Vacanţe şi tradiţii de Paşte în România

Ziarul Atac, 22 aprilie 2013, Ora 12:56

  • print
  • |
vacante-si-traditii-de-paste-in-romania-30347-1.jpg

Sărbătoarea Paştilor cunoaşte, în multe zone ale ţării, obiceiuri populare, repetate de veacuri şi menite să aşeze, cu gesturi ale bucuriei, lumina creştină în sufletele noastre. Alege din vreme, dintre sugestiile noastre, destinaţiile perfecte pentru sejurul tău tradiţional.

DOBROGEA VECHE

O cură de linişte departe de civilizaţie şi de tumultul cotidian, trăită pe drumurile către mare, de-a curmezişul Dobrogei, în tăcerea fără timp a Mânastirii de Creta, Celic Dere, sau în simplitatea „maicuţelor pescăriţe" de la Saon.

Nu este un îndemn, este o opţiune a sufletului pe care n-o poţi regreta. Mai departe, în Ostrovul Dunării, la o aruncătura de piatră de Silistra bulgărească, afli Izvorul Tămăduirii din ale cărui ape a băut chiar Fecioara Maria şi Pestera Sf. Andrei, unde orice rugaciune ascunsă în firidele stâncii se împlineste, iar către nord, în neliniştea marilor lacuri dintre mare şi Dunăre, descoperi misterioasa Enisala şi fascinaţia Sulinei.

Cojile ouălor roşii se aruncă într-o apă curgătoare pentru a ajunge în ţinuturile Blajinilor, ce locuiesc la marginea mării. Cojile ajung la ei peste o săptămână şi aşa ei ştiu că este vremea Paştilor Blajinilor.

BUCOVINA

De oriunde ai porni şi oriunde te vei opri, vei afla colţuri unice, locuri netrecute pe ghidurile turistice, mâncare românească tradiţională proaspătă şi gustoasă şi vei face o baie de spiritualitate în lumina marilor mânăstiri ortodoxe.

Voroneţul, Suceviţa, Humor, Putna, Moldoviţa... Un sejur printre locuri fascinante: Muzeul Oului din Vama (peste 3000 de ouă încondeiate şi sculptate), dar şi cel de la Moldoviţa, apoi Festivalul de la Ciocăneşti, atelierele de olărit ale familiei Mogopat din Marginea şi Colibaba din Rădăuţi ori târgurile din Boroaia şi Dolheşti.

În Bucovina se cere ca la Denia celor 12 Evanghelii din Săptămâna Patimilor, să mergi cu o sfoară nouă, pe care se face câte un nod, după citirea fiecărei Evanghelii. Credinţa veche spune că sfoara cu cele 12 noduri este vindecătoare şi este leac împotiva febrei la copii şi adulţi.

DEFILEUL DUNĂRII

Drumul prin Defileu porneşte de la intrarea în Cazanele Mici şi coboară catre Ogradena şi golful Mraconia, locul de unde pornea drumul legiunilor române prin Dacia, apoi la turnurile scufundate ale cetăţii Tri Kule şi stâncile Grebenului, locul unde altădată marinarii ancorau şi făceau rugăciuni, căci urma coborârea în fioroasele Cazane Mari.

Peisajul, în perioada Paştilor, e de vis căci versanţii Dunării se îmbracă într-un covor de lalele, Laleaua de Cazane, specie unică pe glob, apoi pe rând în albul şi movul liliacului salbatic şi al stânjeneilor de stâncă.

În Clisura Dunării şi în Banatul Sârbesc, credinţa veche spune că, începând din Joia Mare şi până la Rusalii, raiul şi iadul sunt deschise, iar sufletele celor plecaţi dintre noi umblă libere între cele două tărâmuri. Femeile pregătesc acum colaci dulci, pe care îi împart, alături de ouă roşii şi fiertură de varză sau fasole.

Sursa: Avantaje.ro

 

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
06:08
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou