si bisericile istorice au fost restaurate conform formei lor initiale. Centrul istoric al Varsoviei a intrat in 1980 pe lista UNESCO a Locurilor de Mostenire Mondiala.

De la caderea comunismului, Varsovia a devenit un oras aglomerat, dinamic, cosmopolit, cu cat mai multe influente vestice, aflat intr-o continua expansiune.

Varsovia este un important centru comercial, industrial, cultural si educational, aici gasindu-se Academia Stiintifica, 13 institutii de invatamant superior, 27 de muzee, 20 de teatre. Aici au loc apreciate spectacole de teatru si opereta, gazduind la fiecare cinci ani Festivalul Concurs de Pian Frederic Chopin si anual, in luna septembrie- Festivalul Muzicii Moderne.

Orasul vechi face parte din patrimoniul UNESCO inca din anul 1980, impreuna cu Castelul Regal. Amestecul de gotic, renascentist si baroc, cu statuia sirenei in centru in transforma intr-un spatiu cu un farmec aparte.

In partea noua a orasului puteti vizita alte cateva obiective interesante: locuinta unde s-a nascut Marie Curie, Universitatea din Varsovia, Academia de Stiinte, statuia lui Copernic si numeroase biserici.

Cea mai buna zona pentru shopping este Nowy Swiat, cu frumoasele sale cladiri de secol XIX, cafenele si restaurante luxoase.

Pentru cei interesati de istoria zbuciumata, cateva obiective sunt obligatorii:

Sediul Gestapo-ului intre anii 1939 - 1945 gazduieste un muzeu care prezinta camerele de interogare si celulele ramase asa cum erau in timpul celei de-a doua conflagratie mondiala. Exponatele prezinta o imagine reala a ororilor comise aici, deci este nerecomandabil celor slabi de inima.
- Muzeul de Istorie al orasului va ofera un tur fascinant prin trecutul capitalei poloneze. Se remarca contrastul intre bogatia orasului pana la cel de-al doilea razboi mondial si realitatea de astazi.
- Inchisoarea Pawiak: destinatie finala a peste 100.000 de prizonieri in timpul ocupatiei naziste.
In continuare vom prezenta cateva dintre cele mai apreciate atractii ale orasului; pe celelalte le vom descoperi in turul orasului .

Castelul Regal : resedinta monarhilor poloni si sediul guvernului. A avut un rol important in istoria si identitatea culturala a tarii. Vechiul castel gotic a fost extins in secolele XV - XVI si a devenit o capodopera arhitecturala unica la sfarsitul secolului XVIII, prin imbinarea mai multor stiluri. Reconstructia integrala a castelului actual a inceput in anul 1971 si a fost terminata in anul 1984 si de atunci, castelul a devenit unul din punctele de atractie principale ale Varsoviei si ale Poloniei. Inclusiv mobila si decoratiunile au fost alese pentru a readuce omenirii una dintre cele mai frumoase resedinte regale din Europa in secolul al XVII-lea.

 


Fortareata Varsoviei este un avanpost semicircular, un fragment - marturie ale fortificatiilor ce incercuiau orasul in trecut.

 

Parcul Lazienski din nucleul orasului este probabil unul dintre cele mai frumoase parcuri din Europa, amenajat in stil englezesc; ocupa o suprafata de 80 de hectare si cuprinde Palatul de Apa, Vechea si Noua Orangerie, Templul Egiptean si Templul Dianei. In perioada verii in amfiteatrul parcului au loc spectacole de teatru, diverse concerte, chiar langa monumentul dedicat lui Chopin.

Palatul de Apa: fosta resedinta regala de vara este astazi una dintre cele mai frumoase cladiri in stil baroc din Polonia, fiind integral reconstruit dupa cel de al Doilea Razboi Mondial. In interior putem admira colectia de mobilier, portelanuri, ceasuri vechi, o bogata selectie de pictura poloneza din secolele XVI - XIX.

 

Biserica Sf. Ana, in stil neo-clasic este una dintre cele mai interesante si vechi monumente din Varsovia. Construita in anul 1788, cladirea bisericii a suferit multe imbunatatiri de-a lungul timpului, insa a ramas neschimbata in ceea ce priveste arhitectura si constructia initiala.

Biserica Sf Cruci : cea mai populara biserica din Varsovia si una dintre cele mai frumoase, aici fiind ingropata si inima lui Chopin.

Muzeul de Istorie a Varsoviei : situat in partea veche a orasului, prezinta in detaliu istoria orasului, de la intemeiere pana in secolul XX, inclusiv distrugerea orasului de catre armata nazista in anul 1944.

In cazul in care nu ajungem la Zelazowa Wola - un mic orasel situat la 50 km de Varsovia unde putem vizita casa natala unde in anul 1810 s-a nascut celebrul compozitor Frederick Chopin, avem alta alternativa pe masura: Palatul Ostrogski, care gazduieste Muzeul Frederyk Chopin, infiintat in anii 1930.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
04:33
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou