America, din nou sub ameninţarea atentatelor teroriste

Ziarul Atac, 11 septembrie 2011, Ora 16:00

  • print
  • |
america-din-nou-sub-amenintarea-atentatelor-teroriste-1.jpg

Atentatele din 11 septembrie 2001, soldate cu prăbușirea Turnurilor Gemene și peste 3.000 de morți, constituie, fără îndoială, evenimentul care a marcat cel mai puternic ultimul secol. Și ne referim atât la amploarea fără precedent a acelui act terorist, la spectaculozitatea lui, cât și la repercusiunile pe care le-a avut pe plan mondial.

Acum, la zece ani de la tragedia de la World Trade Center, serviciile secrete americane au anunțat că anchetează asupra unei posibile amenințări de atentat terorist, considerată „ credibilă, specifică, dar încă neconfirmată. Departamentul Securității Statului a anunțat, joi, că deține informații privind organizarea unor atacuri cu mașini-capcană la New York sau Washington, informații care i-au fost aduse la cunoștință președintelui Barack Obama. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că președintele Statelor Unite a fost în permanență ținut la curent cu desfășurarea anchetei și a primit rapoarte de la serviciile secrete implicate.

„Guvernul american a luat deja măsuri sporite de securitate, cu ocazia comemorării unui deceniu de la atentatele din 11 septembrie, pentru a apăra țara de orice amenințare teroristă", a declarat oficialul american. La rândul său, Departamentul pentru Securitate Internă a anunțat că deține informații conform cărora „Al-Qaeda manifestă un interes deosebit pentru zile cu semnificație aparte, cum este aceea de 11 septembrie."

Urmare a acestor informații, Michael Bloomberg, primarul orașului New York, a anunțat că a dispus mărirea numărului de polițiști care patrulează în metropolă, iar șeful poliției newyorkeze, Raymond Kelly, a precizat că numărul patrulelor a fost majorat cu 30%, a fost pus la punct un sistem de control al autovehiculelor, a crescut frecvența controalelor bagajelor în mijloacele de transport în comun, a fost instituită o supraveghere suplimentară a podurilor, tunelurilor, monumentelor și a clădirilor oficiale și a fost adus în New York un număr suplimentar de câini dresați pentru descoperirea substanțelor explozive. Potrivit postului de televiziune ABC, care citează o sursă din interiorul serviciilor secrete americane, în cursul lunii august cel puțin trei persoane, dintre care un american au intrat în SUA pe calea aerului, cu intenția de a comite un atentat cu mașină-capcană la New York sau Washington.

Presupușii teroriști ar proveni din Afghanistan și ar fi făcut o escală într-o țară arabă, cel mai probabil, Iran. De asemenea, postul de televiziune citat a mai anunțat că forțele de ordine și serviciile secrete caută două camioane închiriate, unul de la firma Penske, iar celălalt de la Budget, dar nu s-a făcut o legătură directă între aceste vehicule și eventualul atentat.

Barack Obama este încrezător

În discursul pregătit pentru comemorarea tragediei din 11 septembrie 2001, președintele Statelor Unite salută „victoria comunității internaţionale în lupta împotriva terorismului." „Am dejucat comploturile Al-Qaeda, l-am eliminat pe Bin Laden și o mare parte din conducerea organizației sale. Întreaga comunitate internațională a demonstrat că teroriștii nu fac față forței și capacității de recuperare a cetățenilor și, în același timp, că nu estre vorba de un război contra Islamului, ci numai a teroriștilor", a scris Obama. „Cei care ne-au atacat în 11 septembrie voiau să sape o prăpastie între Statele Unite și restul lumii. Nu au reușit. La această a zecea comemorare anuală suntem uniți cu prietenii și partenerii noștri, în amintirea celor pe care i-am pierdut în luptă. În memoria lor, reafirmăm spiritul de parteneriat și respect reciproc de care avem nevoie pentru a face o lume în care fiecare să trăiască în pace, liber și demn", a subliniat președintele american.

În opinia liderului de la Casa Albă, revoltele populare din Orientul Mijlociu și Africa de Nord sunt o dovadă că terorismul și violența pierd teren, deoarece oamenii au devenit conștienți de forța morală la protestului non-violent. În discursul său, Barack Obama a reafirmat rolul Statelor Unite de super-putere mondială. „Mă adresez națiunilor și popoarelor care doresc un viitor de pace și prosperitate și le asigur cu țara noastră este partenerul lor. Chiar dacă ne confruntăm cu dificultăți economice interne, nu vom înceta să ne asumăm rolul de conducător al lumii", a mai spus el.

Surpriza mortală a teroriştilor

În perioada de dinaintea atacurilor din septembrie 2001, atât administrația Clinton cât și aceea a succesorului său, George W. Bush, au avut o atitudine ambiguă față de regimul taliban din Afghanistan. Chiar dacă avioanele americane bombardau taberele de antrenament ale teroriștilor aflate în această țară, politicienii purtau negocieri cu talibanii, fie direct, fie prin intermediul serviciului secret al armatei pakistaneze, ISI, promițându-le recunoașterea internațională în schimbul predării întemeietorului Al-Qaeda, Ossama Bin Laden. Ca dovadă, în data de 2 august 2001, ambasadorul taliban în Pakistan - una din puținele țări care recunoșteau regimul taliban - a fost primit la Washington, iar în 14 august, secretarul general al Națiunilor Unite, Kofi Annan, descria eforturile depuse de ONU pentru instaurarea unui guvern de uniune națională în Afghanistan și recunoștea existența negocierilor purtate cu molahul Omar, șeful talibanilor.

La acea vreme, atenția guvernului american era concentrată asupra lui Saddam Hussein, ridicat de republicanii aflați la putere la rangul de „Inamic public nr. 1". Chiar dacă mai avuseseră loc atentate teroriste sângeroase împotriva unor ținte americane din străinătate -baza militară din Beyrouth, ambasadele din Nairobi și Dar es Salaam etc - niciodată cetățenii Statelor Unite nu s-ar fi gândit că Al-Qaeda ar putea lovi chiar la ei acasă. Surpriza a fost totală și i-a determinat să caute răspunsuri, să-i găsească pe cei vinovați. Pentru a justifica neglijența cu care au tratat amenințarea reală pe care o reprezenta organizația lui Bin, responsabilii serviciilor secrete au inventat o alianță inexistentă între acesta și hulitul președinte al Irakului, iar guvernul de la Washington a „servit" poporului american „Războiul împotriva terorismului", contra „Axei Răului." Ce a urmat, se știe...

Dan Papij

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
18:08
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou