Analist moldovean: Un conflict militar în Transnistria ar însemna o lovitură de imagine pentru Rusia

Ştefan Diaconu, 23 iunie 2013, Ora 00:00

  • print
  • |
analist-moldovean-un-conflict-militar-in-transnistria-ar-insemna-o-lovitura-de-imagine-pentru-rusia-31916-1.jpg

Parlamentul de la Chișinău s-a convocat joi într-o ședință cu ușile închise, pentru a discuta ultimele evoluții în problema transnistreană. Recent, liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a stabilit așa-zisele frontiere ale regiunii autoproclamatei republici nistrene, incluzând satul Varniţa, aflat sub jurisdicţia Chişinăului. Autoritățile moldovene s-au arătat îngrijorate și au calificat acțiunile transnistrenilor ca fiind provocări.

Expertul Radu Vrabie de la Asociația pentru Politică Externă de la Chișinău spune într-un interviu la RFI că Guvernul moldovean a avut o reacție foarte bună, care a fost salutată în mai multe capitale europene. "Chișinăul nu a intrat într-o polemică inutilă cu administrația de la Tiraspol. Nu cred că în momentul actual există cineva care să creadă că Guvernul de la Chișinău ar fi inițiatorul și nici măcar continuatorul acestei crize care există actualmente. Asta este foarte bine, dar această comunicare a Guvernului nu a fost împărtășită de alte forțe politice care au preferat un discurs emotiv, etichetând cei din Transnistria și Federația Rusă, ceea ce cu siguranță toarnă apă la moara celor care cu adevărat își doresc un conflict pe Nistru. În acest context, cred că e nevoie de o mai mare colaborare între instituțiile statului, Guvern, Parlament, Președinție. Sper că această ședință a Parlamentului în problema transnistreană, convocată joi, să nu fie un exercițiu singular, ci să fie începutul unei cooperări mai strânse în acest domeniu", consideră Radu Vrabie.

Analistul moldovean e de părere că există tabere la Tiraspol și la Moscova, care își doresc o rezolvare militară, o escaladare a tensiunilor pe Nistru. "Un război înseamnă bani, contracte, chestiuni politice. Nu cred că la Moscova este luată o decizie de către președintele Putin de a avea un conflict militar pe Nistru. În prezent, așa cum stau lucrurile, un conflict militar ar însemna o lovitură de imagine, o lovitură diplomatică foarte-foarte mare pentru Rusia. Chișinăul nu a întreprins nici o acțiune unilaterală, nici o acțiune menită să tensioneze situația în zona de securitate", mai spune expertul Asociației pentru Politică Externă.

"R.Moldova poate să se reintegreze cu Transnistria"

Potrivit lui Radu Vrabie, într-adevăr pe parcursul celor 20 ani, guvernelor Republicii Moldova le-a fost frică să-și creeze strategii și planuri de acțiuni concrete pe termen mediu sau pe termen lung. "S-a pus accent pe spontaneitate, s-a pus accent pe un anumit noroc, pe o anumită conjunctură. R.Moldova poate să se reintegreze cu Transnistria. Teritoriul din stânga Nistrului nu este unul abstract", declară Vrabie.
"Bucureștiului i-a fost frică din varii motive să aibă o expertiză în cazul Transnistriei, pentru a nu fi învinuit în chestiuni identitare", crede analistul.

"Aceasta a fost una din greșelile Bucureștiului, în contextul în care spațiul public ocupat de Transnistria era ocupat de mulți oameni cu vederi marginale, care veneau cu mesaje convenabile pentru unele forțe de la Moscova și de la Tiraspol, care să arate că R.Moldova își dorește de fapt distrugerea Transnistriei și nu reintegrarea. Cred că Bucureștiul având un mesaj moderat, un mesaj pragmatic, un mesaj bazat pe lucruri practice ar putea să ajute procesului de negocieri. România are o diplomație bună, este o țară membră a Uniunii Europene și dacă România va avea o expertiză credibilă în cadrul Uniunii Europene pe R.Moldova, asta va ajuta și la conturarea unei poziții comune a Uniunii Europene față de acest teritoriu", susține expertul de la Chișinău.

Partidul Comuniștilor din R.Moldova, grupul liberalilor, condus de Mihai Ghimpu, precum și socialiștii au cerut joi demisia ministrului moldovean al Apărării, Vitalie Marinuță, după ce oficialul moldovean a declarat pentru agenția de presă Romanian Global News că Republica Moldova este gata să riposteze unui atac din partea forţelor transnistrene.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
09:54
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou